Ιατρική

Καρκίνος του μαστού: Πως γίνεται η αυτοεξέταση του στήθους

Συντάκτης  | 

καρκίνος μαστού αυτοεξέταση

Ο καρκίνος του μαστού προλαμβάνεται και με την αυτοεξέταση, ενώ μπορεί να θεραπευτεί όταν είναι στα πρώτα στάδια. Η αυτοεξέταση του στήθους είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Δείτε πως γίνεται και που πρέπει να εστιάσετε.  

Ο καρκίνος του μαστού σήμερα προσβάλλει μία στις 12 γυναίκες στην Ευρώπη και μία στις 8 στις ΗΠΑ και η αυτοεξέταση ως αρχικό βήμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Ο καρκίνος μαστού μπορεί παρά τη συχνότητά του να διαγνωστεί έγκαιρα και με την αυτοεξέταση και να θεραπευτεί. Η σωστή ενημέρωση, η πρόληψη και η αυτοεξέταση είναι πάντα αναγκαίες, ιδιαίτερα στις γυναίκες πάνω από 30 ετών.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, σκεφτήκαμε να σας δείξουμε έτσι τα βασικά βήματα για την αυτοεξέταση του στήθους σας!

Η φροντίδα και η εξέταση του στήθους (ιδανικά κάθε μήνα μεταξύ της περιόδου) σε τακτά χρονικά διαστήματα, πρέπει να αποτελεί βασικότερο μέλημα για κάθε γυναίκα. Μπορεί έτσι να λαμβάνετε μια ιδέα για οποιαδήποτε πιθανή σας ανησυχία και μια αφορμή να μιλήσετε έγκαιρα με τον γιατρό σας.

Πότε πρέπει να γίνεται η αυτοεξέταση;

Πρέπει να γίνει ιδανικά μια εβδομάδα μετά από την έμμηνο ρύση και να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.

Πως γίνεται η εξέταση:

ΒΗΜΑ 1

Σταθείτε μπροστά από ένα καθρέφτη με τα χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι. Ελέγξτε και ους δύο μαστούς για οτιδήποτε δυσανάλογο, όπως αλλαγή όψης στις θηλές, εξανθήματα, κοκκινίλες ή εκδορές στο δέρμα.

 

Τα επόμενα δύο βήματα είναι για τον καλύτερο έλεγχο του σχήματος και της δομής του στήθους. Πρέπει να νιώθετε τους μύες του στήθους σας σφιγμένους σε αυτά τα βήματα. 

 

ΒΗΜΑ 2

Με τα χέρια πίσω από το κεφάλι οι μύες του θώρακα σφίγγουν. Κοιτάξτε το σχήμα και το περίγραμμα των μαστών και εξετάστε και τους δύο μαστούς για οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος και στο σχήμα τους. Ελέγξτε εάν υπάρχει κάποια διόγκωση ή βαθούλωμα, ερυθρότητα (κοκκινίλα) ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή χρώματος στο δέρμα, κάποια πληγή ή εκδορά. Να θυμάστε παρόλα αυτά πως οι μαστοί δεν πάντα είναι εντελώς ίδιοι. Σε μερικές γυναίκες υπάρχει μια πολύ μικρή απόκλιση στο μέγεθος του ενός από τον άλλο.

καρκίνος μαστού αυτοεξέταση ΒΗΜΑ 3

Βάλτε τα χέρια σφιχτά στη μέση πιέζοντας τους αγκώνες και τους ώμους προς τα εμπρός. Κοιτάξτε και ελέγξτε ξανά κάθε μαστό χωριστά για κάτι ασυνήθιστο.
Μικρό ή μεγάλο βαθούλωμα, πληγή στο δέρμα, το μέγεθος, αλλά και το περίγραμμα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό το ένα στήθος να διαφέρει λίγο σε μέγεθος από το άλλο, όμως αν αυτή τη διαφορά δεν την έχετε προσέξει σε προηγούμενες αυτοεξετάσεις πείτε το στο γιατρό σας.
Προσέξτε τη θέση της θηλής: εάν δείτε ότι αυτή έχει αλλάξει, να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

 

Τα παρακάτω βήματα (4 και 5) πολλές γυναίκες προτιμούν να τα εκτελούν στο ντους, καθώς οι άκρες των δαχτύλων γλιστρούν ευκολότερα πάνω στο δέρμα λόγω του αφρόλουτρου, εστιάζοντας έτσι την αφή στο υπόστρωμα του δέρματος.

 

καρκίνος μαστού αυτοεξέταση ΒΗΜΑ 4

Σηκώστε το ένα χέρι πάνω και πίσω από το κεφάλι. Με το δεξί σας χέρι, ψηλαφίστε τον αριστερό μαστό και με το αριστερό σας χέρι ψηλαφίστε το δεξί. Χρησιμοποιώντας τα άκρα των δακτύλων, ψηλαφίστε τους μαστούς σας από μέσα προς τα έξω, με κυκλικές κινήσεις με τρόπο που να καλύπτει η μια την άλλη για να εξεταστεί όλη ή περιοχή.
Ψηλαφίστε ανά μικρές περιοχές όσο ένα νόμισμα. Εάν εντοπίσετε κάτι σκληρό κάτω από τις άκρες των δακτύλων σας, ψηλαφίστε ξανά την περιοχή για να βεβαιωθείτε.

 

Δώστε πολύ μεγάλη προσοχή και βαρύτητα στην περιοχή ανάμεσα από το στήθος έως την μασχάλη συμπεριλαμβανομένης της μασχάλης! 

 

ΒΗΜΑ 5

Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη, πιέστε απαλά τη θηλή περιμετρικά, έπειτα τραβήξτε τη θηλαία άλω ελαφρά προς τα πάνω. Αν αισθανθείτε κάτι σκληρό κάτω από τη θηλή, κάτι που κρατάει τη θηλή και δεν την αφήνει να κινηθεί ελεύθερα προς τα πάνω, ασυνήθιστο πόνο ή παρατηρήσετε να τρέχει υγρό από τη θηλαία άλω, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

καρκίνος μαστού αυτοεξέταση ΒΗΜΑ 6

Επαναλαμβάνετε τα βήματα 4 και 5 ξαπλωμένες.
Ξαπλώστε ανάσκελα σε ένα ίσιο κρεβάτι. Βάλτε ένα μικρό μαξιλάρι πίσω από τη πλάτη και μέχρι τους ώμους. Βάλτε το αριστερό σας χέρι πίσω από το κεφάλι και με το δεξί σας χέρι ψηλαφίστε τον αριστερό μαστό σας. Κάντε το ίδιο αντίστροφα, βάλτε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και με το αριστερό σας χέρι ψηλαφίστε τον δεξιό μαστό σας. Χρησιμοποιήστε και πάλι τα άκρα των δακτύλων σας όπως και στις εικόνες 4 και 5. Εάν αισθανθείτε κάπου πόνο, κάτι σκληρό, κάποιο εξόγκωμα πάνω στο θώρακά σας, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Αυτή η στάση κάνει το στήθος πιο επίπεδο και επομένως ευκολότερο στην εξέταση και την ψηλάφηση!

 

Ο καρκίνος μαστού μπορεί με την παραπάνω αυτοεξέταση να ψηλαφιστεί και να θορυβήσει μια γυναίκα. Ωστόσο, η μαστογραφία ή/και ο υπέρηχος είναι δύο βασικά βήματα που δεν πρέπει να παραλείπει καμία γυναίκα άνω των 40 ετών.

 

Διατροφικές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα στον καρκίνο του μαστού.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *