Ψυχολογία

Ανακαλύπτοντας τον ιδιαίτερο προορισμό μας

Συντάκτης  | 

 πως μπορούμε να ανακαλύψουμε τον ιδιαίτερο προορισμό μας

Πως θα ανακαλύψουμε τον ιδιαίτερο προορισμό μας; Όλοι έχουμε έναν προορισμό και θα τον βρούμε όταν σκεφτούμε και εφαρμόσουμε αυτά τα απλά πράγματα.

 

Ήρθε η ώρα ν’ ανακαλύψουμε τον ιδιαίτερο προορισμό μας και ν’ αναγνωρίσουμε ότι όλα αλλάζουν στη ζωή. Οι ι επιλογές μας, οι άνθρωποι, οι καταστάσεις, αλλά ακόμα και εμείς οι ίδιοι. Δεν μας συμφέρει να κρατιόμαστε αγκιστρωμένοι απ’ τις σταθερές μας πλέον.

“Όλοι έχουμε γεννηθεί με ιδιαίτερα χαρίσματα που όχι μόνο εξυπηρετούν την ανάπτυξή μας, αλλά μπορούν να ωφελήσουν και το κοινωνικό σύνολο. Γράψε έναν κατάλογο με τις σημαντικές σου θετικές ποιότητες και συμπλήρωνέ τον ρωτώντας φίλους και συνεργάτες για τα προτερήματα που βλέπουν πάνω σου.

Αναλογίσου σε τι θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν για το καλό του εαυτού σου και των άλλων, αν τα αξιοποιήσεις.

Μπορεί να είμαστε χρόνια σ’ έναν επαγγελματικό χώρο που δεν είναι ο κατάλληλος για εμάς. Μας κουράζει, μας εξοντώνει, δεν μας ταιριάζει, βαριόμαστε και δεν μπορούμε να προσφέρουμε και να πάρουμε από εκεί ικανοποίηση. Μπορεί να βρεθήκαμε τυχαία σ’ αυτή τη δουλειά και να μείναμε από ανασφάλεια.

Χρειάζεται τώρα σιγά σιγά να κλείσουμε αυτό το ανούσιο κεφάλαιο της ζωής μας που δεν μας εξυπηρετεί και δεν εξυπηρετεί ουσιαστικά και κανέναν άλλο. Συνήθως όταν είμαστε στη λάθος εργασία νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε με όρεξη το πρωί για να πάμε σ’ αυτήν, αισθανόμαστε κουρασμένοι συνέχεια και συχνά δεν κάνουμε μ’ επιτυχία τη δουλειά μας, ούτε κερδίζουμε πολλά χρήματα, ούτε εξελισσόμαστε μέσα απ’ αυτήν.

Χρειάζεται να την εγκαταλείψουμε κι ας πληρώσουμε το τίμημα.

Έτσι, μπορούμε να ζητήσουμε απ’ την εσωτερική μας πυξίδα να μας οδηγήσει ν’ ανοίξουμε νέες πόρτες στον κενό χώρο που θα δημιουργηθεί, να κοιτάξουμε για νέες επιλογές, νέες σπουδές, νέους ανθρώπους που μπορούν να μας υποστηρίξουν σε νέους δρόμους.

Για να ανακαλύψουμε τον ιδιαίτερο προορισμό μας πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να καταδυθούμε μέσα μας. Σαν γοργόνες που ξέρουν από τον βυθό ν’ ανεβαίνουν στην επιφάνεια, για ν ’ανακαλύεψουμε τον νέο σκοπό της ζωής μας.

Γιατί έχουμε έρθει σ’ αυτή τη Γη; Αναρωτήσου αν παίρνεις και δίνεις ικανοποίηση και χαρά απ’ ό,τι ασχολείσαι αυτή την περίοδο της ζωής σου.

Έχεις επιτυχία, ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για εξέλιξη στον επαγγελματικό σου τομέα; Ακολουθείς το πάθος σου; Είσαι συντονισμένη μ’ αυτά που επιθυμεί βαθιά η ψυχή σου; Ωφελείς και τους άλλους ανθρώπους με το έργο σου; Αξιοποιείς το χάρισμα που σου έχουν δώσει απ’ την κούνια σου η Κλωθώ, η Άτροπος και η Λάχεσις;*

Συνδέεται η ζωή σου με τα παιδικά όνειρα που είχες και με όσα λαχτάρησε η ψυχή σου; Ή μήπως ακολουθείς ψυχαναγκαστικά τα σχέδια των γονιών σου και είσαι ασφυκτικά εγκλωβισμένη σ’ αυτά που σε είχαν «προγραμματίσει» οι άλλοι;

Μην ξεχνάς ότι είσαι μοναδική, υπέροχη, ιδιαίτερη και μπορείς να είσαι πολύ σημαντική και χρήσιμη για τον εαυτό σου και για την κοινωνία. Χρειάζεται λοιπόν να πάρεις αποφάσεις για να κάνεις αλλαγές που θα σε οδηγήσουν σε νέες ενθουσιώδεις αφετηρίες, σε νέες πλεύσεις, σ’ επιτυχία και ευημερία. Γιατί να ξέρεις ότι επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που αποφάσισαν να αλλάξουν σ’ οποιαδήποτε ηλικία.

