Ιατρική

Θυμός: Γιατί είμαι συνέχεια θυμωμένος/η;

Συντάκτης  | 

Από που προέρχεται ο θυμός σου; Ένας περιεκτικός οδηγός για να καταλάβεις τι δεν πηγαίνει καλά και είσαι συνέχεια θυμωμένος/η. Βρες την αιτία και αντιμετώπισε το πρόβλημα στη ρίζα του.

 

Ο συνεχόμενος θυμός είναι ένα από τα βασικά στοιχεία τις εποχής μας. Αν παρατηρείτε ότι τα νεύρα σας έχουν ξεφύγει από το φυσιολογικό, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, μικροί και μεγάλοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεύρα και την διαχείρισή τους. Με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε σοβαρά προβλήματα όπως κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή. Αλλά και σωματικά προβλήματα, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιοπάθεια.

Είναι απαραίτητο να διαχειριστούμε τον θυμό μας με υγιή τρόπο, προτού κάνουμε κακό στον εαυτό μας, σε κάποιον άλλο άνθρωπο ή το σημαντικότερο, σε κάποιον που αγαπάμε.

Από τι μπορεί να προκληθεί ο θυμός;

Όλοι το έχουμε ζήσει. Είναι ένα πλήρως φυσιολογικό και ανθρώπινο συναίσθημα, και μια ενίοτε πολύ κατάλληλη αντίδραση όταν μας φέρονται άδικα, όταν δεν νιώθουμε πως μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό, όταν μας επιτίθενται ή μας διακόπτουν όταν μιλάμε. Πολλοί άνθρωποι αντιδρούν με θυμό όταν αγχώνονται πολύ, ή όταν νιώθουν απελπισία. Ακόμα και η έλλειψη ύπνου, όπως σίγουρα πολλοί από εμάς ξέρουν, μπορεί να μας κάνει επιρρεπείς σε μια κρίση θυμού.

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον θυμό τους, συχνά ξεσπούν συναισθηματικά στους άλλους, και σε πολλές περιπτώσεις δεν ξέρουν από πού προέρχεται αυτός ο θυμός. Ευτυχώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μάθουμε να ελέγχουμε καλύτερα τα νεύρα μας και να αντιδρούμε στα ερεθίσματα, ακόμα και τα αρνητικά, με έναν πιο θετικό τρόπο. Για να το πετύχουμε αυτό, το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε τον θυμό μας, και να προσπαθήσουμε να βρούμε ποια είναι η πηγή του: η πηγή του αυτή την στιγμή, όπως και η βαθύτερη πηγή του μέσα μας.

Υπάρχουν τρεις πιο συνηθισμένοι λόγοι που βιώνει κάποιος υπερβολική οργή.

*Η τωρινή κατάσταση: Το στρες της καθημερινότητας, τα οικονομικά προβλήματα και η αβεβαιότητα για το μέλλον μπορούν να κάνουν τον καθένα μας να αισθανθεί ότι δεν έχει τον έλεγχο της ζωής του, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται οργή μέσα μας για τις παρούσες συνθήκες. Αυτή η οργή δεν είναι αδικαιολόγητη και την βιώνουμε όλοι.

*Το οικογενειακό ιστορικό: Πολλοί άνθρωποι που μεγάλωσαν σε οικογένειες όπου ο θυμός έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο (και σίγουρα κανείς δεν τον διαχειριζόταν σωστά) καταλήγουν να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους γονείς τους. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε την δύναμη να σπάσετε αυτόν τον κύκλο… γενεών, και να αναγνωρίζετε ποια είναι τα πράγματα που σας γεμίζουν οργή, αλλά και γιατί.

Το παρελθόν: Άνθρωποι που έχουν ζήσει τραυματικές εμπειρίες, πολλές φορές επιστρέφουν νοητά σε αυτές, και τους γεμίζουν με οργή, η οποία επηρεάζει την τωρινή τους συμπεριφορά.

Και στις τρεις περιπτώσεις, η λύση βρίσκεται ανάμεσα στην ατομική προσπάθεια και στις καλύτερες συνήθειες για να αντιμετωπίζουμε τον θυμό (π.χ. να βγούμε μια βόλτα, να επιλέξουμε να πάρουμε μερικές βαθιές ανάσες πριν μιλήσουμε), και στην τακτική ψυχοθεραπεία, για να βρούμε τις αιτίες πίσω από τον θυμό μας και να τις καταλάβουμε. Ειδικά αν η οργή σας συνοδεύεται από επιθετικότητα, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό και να βρείτε υγιείς τρόπους να την εκφράζετε, όπως π.χ. μαθήματα μποξ.

Πώς να διαχειριστώ την οργή μου, ανάλογα με το από πού προέρχεται;

*Αν η οργή σας προέρχεται από άγχος ή ανησυχία, πρέπει να αναλύσετε γιατί βιώνετε αυτά τα αισθήματα και τι είναι αυτό που σας ανησυχεί. Το να προσπαθήσετε να λύσετε το βασικό πρόβλημα είναι πιο παραγωγικό από το να ξεσπάτε με νεύρα.

*Αν η οργή σας προέρχεται από αισθήματα κατωτερότητας ή αδυναμίας, θυμηθείτε πως είστε υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν στην ζωή σας και όλα είναι ζήτημα επιλογών. Έχετε την επιλογή να αντιδράσετε ή να απομακρυνθείτε από μία κατάσταση που σας κάνει να αισθάνεστε κατώτερος και σας γεμίζει οργή χωρίς να σας αφήνει να εξελιχθείτε.

*Αν η οργή σας προκαλείται από αναμνήσεις παλαιότερου τραύματος, τότε είναι απαραίτητο να κάνετε κάθε φορά μία παύση και να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι ζείτε στο παρόν και πως οι αλληλεπιδράσεις σας με τον υπόλοιπο κόσμο δεν περιστρέφονται γύρω από το παρελθόν σας.

*Αν η οργή σας προέρχεται από πένθος που βιώνεται, είναι πάρα πολύ φυσιολογικό. Ζητήστε συμπαράσταση και βοήθεια από τα κοντινά σας πρόσωπα και διαχειριστείτε το πένθος σας όπως κρίνετε εσείς ότι είναι σωστό. Και μην ξεχνάτε ποτέ ότι, όσο κι αν σας φαίνεται ασήκωτο αυτή τη στιγμή, θα περάσει.

Με πληροφορίες από το iatronet

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!