Γάμος & Βάπτιση

Art de la table: Πως στρώνουμε σωστά ένα τραπέζι για επίσημο ή ανεπίσημο γεύμα

Συντάκτης  | 

Εσείς ξέρετε πώς στρώνουμε σωστά ένα τραπέζι για επίσημο ή και ανεπίσημο γεύμα; Πως τοποθετούμε το σερβίτσιο σε μια ιδιαίτερη περίσταση, μια γιορτή ή ακόμη και απλά για ένα ωραίο φιλικό γεύμα;

 

Όταν στρώνουμε σωστά ένα τραπέζι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τους κανόνες του savoir vivre.  Μπορεί να σας φαίνεται ανούσιο, αλλά πιστέψτε μας, αυτοί οι κανόνες είναι πολύ σημαντικοί. Εκτός του ότι αποκτά μια πολύ ωραία εικόνα το τραπέζι μας, παράλληλα βοηθά και στην πρακτικότητα της χρήσης του σερβίτσιου.

Επειδή τους περισσότερους το art de la table τους μπερδεύει, θα σας δείξουμε ακριβός τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να πετύχετε. Τόσο στην δημιουργία μιας εντυπωσιακής εικόνας, όσο και στην σωστή χρήση του σερβίτσιου!

 

Γενικά

Οι κανόνες τοποθέτησης των πιάτων, των ποτηριών και των μαχαιροπίρουνων σε ένα τραπέζι δεν δημιουργήθηκαν για μας ταλαιπωρούν. Ούτε για να μας μπερδεύουν. Αντιθέτως, στόχος της σωστής τοποθέτησης του σερβίτσιου είναι να μας διευκολύνει στην απόλαυση του φαγητού.

Σκοπός του σωστού στρωσίματος ενός τραπεζιού, είναι να κάνει τους καλεσμένους να αισθανθούν άνετα και οικεία. Παράλληλα όμως, να αποφύγουν και την αναστάτωση. Πιάνοντας για παράδειγμα -κατά λάθος- τα μαχαιροπήρουνα ή το ποτήρι των διπλανών τους.

Κατά τις αρχές του 1900 έως και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στα επιφανή σπίτια οι κανόνες για το στρώσιμο του τραπεζιού ήταν πάρα πολύ αυστηροί.

 

Αυτό δεν συνέβαινε βέβαια στα σπίτια των εργατών και των κατωτέρων κοινωνικών ομάδων. Ο λόγος ήταν η ποικιλία τόσο του σερβίτσιου, όσο  και του φαγητού.

Στα πιο φτωχά σπίτια υπήρχαν μόνο τα απαραίτητα… Ένα βασικό γεύμα και ένα κουτάλι ή πιρούνι και ποτήρι. Παρόλ’ αυτά, ακόμη και οι πιο φτωχοί προσπαθούσαν να τηρήσουν μια υποτυπώδη σωστή τοποθέτηση του σερβίτσιου τους.

Με την πάροδο των ετών, οι παλιοί αυτοί αυστηροί κανόνες, ακόμη και στην καθημερινότητα, έχουν αλλάξει και έχουν απλοποιηθεί. Αλλά, εξακολουθούν να είναι σημαντικοί. Ειδικά όταν πρόκειται να στρώσουμε ένα γιορτινό ή ένα πιο επίσημο τραπέζι.

Σήμερα, παρόλο που σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν ποικιλία αγαθών και σερβίτσιου, οι κανόνες του art de la table δεν ακολουθούνται από τους περισσότερους.

 

Καλό είναι όμως να τους ακολουθούμε, εάν όχι στην καθημερινότητα, τουλάχιστον στα επίσημα και γιορτινά τραπέζια.

Αφ’ ενός για να δείξουμε στους καλεσμένους μας την αίγλη του γεύματος, αλλά και το επίπεδο μας επί του θέματος. Αφ’ εταίρου, για να τους τιμήσουμε για την αποδοχή της πρόσκλησής και να τους «κακομάθουμε» σερβίροντας τους ως βασιλιάδες!

Πως στρώνουμε ένα επίσημο τραπέζι!

A La Francaise

Οι βασικοί κανόνες στο στρώσιμο του τραπεζιού δεν θα μπορούσαν να μην είναι από την Γαλλία, από την χώρα του Savoir Vivre. Ξεκίνησαν στα γαλλικά σαλόνια κατά τον 15ο αιώνα και από τότε έχουν καθιερωθεί πάντα σε επίσημα (εορταστικά) αλλά και ανεπίσημα (απλά) γεύματα.

Οι βασικοί κανόνες

 • Τα πιάτα τοποθετούνται ανάμεσα από τα μαχαιροπίρουνα -από κάτω προς τα επάνω- ανάλογα με το εύρος του γεύματος.
 • Επάνω στην κεντρική σύνθεση των πιάτων τοποθετείται η υφασμάτινη πετσέτα ή μια χαρτοπετσέτα.
 • Στα αριστερά τοποθετούνται τα πιρούνια -από έξω προς τα μέσα- το μικρότερο προς το μεγαλύτερο.
 • Δεξιά το μαχαίρι με τα κουτάλια – από έξω προς τα μέσα- τα κουτάλια (μικρό/μεγάλο) και το μαχαίρι.
 • Κολλητά με το πιάτο τοποθετείται το μαχαιροπήρουνο του κυρίως γεύματος.
 • Τα ποτήρια τοποθετούνται επάνω από τα πιάτα δεξιά. Πάνω από τα κουτάλια, εσωτερικά ή εξωτερικά τους, ανάλογα με την περίσταση και τα τεμάχια.

