Ιατρική

Ρεφλεξολογία: Μια αγωγή δίχως φάρμακα, για καλύτερη υγεία

Συντάκτης  | 

Η ρεφλεξολογία στα πόδια είναι πολύ διαδεδομένη παγκόσμια. Τα πέλματα των ποδιών μας  καθρεφτίζουν την οργανική και ψυχική μας υγεία και καταγράφουν όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα μας.

Ρεφλεξολογία, προέλευση και εξέλιξη

Η Ρεφλεξολογία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται εδώ και σχεδόν 4.500 χρόνια. Αυτό το μαρτυρούν αρχαιοελληνικά αγγεία, αιγυπτιακά ιερογλυφικά και κινεζικά χειρόγραφα. Στις χώρες της ανατολής δεν σταμάτησε ποτέ να εφαρμόζετε. Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου σταδιακά εγκαταλείφθηκε σαν τρόπος ίασης.

Άρχισε πάλι να διαδίδετε στη δύση στις αρχές της δεκαετίας του ’20, από τον Αμερικανό χειρουργό Φιτζέραλντ. Από τότε η εξέλιξη και η αποδοχή της είναι ραγδαίες έως και σήμερα.

Ενδεικτικά, στη Δανία πάνω από το 10% του πληθυσμού δέχεται πλέον ρεφλεξολογία. Στη Μεγάλη  Βρετανία η ρεφλεξολογία ασκείται επίσημα και σε πολλά νοσοκομειακά ιδρύματα. Στην Ελλάδα, μόλις το 2006 ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ένα διετές ερευνητικό πρόγραμμα. Η επίσημη εφαρμογή της ρεφλεξολογίας έγινε σε καρδιοπαθείς, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Στην Κίνα, σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία υπάρχουν πάνω από 5 εκατομμύρια ρεφλεξολόγοι. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, εκατοντάδες αθλητές δέχτηκαν αγωγές ρεφλεξολογίας μέσα στο Ολυμπιακό χωριό.

Ο ορισμός της Ρεφλεξολογίας

Η Ρεφλεξολογία είναι μία φυσική αφάρμακος αγωγή η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας του ανθρώπου. Επιδιώκει να ανακουφίσει τον σωματικό πόνο, να αναζωογονήσει τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και να προσφέρει συναισθηματική ευεξία.

Σκοπός της Ρεφλεξολογίας είναι να κινητοποιήσει και να ενδυναμώσει τις αμυντικές ικανότητες του ανθρώπου, καθώς, το παρατεταμένο άγχος, η συσσώρευση τοξινών και η συναισθηματική ένταση, εξασθενούν την άμυνα του οργανισμού.

Η Ρεφλεξολογία ισχυροποιεί το «φαρμακείο» του σώματος και ενεργοποιεί τις «ανεξάντλητες και θαυματουργές δυνάμεις αυτοίασης». Την ύπαρξη των δυνάμεων αυτοίασης είχε διαπιστώσει πρώτος ο Ιπποκράτης.

Τρόπος δράσης της Ρεφλεξολογίας

Η Ρεφλεξολογία εφαρμόζεται κυρίως στο πέλμα και στη ράχη των κάτω άκρων. Εκεί, σύμφωνα με την θεωρία της ρεφλεξολογίας, υπάρχουν τα ονομαζόμενα «αντανακλαστικά σημεία».

Τα αντανακλαστικά σημεία, είναι σημεία ή περιοχές, που όταν πιεσθούν ή μαλαχθούν με ειδικό τρόπο, προκαλούν ένα αντανακλαστικό ερέθισμα. Μια ακούσια αντίδραση σε αντίστοιχο όργανο, αδένα ή περιοχή του σώματος μας.

Ο μηχανισμός των αντανακλαστικών ερεθισμάτων συνδέεται άμεσα με την παρουσία των 7.200 νευρικών απολήξεων. Αυτές έχουν εντοπισθεί έως σήμερα στο πέλμα των ποδιών μας.

Η Ρεφλεξολογία επομένως, προκαλεί μία φυσική επίδραση στο νευρικό σύστημα δίχως φάρμακα. Το νευρικό σύστημα με την σειρά του, επηρεάζει το ενδοκρινολογικό, το μυοσκελετικό και τα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού.

*Εφαρμόζεται με πιέσεις και μαλάξεις με συγκεκριμένο τρόπο στα συγκεκριμένα σημεία!* 

Οι ρεφλεξολογικοί χειρισμοί κατά την αγωγή ρεφλεξολογίας

Πού ωφελεί η Ρεφλεξολογία

Η Ρεφλεξολογία έχει επιτυχή αποτελέσματα στην υποχώρηση των συμπτωμάτων, στην διόρθωση των δυσλειτουργιών και στην ανακούφιση του πόνου.

Συχνότερα προβλήματα υγείας στα οποία βοηθά η Ρεφλεξολογία είναι:

Πονοκέφαλος, ημικρανία, ζάλη, ίλιγγος.

Δύσπνοια, ιγμορίτιδα, καταρροή.

Πόνος στον αυχένα.

