Πρόσωπα

Christian Dior: Ο βασιλιάς της μόδας

Συντάκτης  | 

Ποιος δεν γνωρίζει τον οίκο Dior, το πολυτελές brand που πρωτοστατεί έως και σήμερα στη μόδα και την ομορφιά; Για τον σχεδιαστή Christian Dior όμως τι γνωρίζετε;

 

Ο Christian Dior είναι από τους σημαντικότερους και τους πιο επιδραστικούς σχεδιαστές μόδας του 20ού αιώνα. Ο Γάλλος σχεδιαστής ήταν πάντα πρωτοπόρος σε πολλά στυλ και χαρακτηρίστηκε «fashion genius».

Ήξερε ακριβός πώς να αναδείξει μια γυναικεία σιλουέτα και αυτός είναι ο λόγος που το ενδυματολογικό του στυλ και επίπεδο υιοθετείται ακόμη και σήμερα από τους καλύτερους και κομψότερους οίκους μόδας. Αναδείχθηκε ως ένας από τους πρωτοπόρους της κομψότητας και του κορυφαίου σχεδιασμού στον χώρο της μόδας.

Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1905 στην Granville της Νορμανδίας και τo 1910 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι. Παρόλο που ήθελε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, ακολούθησε τις επιθυμίες των γονιών του να γίνει διπλωμάτης σπουδάζοντας στο Ecole des Sciences Politiques.

Το 1928 μαζί με τον φίλο του Jacques Bonjean και την οικονομική υποστήριξη του πατέρα του, άνοιξε μια μικρή αίθουσα τέχνης στην οδό rue de la Boetie, με την επωνυμία Galerie Jacques Bonjean.

Η καριέρα του στην μόδα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930, όταν αποφάσισε μετά από παρότρυνση του φίλου του Jean Ozenne να πουλήσει σχέδιά του σε διάφορους οίκους μόδας υψηλής ραπτικής. Κάποια από τα σχέδια του αγοράστηκαν και από την γνωστή κατασκευάστρια καπέλων Agnes.

Εκείνη την εποχή γνωρίζεται με τον Robert Piguet, ο οποίος αγόρασε μερικά σχέδια του και κάποια από αυτά τα δημοσίευσε στην εφημερίδα Le Figaro.

Το 1931 η οικογένειά του καταστρέφεται οικονομικά και αναγκάζεται να κλείσει την γκαλερί του, κάνοντας δουλειές για να επιβιώσει. Όταν το 1938 ο Piguet άνοιξε τον δικό του οίκο υψηλής ραπτικής, ο Dior πήγε και εργάστηκε εκεί ως σχεδιαστής. Η συνεργασία τους αυτή διακόπηκε το 1939, όταν άρχισε ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος και ο Dior κατατάχθηκε στο στρατό για να πολεμήσει.

Μετά τον πόλεμο από το 1941 έως το 1946 εργάστηκε στον Lucien Lelong. Το 1946 αποχώρησε και άνοιξε τον δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι, στην «30 Avenue Montaigne» με την υποστήριξη των 60.000 γαλλικών φράγκων από τον οίκο υφασμάτων Boussac.

Ο Marcel Boussac (γνωστός ως Βασιλιάς του Βαμβακιού), είχε στην κατοχή του μεταξύ άλλων και τον οίκο Philippe et Gaston. Ο Boussac προσέγγισε τον Dior με σκοπό να τον αναλάβει, αλλά τελικά πείστηκε στην ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου οίκου μόδας. Τελικά, ο οίκος δημιουργήθηκε με τον συνεταιρισμό Dior & Boussac.

Ο οίκος Dior στεγάστηκε σε ένα υπέροχο κτίριο, στο νούμερο 30 της Avenue Montaigne και απασχολούσε 85 άτομα. Ήταν διακοσμημένος στα αγαπημένα χρώματα του σχεδιαστή, λευκό και γκρι.

Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1947 και αποτελούταν από 90 δημιουργίες, φορεμένες από 6 μοντέλα. Η γραμμή του 1947, με τις κομψές φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και χαρακτηρίστηκε ως «New Look». Ήταν το νέο επαναστατικό look της εποχής!

