Ζυμαρικά & Ζύμες

Πικάνια μοσχαρίσια (ραγκού), κοκκινιστή με μαφαλντίνες

Συντάκτης  | 

Φτιάξτε πικάνια μοσχαρίσια (ραγκού) που λιώνει στο στόμα. Με σάλτσα από πιπεριά φλωρίνης και  μαλφαλντίνες!

 

Την έννοια ραγκού σίγουρα τη γνωρίζετε αλλά πικάνια μοσχαρίσια; Τι είναι αυτό;

Από Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple

Ίσως αναρωτιέστε τι είναι η πικάνια… Η λέξη που συναντάμε πλέον πολύ συχνά και σε  εστιατόρια.

Η πικάνια είναι τρόπος ψησίματος και τριγωνικής κοπής του μοσχαρίσιου κρέατος. Προέρχεται από την επιφάνια των μπουτιών στα πίσω πόδια του ζώου. Το λίπος που υπάρχει σε αυτό το μέρος χαρίζει στο κρέας ένα ζουμερό ψήσιμο και μια μοναδική νοστιμιά!

Η πικάνια (picanha) είναι από παλιά πολύ δημοφιλής στη Βραζιλία και την Πορτογαλία. Σταδιακά διαδόθηκε σε όλη την Λατινική Αμερική, ενώ στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπου θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι ενός επιτυχημένου μπάρμπεκιου!

Στη Βραζιλία, η πικάνια είναι μικρά τριγωνικά κομμάτια κρέατος που περνιούνται ελαφρά διπλωμένα σε σούβλα. Ψήνονται έπειτα στα κάρβουνα, πασπαλισμένα με αλάτι. Κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό «κοντοσούβλι»!

Υλικά

(για 4 άτομα)

1 κιλό ή 3 μεγάλα κομμάτια μοσχαρίσια πικάνια. Αν δεν βρείτε επιλέξτε μαλακό μοσχαρίσιο κρέας (π.χ. για κοκκινιστό).

1 συσκευασία πιπεριές φλωρίνης (ψητές σε βάζο)

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο ( του ελλ. καφέ)

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο ή σκόρδο σε σκόνη

Αλάτι

Πιπέρι

1 ποτήρι νερό

400 γρ μαφαλντίνες

Παρμεζάνα (τριμμένη)

Εκτέλεση

Σε ένα μούλτι βάζουμε τις πιπεριές και τις χτυπάμε μέχρι να γίνουν σάλτσα. Τις αφήνουμε στην άκρη.

Για την πικάνια παίρνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα κόβουμε στη μέση ή τα τέσσερα (ανάλογα με το μέγεθος τους). Τα αλατοπιπερόνουμε και τα αλευρώνουμε ελαφρά.

Παίρνουμε ένα βαθύ τηγάνι ή μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το λάδι να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο (και το σκόρδο ψιλοκομμένο, εάν το βάλουμε φρέσκο).

Σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να γυαλίσουν και προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος.

Σοτάρουμε το κρέας για να το θωρακίσουμε από όλες τις πλευρές. Προσέχουμε μη μας αρπάξουν τα κομμάτια…

Ρίχνουμε την σάλτσα και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και νοστιμίζουμε με  αλάτι, πιπέρι και σκόρδο σκόνη (εάν δε βάλαμε φρέσκο).

Χαμηλώνουμε την φωτιά, κλείνουμε με καπάκι και αφήνουμε το κρέας να βράσει. Το αφήνουμε για τουλάχιστον μια ώρα για να μαλακώσει καλά.

Προσθέτουμε κατά διαστήματα -εάν χρειαστεί- επιπλέον νερό και ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσει το κρέας.

Παράλληλα, βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνουμε τις μαφαλντίνες και της βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες.

Πριν τις στραγγίσουμε κρατάμε λίγο από το νερό τους σε ένα φλιτζανάκι (θα μας χρειαστεί την πορεία).

Μόλις πλέον βράσουν τα ζυμαρικά μας τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στο τρυπητό.

Όταν είναι έτοιμο το κρέας και έχει δέσει η σάλτσα του το αφαιρούμε από το σκεύος και το βάζουμε σε μια πιατέλα.

Τραβάμε το σκεύος από το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα τις μαφαλντίνες και το νερό των ζυμαρικών που έχουμε κρατήσει. Τα ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε σε πιάτο τις μαφαλντίνες, προσθέτουμε από πάνω 2-3 κομμάτια κρέας, πασπαλίζουμε με  τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε!

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!