Ιατρική

Αλλεργίες: H ανοσοθεραπεία και άλλες θεραπείες

Συντάκτης  | 

αλλεργίες

Οι αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή σε άτομα όλων των ηλικιών. Πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε μια αλλεργία;

 

Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες αλλεργίες είναι η αλλεργική ρινίτιδα, το έκζεμα, η κνίδωση και το άσθμα. Πολύ σημαντικές επίσης είναι η τροφική και η φαρμακευτική αλλεργία.

Η ιατρός Μυρτώ Ποτίκα, Ειδική Αλλεργιολόγος και Κλινική Ανοσολόγος Παίδων και Ενηλίκων, με έδρα τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά, μας δίνει απαντήσεις στην ερώτηση «Πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε μια αλλεργία;».

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση της συχνότητας των αλλεργιών σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας μεγάλη επιβάρυνση για τους ασθενείς.

Η αλλεργική ρινίτιδα, το έκζεμα, η κνίδωση, το άσθμα, η τροφική αλλεργία και η φαρμακευτική  αλλεργία, είναι μερικοί τύποι αλλεργικών ασθενειών.

Τι είναι τα αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες εμφανίζονται σε άτομα όλων των ηλικιών όταν αυτά αντιδρούν σε ουσίες στο περιβάλλον που είναι αβλαβείς φυσιολογικά.

Αυτές οι ουσίες είναι γνωστές ως αλλεργιογόνα και μπορεί να είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, γύρεις, δηλητήρια εντόμων, μύκητες υγρασίας, τρόφιμα και ορισμένα φάρμακα.

Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι ήπιες, όπως βήχας, ρινική καταρροή, εξανθήματα έως και

πολύ σοβαρές όπως π.χ. η αναφυλαξία. Η πλήρης αποφυγή των αλλεργιογόνων πολλές

φορές είναι αδύνατη και οι φαρμακευτικές θεραπείες πρώτης γραμμής δεν είναι πάντα

αρκετά ικανοποιητικές.

Τι είναι η ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία στοχεύει στο να τροποποιήσει τον οργανισμό με τρόπο ώστε να έρχεται σε επαφή με την ουσία που προκαλεί την αλλεργία και να μην αντιδρά. Δηλαδή, να μην εμφανίζονται συμπτώματα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη χρήση φαρμάκων. Αλλά έχει και μακροπρόθεσμη επίδραση και μπορεί να παρεμποδίσει την εξέλιξη των αλλεργικών νοσημάτων.

Ιδιαίτερα στα παιδιά, στα οποία υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης της μιας αλλεργίας μετά την άλλη

(atopic march), η ανοσοθεραπεία παρέχει την δυνατότητα αναχαίτισης αυτής της πορείας,  σταματώντας την εξέλιξη της σε πιο σοβαρές μορφές αλλεργίας όπως το άσθμα.

Τρόποι ανοσοθεραπείας

Η υποδόρια ανοσοθεραπεία (εμβόλια αλλεργίας)

Είναι η καλύτερα καθιερωμένη μορφή αυτής της θεραπείας και ενδείκνυται σε ασθενείς με αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, άσθμα και στους αλλεργικούς στο δηλητήριο της μέλισσας και της σφήκα.

Η ανοσοθεραπεία σε δηλητήρια εντόμων είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, αφού ο ασθενής καταφέρνει να ανέχεται τα επόμενα τσιμπήματα όσο επικίνδυνη κι αν ήταν η αντίδραση που είχε στο παρελθόν.

Υπογλώσσια ανοσοθεραπεία

Μια άλλη δημοφιλής μέθοδος ανοσοθεραπείας για τα παιδιά, και όχι μόνο, περιλαμβάνει την υπογλώσσια χορήγηση σταγόνων για την αντιμετώπιση της αναπνευστικής

αλλεργίας.

Μέχρι τα τελευταία χρόνια, ο μόνος τρόπος για την διαχείριση μιας τροφικής αλλεργίας ήταν η  πλήρης αποφυγή αλλεργιογόνων τροφών και η προετοιμασία αντιμετώπισης αντίδρασης

μια τυχαίας έκθεσης.

Η από του στόματος ανοσοθεραπεία

Έχει αναδειχθεί μια συναρπαστική καινοτόμος θεραπεία για την τροφική αλλεργία, δίνοντας ελπίδα σε άτομα που αντιμετωπίζουν τροφικές αλλεργίες.

Αυτή γίνεται εκθέτοντας το άτομο σταδιακά σε μικρές ποσότητες του αλλεργιογόνου τροφίμου, πάντα υπό ιατρική επίβλεψη, αυξάνοντας σιγά – σιγά τις ποσότητες κατά τη διάρκεια του χρόνου. Κύριος στόχος είναι να μην εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση σε τυχαία επαφή με το φαγητό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να είναι τόσο επιτυχής που μπορεί να συνεχίσει το αλλεργικό άτομο να τρώει ελεύθερα το φαγητό.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση ανοσοθεραπείας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι

εξαιρετικά επιτυχημένη υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης με ανοσοθεραπεία για τα μικρότερα παιδιά με τροφικές αλλεργίες.

Άλλες θεραπείες

Οι βιολογικοί παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα) είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία «έξυπνων φαρμάκων» που είναι πλέον διαθέσιμα για το διαχείριση αλλεργικών και ανοσολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του μέτριου έως σοβαρού επίμονου άσθματος, της χρόνιας  ιγμορίτιδας με ρινικούς πολύποδες, της χρόνιας κνίδωσης, του υπερηωσινοφιλικού συνδρόμου και της ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας.

Τα λαμβάνουν οι ασθενείς με επίμονα συμπτώματα, σημαντική επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής αλλά και ασθενείς που ως τώρα θεραπευόντουσαν με κορτικοστεροειδή. Επιτυγχάνουν έλεγχο

της φλεγμονής, μείωση των συμπτωμάτων και αποφυγή των παρενεργειών από την μακροχρόνια λήψη κορτικοστεροειδών.

Εάν υποφέρετε από αλλεργικές καταστάσεις, είναι καλή ιδέα να τις συζητήσετε με κάποιον ειδικό. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας που μπορούν να στοχεύσουν συγκεκριμένα τις ατομικές σας ανάγκες.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!