Μαρία Πευκιανάκη Χειρουργός Οφθαλμίατρος
 
Τρικαλινή Παράδοση
 

Ζυμαρικά & Ζύμες

Λιγκουίνι με γαρίδες και ψητά παντζάρια

Συντάκτης  | 

Ένα πιάτο όχι τόσο δροσιστικό, αλλά γευστικό. Λιγκουίνι με γαρίδες και ψητά παντζάρια θα ξετρελάνουν τον ουρανίσκο σας!

Ντίνα Νικολάου tips: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φουντούκια με όποιο ξηρό καρπό σας αρέσει, αρκεί να είναι καβουρδισμένος για να «δυναμώσει» η γεύση του.

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. λιγκουίνι ή ταλιατέλες
  • 12 γαρίδες μεγάλες, με το κεφάλι, καθαρισμένες
  • 4 παντζάρια
  • 900 ml ζωμό γαρίδας ή λαχανικών
  • 500 ml νερό
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. πολτό σκόρδου
  • 70 ml μπράντι
  • 1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 80 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1

Πλένω τα παντζάρια (χωρίς να αφαιρέσω τη φλούδα), τα στεγνώνω και τα περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο. Τα πασπαλίζω με το χονδρό αλάτι, τα τυλίγω ένα, ένα με αλουμινόχαρτο και τα ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 1½ ώρα. Τα βγάζω από το αλουμινόχαρτο, τα καθαρίζω από τη φλούδα, τα κόβω σε 6 κομμάτια το κάθε ένα και τα διατηρώ στο ψυγείο.

ΒΗΜΑ 2

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρω με το ελαιόλαδο τις γαρίδες και από τις 2 μεριές. Προσθέτω το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι με το πουρέ σκόρδου, ανακατεύω και σβήνω με το μπράντι. Προσθέτω το ζωμό γαρίδας (ή λαχανικών) και το νερό, αφήνω να πάρει βράση, αφαιρώ τις γαρίδες και προσθέτω τα ζυμαρικά. Βράζω για 8-10 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Το τελευταίο λεπτό προσθέτω και τα ψημένα και κομμένα παντζάρια.

ΒΗΜΑ 3

Βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φουντούκια. Ανακατεύω και σερβίρω.