Η αισθητική του, σε μια εποχή που οι γυναίκες είχαν αρχίσει να απελευθερώνονται από τους περιορισμούς του πολέμου, παρέπεμπε στο παρελθόν. Αναβίωσε την λαμπρή υψηλή ραπτική του Παρισιού, που είχε παρακμάσει κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το 1949 τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της Γαλλίας έφεραν το όνομά του, ενώ εκείνος ήταν και που συνέλαβε στην ιδέα του «τέλους δικαιωμάτων». Ένα τέλος που σήμαινε ότι έπαιρνε αμοιβή για καθένα από τα σχέδιά του που χρησιμοποιούταν από άλλους.

Μεταξύ πάρα πολλών ιδεών και στιλ που εφηύρε, καθιέρωσε και τις γραμμές Tulip, Η, Α και Υ, ενώ επέκτεινε την επιχείρησή του σε πολλούς άλλους τομείς. Όπως στα αρώματα, τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ. Καθιερώνοντας την επωνυμία του στον κόσμο της πολυτέλειας και της μόδας.

Ο Dior επιμελούνταν όλα τα outfit των μεγάλων κυριών από καλλιτέχνιδες, ηθοποιούς έως και τις τις βασιλικές αυλές.

Η πρώτη κυρία της Αργεντινής Eva Perón, μια από τις μούσες του Dior (1949).

Ο Christian Dior απεβίωσε το 1957 σε ηλικία 52 ετών από καρδιακή προσβολή, στερώντας από τον κόσμο της μόδας τις μοναδικές του ιδέες. Ο θάνατός του ίσως στέρησε στον χώρο μια ιδιαίτερα κομψή εξέλιξη που θα συνέχιζε!

Ο θάνατος του σχεδιαστή επέφερε στον οίκο Dior χάος και ο τότε γενικός διευθυντής του Jacques Rouët ήθελε να κλείσει τα καταστήματά σε όλο τον κόσμο. Αυτή όμως η εκδοχή δεν έγινε αποδεκτή από τον Boussac, τους δικαιοδόχους του οίκου Dior, αλλά και τη γαλλική βιομηχανία μόδας.

Το Maison Dior ήταν πολύ σημαντικό για την οικονομική σταθερότητα του κλάδου της μόδας ώστε να επιτρέψει μια τέτοια ενέργεια. Για να ορθοποδήσει πάλι η εταιρεία, ο Rouët έκανε την ίδια χρονιά καλλιτεχνικό διευθυντή τον 21χρονο Yves Saint Laurent. Ο σχεδιαστή έμεινε για έξι κολεξιόν (τρία έτη) και αποχώρησε δημιουργώντας τον δικό του οίκο.

Έπειτα από συνεχόμενη εξέλιξη, το 1968 ο Boussac πούλησε μέρος των μετοχών του οίκου στην Moët Hennessy. Σήμερα πλέον, ο οίκος ανήκει στην κορυφαία γαλλική πολυεθνική εταιρεία με τα 78 brand πολυτελείας LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy).  CEO της πολυεθνικής είναι ο δισεκατομμυριούχος και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Bernard Arnault. Η έδρα συνεχίζει να βρίσκετε στο Παρίσι.

Οι ιδέες και οι δημιουργίες του σχεδιαστή εξακολουθούν να επηρεάζουν τις κολεξιόν και γενικότερα τη μόδα μέχρι σήμερα και ο οίκος Dior είναι μια από τις πιο διάσημες και αναγνωρίσιμες μάρκες παγκοσμίως.

Δείτε κάποια στιγμιότυπα από τη ζωή και τις δημιουργίες του σχεδιαστή και μερικές από τις μούσες του. Η Audrey Hepburn, η Marilyn Monroe, η Elizabeth Taylor, η πριγκίπισσα του Μονακό Grace Kelly και πολλές άλλες γυναίκες χαρακτήρισαν τα στυλ του οίκου και την πορεία της παγκόσμιας μόδας…

Η ηθοποιός Audrey Hepburn

Η ηθοποιός Marilyn Monroe

Η ηθοποιός Elizabeth Taylor

Η πριγκίπισσα του Μονακό Grace Kelly

Christian Dior13

Το σπίτι του Christian Dior στο Granville της Νορμανδίας που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο για τον διάσημο σχεδιαστή.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *