Σαλάτες & Ορεκτικά
Μπακαλιάρος με σκορδαλιά
-
Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι μια παραδοσιακή συνταγή που θα λατρέψετε!
- Αυτός ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι η αυθεντική συνταγή που θα λατρέψετε. Θα την απολαύσουν με βεβαιότητα και όλοι όσοι την δοκιμάσουν!
- Από τον Άκη Πετρετζίκη
Υλικά
Για τον μπακαλιάρο
1,5 κιλό μπακαλιάρο υγράλατο φιλέτο χωρίς κόκκαλο
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. για πανάρισμα
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Αλάτι
Πιπέρι
Κουρκούτι
Για το κουρκούτι
500 ml. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι γ.o.x.
330 ml μπίρα σε θερμοκρασία δωματίου
2 φακελάκια μαγιά ξερή
2 καλές πρέζες ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Για τη σκορδαλιά
750 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κ.γ. αλάτι, χοντρό
3 σκ. σκόρδο
175 ml ελαιόλαδο
50 ml ξίδι, από λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
3-4 κλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα τη σκορδαλιά
Σε μία κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε 1 κ.γ. αλάτι χοντρό και φέρνουμε σε βρασμό.
Προσθέτουμε τις πατάτες που έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια και βράζουμε για 15-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες, όταν τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και σπάνε.
Παράλληλα σε ένα μίξερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες, τις μεταφέρουμε γρήγορα σε ένα σουρωτήρι και στραγγίζουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία τους. Δεν αφήνουμε παραπάνω γιατί δεν θα μπορέσουμε να τις λιώσουμε.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και πολτοποιούμε τις πατάτες ελαφρά με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ αλλά όχι τελείως.
Προσωπικά μου αρέσει η σκορδαλιά να έχει κομματάκια πατάτας.
Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα με το σκόρδο και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη σκορδαλιά στις προτιμήσεις μας.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και ελαιόλαδο.
Να έχουμε υπόψη μας ότι όσο περνάει η ώρα η μυρωδιά του σκόρδου γίνεται πιο έντονη. Επίσης με το πέρασμα της ώρας η σκορδαλιά μας σφίγγει περισσότερο.
Ετοιμάζουμε τον μπακαλιάρο
Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
Στραγγίζουμε καλά το ψάρι μας και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του.
Φτιάχνουμε το κουρκούτι.
Για το κουρκούτι
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα, το νερό, τη μπίρα, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στο ίδιο μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλεύρι.
Αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο με μεμβράνη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (1-2 ώρες).
Αν δεν έχουμε χρόνο και θέλουμε να ετοιμάσουμε γρήγορα το κουρκούτι μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιά με 1 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε κανονικά όλα τα υλικά και το κουρκούτι είναι έτοιμο για χρήση.
Μόλις φτιάξουμε το κουρκούτι, είμαστε έτοιμοι για να τηγανίσουμε το μπακαλιάρο μας!
Συνεχίζουμε με τον μπακαλιάρο…
Κόβουμε το μπακαλιάρο σε μικρές μερίδες, ίσες σε μέγεθος και πάχος ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με πολύ σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180ο C.
Βάζουμε 200 γρ. αλεύρι σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Το κάθε κομμάτι το βουτάμε μέσα στο ταψί με το αλεύρι γιατί με αυτό το τρόπο θα κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στο ψάρι μας.
Τινάζουμε το κάθε κομμάτι να φύγει το επιπλέον αλεύρι και το βουτάμε στο μπολ μας με το κουρκούτι.
Κρατάμε κάθε κομμάτι του μπακαλιάρου με μια λαβίδα, το βουτάμε στο κουρκούτι, το σηκώνουμε για να στραγγίσει από το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγανίζουμε.
Τον μπακαλιάρο δεν τον ρίχνουμε απότομα στο καυτό λάδι. Πρώτα βυθίζουμε τη μια πλευρά, το μισό ψάρι και μόλις φουσκώσει λίγο το κουρκούτι τότε αφήνουμε απαλά όλο το κομμάτι μέσα στο τηγάνι.
Αφήνουμε τα κομμάτια μέχρι να χρυσαφίσουν, γυρίζοντάς τα αν χρειαστεί.
Όταν τηγανίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο μας και γίνει τραγανός, τον βάζουμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί.
Ο παραδοσιακός μπακαλιάρος σερβίρετε με σκορδαλιά, αλλά μπορείτε να τον σερβίρετε και με πατάτες τηγανητές!