Ταξίδια & Τουρισμός

Πώς θα ξεπεράσετε τον φόβο για τα αεροπλάνα

Συντάκτης  | 

φόβο για τα αεροπλάνα

Είναι πολλοί οι άνθρωποι που έχουν φόβο για τα αεροπλάνα, μήπως είστε ένας/μια από αυτούς; Τότε δείτε πως μπορείτε να ξεπεράσετε τον φόβο σας και να απολαύσετε όμορφα ταξίδια.

Τον φόβο για τα αεροπλάνα μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε και να απαλλαγούμε από την φοβία της πτήση; Υπάρχει τρόπος να ανακαλύψουμε τη πηγή του φόβου και να τον καταπολεμήσουμε;

Τι είναι ο φόβος που βιώνουμε;

Για να καταπολεμήσουμε ένα συναίσθημα πρέπει αρχικά να το καταλάβουμε. Ο φόβος είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα του ανθρώπου. Είναι ένας μηχανισμός προστατευτικού χαρακτήρα που μας προειδοποιεί όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής.

Είναι μια φυσιολογική αμυντική αντίδραση του οργανισμού χωρίς να απαιτείται συνειδητή σκέψη και συνοδεύεται πάντοτε από ένα πλήθος φυσικών αντιδράσεων. Το είδος του φόβου ποικίλλει. Ξεκινάει από ήπια προσοχή και φτάνει μέχρι τις ακραίες καταστάσεις φοβίας και την παράνοια.

Πολλές φορές όμως δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τον φόβο, γιατί δεν υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος ή μια απειλή. Έτσι λέμε ότι ο φόβος αυτός είναι δυσανάλογος με τη κατάσταση που βιώνουμε. Οι ειδικοί αναφέρουν αυτή την κατάσταση ως φοβία. Όπως αγοραφοβία, αραχνοφοβία, μικροβιοφοβία, κλειστοφοβία και πολλές ακόμη καταστάσεις.

Εδώ θα μιλήσουμε για τη φοβία των πτήσεων

Συνήθως η φοβία των πτήσεων είναι ένας συνδυασμός καταστάσεων. Στον φόβο για τα αεροπλάνα συνδυάζονται διάφορα συναισθήματα. Κυρίως το μεγάλο ύψος στο οποίο γίνεται η πτήση, αλλά και η παραμονή σε ερμητικά κλειστό χώρο. Όπως είναι η καμπίνα των επιβατών, όπου δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής.

Έχει υπολογιστεί ότι 1 στα 6 άτομα παρουσιάζει σημαντικά σημάδια φόβου ή πανικού κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Γι’ αυτό το λόγο μπορεί κάποιος να δει πολλούς επιβάτες να πίνουν αλκοόλ ή αγχολυτικά χάπια. Ο λόγος είναι για να μπορέσουν να χαλαρώσουν και να ξεπεράσουν αυτή τη φοβία τους κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.

Κάποιοι άνθρωποι απέκτησαν μετά από ένα ταξίδι τους φοβία για τα αεροπλάνα. Μετά από μια «εμπειρία» κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, όπως είναι οι αναταράξεις ή κάποιο ήπιο μηχανικό πρόβλημα.

Θετική και λογική σκέψη

Καθημερινά σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το αεροπλάνο, καθώς δεν θεωρείται ένα επικίνδυνο μέσο μεταφοράς. Πρέπει πάντα να θυμάστε πως σε κάθε πτήση τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη. Τα πάντα είναι πολύ σχολαστικά και αυστηρά μελετημένα. Όλο το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για κάθε πτήση -εντός και εκτός αεροπλάνου- φροντίζουν για την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών και τη δική τους.

Άλλωστε, εάν δείτε τα στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων στα μέσα μεταφοράς, θα διαπιστώσετε πως τα αεροπλάνα είναι αυτά με τα λιγότερα ατυχήματα.

Αντιστρέψτε τις κακές σκέψεις

Προσπαθήστε να αντιστρέψετε τις αρνητικές σας σκέψεις για το αεροπλάνο. Μήπως σας έρχεται διαρκώς στο μυαλό η ατάκα «Το αεροπλάνο αιωρείται και άρα πέφτει»; Τότε σίγουρα θα δημιουργήσετε σενάρια όπως «κάτι θα συμβεί», «το αεροπλάνο θα πέσει», «δεν μπορώ να αναπνεύσω», «θα πεθάνω» κλπ.

Χαλαρώστε και προσπαθήστε να απολαύσετε το ταξίδι και τις υπηρεσίες που σας προσφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να ξεχάσετε τον φόβο σας για τα αεροπλάνα. Σκεφτείτε τον όμορφο προορισμό σας και το τι θα κάνετε ή το που θα πάτε όταν φτάσετε εκεί!

Τεχνικές χαλάρωσης

Καθώς η πτήση όμως σας προκαλεί άγχος, μπορείτε να εφαρμόσετε και κάποιες τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Βαθιές αναπνοές

Αναπνέοντας βαθιά και αργά, μπορείτε να μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό και να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα.

Μυϊκή χαλάρωση

Κάντε ασκήσεις για την συστηματική χαλάρωση των μυών, από τους γλουτούς μέχρι και τους μυς του λαιμού. Αυτές μπορούν να μειώσουν την ένταση και να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

Οπτικοποίηση

Φανταστείτε τον εαυτό σας σε έναν ήρεμο τόπο, όπως σε μια παραλία ή σε ένα δάσος. Αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει στην απόδραση από το άγχος της πτήσης.

Ακούστε μουσική

Μια ήρεμη μουσική λίστα με ήχους της φύσης ή ακόμα και μουσική με χαλαρωτικό ρυθμό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να ηρεμήσετε.

Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας

Εστιάστε στην αναπνοή σας, συγκεντρώνοντας όλη την προσοχή στην αναπνοή σας για μερικά λεπτά. Κάντε το για μερικά λεπτά και επαναλάβετε εάν δείτε πως η ταραχή συνεχίζεται. Με σταθερό ρυθμό επικεντρωθείτε στις εισπνοές και τις εκπνοές σας χωρίς να τις αλλάξετε.

Χρήση οδηγιών εικονικής πραγματικότητας (VR)

Πολλές αεροπορικές εταιρείες παρέχουν VR headsets για τη διάρκεια της πτήσης, προσφέροντας ταινίες, μουσική και εικονικά ταξίδια που βοηθούν στην χαλάρωση από το άγχος και το στρες.

Προετοιμασία

Μελετήστε καλά τις διαδικασίες πτήσης και γνωρίστε την εταιρεία που επιλέξατε για το ταξίδι και το αεροπλάνο σας. Η γνώση του τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας πτήσης μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος.

Αυτές οι τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί το άγχος σας κατά τη διάρκεια μιας πτήσης και να σας επιτρέψουν να απολαύσετε το ταξίδι σας.

Όποια τεχνική κι αν χρησιμοποιήσετε θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!