Σάλτσες & Σος

Ψαρόσουπα αυγολέμονο

Συντάκτης  | 

ψαρόσουπα αυγολέμονο

H ψαρόσουπα αυγολέμονο είναι μια πολύ νόστιμη, θρεπτική και υγιεινή σούπα. Περιέχει λίγες θερμίδες σε σχέση με άλλα φαγητά, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά.

 

Την ψαρόσουπα αυγολέμονο τον χειμώνα την απολαμβάνουμε καυτή ή ιδανικά ζεστή. Το καλοκαίρι όμως μπορούμε να την απολαύσουμε και χλιαρή ή κρύα!

Από Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple

Η ψαρόσουπα αυγολέμονο είναι μια από τις πολλές σούπες που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε στην Ελλάδα. Φαβορί βέβαια είναι η κοτόσουπα και τα γιουβαρλάκια, με ή χωρίς αυγολέμονο.

Εδώ, θα σας δείξουμε πως να φτιάξετε μια δυναμωτική –διαφορετική- ψαρόσουπα. Bonus, η συνταγή μας για το never fail αυγολέμονο!

Η ψαρόσουπα (γενικά)

Η ψαρόσουπα θεωρείται πολύ υγιεινό φαγητό, καθώς παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά.

Ανάλογα με τα υλικά που περιέχει και τον τρόπο παρασκευής της, περιέχει θρεπτικά στοιχεία όπως:

  1. Ωμέγα-3 Λιπαρά: Τα ψάρια, όπως μπακαλιάρος και σολωμός, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία και το νευρικό σύστημα.
  2. Πρωτεΐνες: Το ψάρι είναι και μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Αυτές είναι σημαντικές για την οικοδόμηση και συντήρηση των μυών και των ιστών μας.
  3. Βιταμίνες και Μέταλλα: Η ψαρόσουπα αυγολέμονο, ανάλογα και με τα λαχανικά που περιέχει είναι πλούσια σε βιταμίνες. Περιέχει βιταμίνες Β, C, D και μέταλλα όπως το σίδηρο, το ιώδιο και ο ψευδάργυρος. Όλα αυτά είναι σημαντικά για τη γενική υγεία του οργανισμού.
  4. Λίγες θερμίδες: Σε σύγκριση με άλλα φαγητά, η ψαρόσουπα έχει πλούσια διατροφική αξία με λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο, πρέπει να προσέξετε τις ποσότητες σε αλάτι και λάδι. Αυτά αυξάνουν τις θερμίδες.

Γενικά, η ψαρόσουπα είναι ένα πολύ υγιεινό και θρεπτικό γεύμα. Ιδιαίτερα όταν παρασκευάζεται με φρέσκα υλικά και με επίκεντρο μια ισορροπημένη διατροφή!

Πως θα φτιάξετε την ψαρόσουπα αυγολέμονο!

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιαράκια ή άλλο λιπαρό ψάρι π.χ. κοκκινόψαρο (καθαρισμένα)

1 πατάτα, 1 καρότο (προαιρετικά)

  • Νερό (περίπου 2 λίτρα)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200 γρ ρύζι γλασσέ (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καρολίνα)
  • 2 αυγά
  • Χυμό από ένα λεμόνι (ή όσο λεμονάτο σας αρέσει)

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε τα μπακαλιαράκια και λίγο ελαιόλαδο.

Αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε λαχανικά, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα βράζουμε να βράσουν στην αρχή μαζί με τα ψάρια.

Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20-35 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Παίρνουμε ένα μεγάλο σκεύος και σουρώνουμε –μέσα από ψιλή σίτα- την σούπα, κρατάμε το υγρό. Τοποθετούμε τα στερεά υλικά (ψάρι, λαχανικά) σε άλλο σκεύος.

Ρίχνουμε τον ζωμό της σούπας πάλι μέσα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση.

Μόλις βράσει ο ζωμός, προσθέτουμε το ρύζι. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. *Δοκιμάστε για να δείτε πότε είναι έτοιμο.

Όσο βράζει το ρύζι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο

Για να φτιάξουμε ένα never fail αβγολέμονο!

Παίρνουμε τα αβγά που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Στύβουμε το λεμόνι.

Ρίχνουμε τα δύο υλικά σε ένα μούλτι και αλατίζουμε ελαφρά.

Χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν.

“Εάν δεν έχετε μούλτι: Μπορείτε να χτυπήσετε τα αυγά με το λεμόνι μέσα σε ένα μπολ (μεταλλικό, κεραμικό ή γυάλινο). Χτυπήστε με μιξεράκι του καφέ ή με δύο πιρούνια (τοποθετώντας το ένα επάνω από το άλλο).”

 

Μόλις έχουμε ένα πολύ ωραίο και κρεμώδες μείγμα προσθέτουμε πολύ αργά δύο κουταλιές από τον καυτό ζωμό του φαγητού. Χτυπάμε ξανά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αφρατέψει το μείγμα  μέχρι να γίνει κρέμα.

Αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά και ρίχνουμε από πάνω το αυγολέμονο. Ανακατεύουμε πιάνοντας την κατσαρόλα από τα χερούλια και κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Όχι με κουτάλα.

“Δεν ξαναβάζουμε το φαγητό στο μάτι της κουζίνας.”

 

Το αποτέλεσμα είναι μια σούπα με ένα παχύ και κρεμώδες αυγολέμονο, που δεν κόβει ποτέ!

Ψαρόσουπα μπορείτε να φτιάξετε και χωρίς αυγολέμονο.

Με βάση την βασική συνταγή, δημιουργήστε τους συνδυασμούς που σας αρέσουν.

Π.χ.

Μπορείτε να παραλείψετε το ρύζι και να προσθέστε περισσότερα λαχανικά, με μεγαλύτερη ποικιλία.

Κρεμμύδια, πατάτες, καρότα και λίγο σέλινο ταιριάζουν απόλυτα και καλύπτουν τόσο όσο την έντονη γεύση του ψαριού.”

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!