Πως στρώνουμε το τραπέζι για ένα ανεπίσημο γεύμα

Το σερβίτσιο

2 μεγάλα πιάτα (1 ρηχό, 1 βαθύ), 1 πετσέτα, 2 πιρούνια (μικρό/μεγάλο), 1 μαχαίρι, 1 ή 2 κουτάλια (μικρό(προαιρετικά)/μεγάλο), 2 ποτήρια (κρασιού/νερού).

Πως το τοποθετούμε

Στο κέντρο

Τοποθετούμε τα δύο πιάτα. Κάτω το ρηχό (συνήθως για το κυρίως γεύμα) και επάνω το βαθύ (για το πρόγευμα που συνήθως είναι σούπα ή σαλάτα).

Τοποθετούμε επάνω την πετσέτα.

Αριστερά από τα πιάτα

Πιρούνι σαλάτας (μικρό), πιρούνι γεύματος (μεγάλο).

Δεξιά από τα πιάτα

Μαχαίρι γεύματος, κουτάλι σούπας.

Επάνω μέρος

Πάνω από τα πιάτα τοποθετούμε το κουτάλι ή το πιρούνι του γλυκού (εάν σερβίρουμε επιδόρπιο).

Πάνω από το μαχαίρι προς το πιάτο: δεξιά  (μεταξύ μαχαιριού και πιάτου) το ποτήρι του κρασιού, αριστερά (πάνω από το πιάτο) το

ποτήρι του νερού.

Πως στρώνουμε το τραπέζι για ένα επίσημο γεύμα

Το σερβίτσιο

4 πιάτα (1 ρηχό, 1 βαθύ, 1 μπολ, 1 μικρό ρηχό/ψωμιού), πετσέτα, 3 πιρούνια, 2 μαχαίρια, 3 κουτάλια, 3

ποτήρια, 1 πιάτο γλυκού, 1 φλιτζάνι τσάι/καφέ.

Ξεκινώντας από αριστερά προς τα δεξιά (όπως κοιτάμε από την καρέκλα το τραπέζι).

Κεντρικά

Πιρούνι σαλάτας, πιρούνι γεύματος

Πιάτα (ρηχό κάτω, βαθύ σούπας, μπολ σαλάτας επάνω), πετσέτα.

Μαχαίρι γεύματος, μαχαίρι προγεύματος, κουτάλι σούπας.

Πιατάκι γλυκού, φλιτζάνι τσάι/καφέ.

Επάνω μέρος

Πάνω από τα πιρούνια το πιάτο του ψωμιού (μικρό) και πάνω από αυτό τοποθετημένο το μαχαίρι βουτύρου.

Πάνω από τα κεντρικά πιάτα το κουτάλι γλυκού και το πιρούνι επιδορπίου.

Πάνω από το μαχαίρι και το κουτάλι (διαγώνια από τα βασικά πιάτα), από δεξιά προς τα αριστερά: το ποτήρι του λευκού κρασιού, το ποτήρι του κόκκινου κρασιού, ποτήρι του νερού (το μεγαλύτερο).

Συνοπτικά + Extra tips

 • Στρώνοντας το τραπέζι πρέπει να προσέχετε η διακόσμηση να μην ξεπερνάει τα τρία διαφορετικά χρώματα. Μπορείτε να προσθέσετε και από ένα βασικό χρώμα έως και τρεις αποχρώσεις.
 • Η τοποθέτηση των μαχαιροπίρουνων πρέπει να ξεκινάει πάντα από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Ξεκινάμε αριστερά από το πιάτο με τα πιρούνια, δεξιά τοποθετούμε τα μαχαίρια και πιο δεξιά τα  κουτάλια. Με αυτό τον τρόπο οι καλεσμένοι ξεκινούν με βάση την ροή των γευμάτων την χρήση των μαχαιροπήρουνων από έξω προς τα μέσα.

 • Η βασική σύνθεση των πιάτων τοποθετείται ανάμεσα από το μεγάλο πιρούνι και το μαχαίρι.
 • Η λάμα ενός μαχαιριού πρέπει πάντα να είναι στραμμένη προς το πιάτο.
 • Το μαχαίρι για το βούτυρο (το μικρό σε μέγεθος), μπορεί να τοποθετηθεί και επάνω στο πιάτο του ψωμιού.
 • Εάν σερβίρετε ένα επιπλέον επιδόρπιο για πιρούνι, μπορείτε να το τοποθετήσετε τέρμα αριστερά και επάνω. Από κάτω τοποθετήστε μια μικρή χαρτοπετσέτα.
 • Αν υπάρχουν πάνω από δύο ποτήρια, μπορείτε να τα τοποθετήσετε και σε τριγωνικό σχήμα, αλλά πάντα στη δεξιά επάνω πλευρά της σύνθεσης.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!