Θαλασσινά

Ριζότο γαρίδας με μελάνι σουπιάς

Συντάκτης  | 

Το ριζότο γαρίδας με μελάνι σουπιάς, μια ιδιαίτερη και πεντανόστιμη συνταγή που θα λατρέψουν τόσο οι λάτρεις του ριζότο όσο και αυτοί της γαρίδας!

Το ριζότο γαρίδας με μελάνι σουπιάς είναι μια πολύ ιδιαίτερη και πεντανόστιμη συνταγή. Θα το λατρέψουν τόσο οι λάτρεις του ριζότο όσο και αυτοί που αγαπούν τις γαρίδες!

Από την chef Ελένη Κουμαντάνου

Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων – Εκπαιδευτικός

Υλικά

150 γραμμάρια ρύζι αρμπόριο

80 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα

100 γραμμάρια βούτυρο

50 ml κρασί λευκό

Αλάτι – πιπέρι

Μελάνι σουπιάς

1 lime

1 κρεμμύδι ξερό

1 κρεμμύδι φρέσκο

Λίγο σκόρδο

3 τεμάχια γαρίδες μεγάλες

100 γρ ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Σε χαμηλή κατσαρόλα ρίχνουμε το ηλιέλαιο και σοτάρουμε το ρύζι αρμπόριο. Συμπληρώνουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και σβήνουμε με λευκό κρασί.

Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού, συμπληρώνουμε νερό ή ζωμό.

Προσθέτουμε τόσο υγρό ανάλογα με την ποσότητα του ρυζιού που βράζουμε.

Ρίχνουμε το νερό ή το ζωμό σιγά-σιγά, ανακατεύοντας ώστε να απορροφάει το ρύζι αργά τα υγρά.

Αυτή είναι μία διαδικασία όπου το ρύζι βράζετε στο 50% στο βρασμό του.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας το κέλυφος και το εντεράκι που υπάρχει στη σπονδυλική τους στήλη και τις πλένουμε.

Βάζουμε σε ένα τηγάνι τις γαρίδες και τις σοτάρουμε.

Συμπληρώνουμε το ξερό με το φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο.

Βάζουμε στη μύτη ενός κουταλιού μελάνι σουπιάς και το προσθέτουμε στο ήδη προβρασμένο ριζότο μας.

Σβήνουμε και σε αυτό το σημείο με λίγο λευκό κρασί και προσθέτουμε τον χυμό του lime.

Προσθέτουμε πάλι υγρό -νερό ή ζωμό- τόσο ώστε να βράσει καλά το ρύζι.

Το ριζότο είναι έτοιμο όταν αφού έχει βράσει καταλαβαίνουμε ακόμη τον κόκκο του ρυζιού ελαφρώς στο στόμα μας.

Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και δένουμε με το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε συνεχώς για να δέσει, αλλά να μην κολλήσει.

Σερβίρουμε το ριζότο τοποθετώντας από πάνω τις γαρίδες.

Τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι στον μύλο και ρίχνουμε μερικές σταγόνες lime.

** Το ριζότο σαν βάση, είναι ένα φαγητό το οποίο σερβίρεται σαν κυρίως πιάτο, σαν ορεκτικό και σαν γαρνιτούρα. Είναι ιδανικό για απαιτητικούς ουρανίσκους και συνδυάζεται με όλες τις γεύσεις. Μπορεί να δημιουργηθεί με χιλιάδες υλικά και συνοδεύεται συνήθως με λευκό, ξηρό, πλούσιο κρασί.

 

 
 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!