Πόνοι αρθρώσεων χεριών και ποδιών.

Πόνος στη μέση, λουμπάγκο.

Ισχιαλγία, πόνος στα γόνατα, «κάψιμο» στις γάμπες.

Δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσπεψία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πόνοι περιόδου, ακανόνιστος «κύκλος» PMS(προ της εμμήνου ρύσεως σύνδρομο).

Ελλιπής ή διαταραγμένος ύπνος.

Εξασθένηση σωματικών δυνάμεων, εύκολη κόπωση.

Χαμηλός ρυθμός μεταβολισμού (μειωμένες καύσεις).

Αίσθημα «κακής διάθεσης».

Άγχος.

Αξίζει να τονιστεί ότι, πέραν των επιμέρους προβλημάτων υγείας, η Ρεφλεξολογία συνεισφέρει πάντα:
• Στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, πράγμα που συνεπάγεται, την καλύτερη θρέψη του οργανισμού και την ευκολότερη αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.
• Στον καλύτερης ποιότητας ύπνο.
• Στην αύξηση της βιολογικής αντοχής και της νοητικής διαύγειας, καθώς παρέχει σημαντική ανακούφιση από το άγχος. Αποτέλεσμα αυτού είναι, ο άνθρωπος να ανταπεξέρχεται ευκολότερα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
• Στην «θωράκιση» του αμυντικού συστήματος του ανθρώπου. Επομένως βοηθά τόσο στην πρόληψη προβλημάτων υγείας, όσο και στην γρηγορότερη ανάρρωση από αυτά.

• Συνολικά, η φροντίδα που προσφέρει η Ρεφλεξολογία, αποσκοπεί στη γενική καλυτέρευση της υγείας του ανθρώπου. Επιδιώκοντας πάντα τη σωματική και ψυχική ευεξία του!

Παρενέργειες – Θεραπευτική αντίδραση

Στη Ρεφλεξολογία δεν υφίσταται η έννοια της «παρενέργειας».

Η αγωγή της ρεφλεξολογίας είναι απόλυτα ασφαλής, όταν ασκείται πάντα από σωστά εκπαιδευμένο ρεφλεξολόγο. Συχνά όμως, όταν ο άνθρωπος δέχεται για πρώτη φορά αγωγή ρεφλεξολογίας, μπορεί να ακολουθήσει μία κατάσταση που ονομάζεται «θεραπευτική αντίδραση».

Η θεραπευτική αντίδραση, οφείλεται στην «απότομη» προσπάθεια του οργανισμού -και του εαυτού μας γενικότερα- να απαλλαγεί από το «φορτίο» της συσσωρευμένης κούρασης, της έντασης και των τοξινών.

Η θεραπευτική αντίδραση γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο. Αυτά που συνήθως παρουσιάζει, είναι ελαφρύς πονοκέφαλος, διαφοροποίηση στην λειτουργία του εντέρου καθώς και μυϊκός πόνος.  Ο μυϊκός πόνος είναι παρόμοιος με αυτόν που ακολουθεί μετά από μια έντονη άσκηση σε γυμναστήριο.

Η θεραπευτική αντίδραση είναι απόλυτα ασφαλής. Είναι μικρής διάρκειας και καθώς αποτελεί μια ενδογενή αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού, ερμηνεύεται ως ένας θετικός δείκτης. Η αντίδραση αυτή σημαίνει πως υπάρχει ανταπόκριση του θεραπευόμενου στην ρεφλεξολογία.

Ρεφλεξολογία και επιστημονική έρευνα

Τα ευεργετικά οφέλη της ρεφλεξολογίας έχουν πιστοποιηθεί από πλήθος καταγεγραμμένων μαρτυριών ανθρώπων που έχουν δεχτεί αγωγή ρεφλεξολογίας. Η αποτελεσματικότητα της ρεφλεξολογίας όμως, διαπιστώνεται πλέον και από την επιστημονική έρευνα.

Εδώ και 20 χρόνια περίπου, αποτελέσματα ερευνών και κλινικών μελετών, ανακοινώνονται σε διεθνή συνέδρια ρεφλεξολογίας. Αυτά δεν δημοσιεύονται μόνο σε έγκυρα περιοδικά ρεφλεξολογίας. Αλλά και σε εξειδικευμένα ιατρικά περιοδικά διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων (Obstetrics and Gynecology, British Medical Journal, American Geriatric Society κ.α. ).

Αξίζει να τονισθεί ότι, η επιστημονική έρευνα στην Ρεφλεξολογία, ακολουθεί την ίδια ακριβώς κλινική διαδικασία (απλό τυφλό και διπλά τυφλό δείγμα). Αυτά ακολουθούνται και στις κλινικές και φαρμακολογικές μελέτες της Κλασσικής Ιατρικής.

Η έρευνα στην Ρεφλεξολογία, κυρίως στην Κίνα, στην Δανία και στην Μ. Βρετανία, αλλά και παγκοσμίως συνεχώς εξελίσσεται. Παρά την δυσκολία εύρεσης οικονομικών πόρων για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, μας δίνει νέα εντυπωσιακά ευρήματα!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!