Αρκετές θεραπευόμενές μου, που είτε εργάζονταν σε μια άχαρη εργασία των γονιών τους είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, πήραν την απόφαση, αφού έκαναν αρκετή προετοιμασία με σπουδές σε δημόσια ή ιδιωτική σχολή, να γίνουν «θεραπεύτριες»: η ζωή τους απέκτησε σημαντικό νόημα. Αρκετές επίσης άνεργες μητέρες από τις ομάδες γονέων που συντονίζω συνδέθηκαν με κάτι που τους άρεσε πολύ να κάνουν, π.χ. μαγειρική, χειροποίητα κοσμήματα, ρούχα, καλλυντικά ή διάφορες κατασκευές και έφτιαξαν στον ελεύθερο χρόνο τους sites που τους έφεραν μεγάλη χαρά, αλλά και χρήματα και αναγνώριση.

Επίσης πολλοί άνθρωποι παρακινήθηκαν είτε από κάποια τραυματική εμπειρία είτε από μια δυσκολία στην οικογένειά τους, στην επαγγελματική τους ζωή ή στην προσωπική τους.

Ανακαλύψαν έτσι τον νέο τους προορισμό. Για παράδειγμα, μια επιτυχημένη σύμβουλος σχέσεων είχε πολλές αποτυχίες στην ερωτική της ζωή πριν, και ως παιδί είχε μπει στον ρόλο του διαιτητή στις ατελείωτες συγκρούσεις μεταξύ των γονιών της. Μια αναγνωρισμένη διατροφολόγος είχε μεγάλο πρόβλημα με τα κιλά της στην εφηβεία. Πολλοί πετυχημένοι χειρουργοί μαστού είχαν στην πατρική τους οικογένεια μαμά ή θεία που είχε καρκίνο του μαστού.

Πώς θέλετε να συνεχίσετε τη ζωή σας; Ποια είναι τα όνειρά σας; Ας ακούσουμε το κάλεσμα της ζωής για να ενεργοποιήσουμε τα ταλέντα μας.

Ας συνδεθούμε με τις ρίζες των αποθεμάτων μας και τα ταλέντα των προγόνων μας, για να φυτέψουμε τους προσωπικούς μας σπόρους στη γη και να θρέψουμε υπέροχους καρπούς για να θρέψουμε τον εαυτό μας και την ανθρωπότητα. Να ονειρευτούμε και να εμπιστευτούμε τη ροή της ζωής, που θα μας οδηγήσει να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα στην αφθονία, συντονισμένη μ’ ό,τι μάς αξίζει.

Η κρίσιμη περίοδος της θεραπείας της ασθένειας είναι μια ευκαιρία για ν’ ανακαλύψουμε τη μαγεία και τ’ άπειρο δυναμικό μας. Για να μοιραστούμε όλα αυτά τα δώρα μέσα από τη δημιουργικότητά μας και να ζήσουμε θαύματα.

Ήρθε η ώρα ν’ αναγνωρίσουμε ότι όλα αλλάζουν στη ζωή: οι επιλογές μας, οι άνθρωποι, οι καταστάσεις, αλλά ακόμα και εμείς οι ίδιοι. Δεν μας συμφέρει να κρατιόμαστε αγκιστρωμένοι απ’ τις σταθερές μας πλέον. Τα καλάμια λυγίζουν με τον άνεμο, αλλά δεν σπάνε. Οι δύσκολες φάσεις είναι το τίμημα που χρειάζεται να πληρώσουμε, αλλά και το εισιτήριο για να οδηγηθούμε σε ολοκαίνουργιες πιο πλήρεις και ευτυχισμένες φάσεις.

Η κάμπια χρειάζεται να χτυπηθεί πολύ μέσα στο κουκούλι της για να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα. Έτσι και εμείς χρειάζεται ν’ αναδιπλωθούμε μέσα μας, όλη αυτή τη μαγική και ευαίσθητη περίοδο της θεραπείας μας, για να κάνουμε εύφορο το έδαφος και να ανθίσουμε τελικά σαν τριαντάφυλλο.”

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο “Ανθίζοντας” της Διονυσίας Γιαννοπούλου.

PsychologyNow Team

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!