Ιατρική

Θυρεοειδής: Όζοι και οστεοπόρωση

Συντάκτης  | 

Θυρεοειδής όζοι και οστεοπόρωση

Θυρεοειδής, όζοι και οστεοπόρωση. Κατά πόσο ο θυρεοειδής σχετίζεται με την οστεοπόρωση και τι είναι οι όζοι του θυρεοειδούς;

 

Στον θυρεοειδή, οι όζοι και η οστεοπόρωση είναι κάποιες από τις σημαντικές παθήσεις. Πως και πότε υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνησης τους. Ποια είναι τα συμπτώματά και ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος διάγνωσης;

Από την Ευθυμία Αραπογιάννη, Ειδική Ενδοκρινολόγος MD MSc

Τι είναι οι όζοι του θυρεοειδούς, ποια είναι τα συμπτώματά και ποιος ο κατάλληλος τρόπος διάγνωσης τους;

Οι όζοι στον θυρεοειδή είναι μία αρκετά συχνή πάθηση των κατοίκων αρκετών περιοχών της  Ελλάδας. Πρόκειται για όγκους που εντοπίζονται στον θυρεοειδικό ιστό και μπορεί να είναι συμπαγείς ή να περιέχουν και υγρό.

Η κυριότερη αιτία εμφάνισης τους είναι η έλλειψη ιωδίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για καλοήθεις όγκους, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεια και καρκίνο.

Σπάνια παρουσιάζουν συμπτώματα. Εκτός εάν είναι μεγάλοι και προκαλούν αίσθημα πίεσης στον τράχηλο ή δυσκολία στην κατάποση. Τις περισσότερες φορές, οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι φυσιολογικές.

Οι όζοι μπορεί να γίνουν αντιληπτοί με την ψηλάφηση, εφόσον είναι μεγάλοι. Ο υπέρηχος όμως του θυρεοειδούς είναι η καλύτερη απεικονιστική εξέταση για τη διερεύνηση των όζων.

Με μία ειδική τεχνική, την ελαστογραφία, διερευνάται ανώδυνα η ελαστικότητα των όζων.

Επιπλέον, με το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς διακρίνονται οι όζοι σε ‘θερμούς’ και ‘ψυχρούς’. Ανάλογα με την πρόσληψη του ραδιενεργού φαρμάκου.

Θυρεοειδής και οστεοπόρωση

Ο θυρεοειδής σχετίζεται με την οστεοπόρωση; Πότε υπάρχει αυτός ο κίνδυνος;

Ο θυρεοειδής συμμετέχει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.

Τα οστά είναι μεταβολικά ενεργά όργανα και διατηρούν τη δομή και τη λειτουργικότητα τους μέσω δύο βασικών λειτουργιών:

Την οστεογένεση (αναμόρφωση) και την οστεόλυση (αποδόμηση). Και οι δύο αυτές διαδικασίες επηρεάζονται από διαφορετικές ορμόνες.

Η τριιωδιοθυρονίνη (Τ3) επηρεάζει τον μεταβολισμό και την ανάπτυξη των οστών.

Η σωστή θυρεοειδική λειτουργία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη των οστών στην παιδική ηλικία. Στους ενήλικες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ισορροπία ανάμεσα στην οστεογένεση και την οστεόλυση.

Ο υπερθυρεοειδισμός οδηγεί στην αυξημένη δραστηριότητα των οστεοκλαστών. Δηλαδή των κυττάρων που προκαλούν τη διάλυση – αποδόμηση του οστού. Η μη αντιμετώπιση του  υπερθυρεοειδισμού μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Με τη βελτίωση της θυρεοειδικής λειτουργίας ομαλοποιείται η λειτουργία των οστεοκλαστών και κατ’ επέκταση βελτιώνεται η οστική πυκνότητα.

Στα παιδιά, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει την πρώιμη σύγκλιση των επιφύσεων, οδηγώντας σε ένα χαμηλό τελικό ανάστημα.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την οστική ανάπτυξη. Μέσω βραδείας  ανακατασκευής των οστών, αύξηση εναπόθεσης ασβεστίου και αύξηση της οστικής μάζας. Με αυτούς τους μηχανισμούς χάνουν τα οστά τη σταθερότητα τους.

Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ακόμη με μελέτες ένας αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων, όπως έχει αποδειχθεί με τον υπερθυρεοειδισμό.

Στα παιδιά, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό ανάστημα εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!