Κατοικίδια & Ζώα

Πως θα επιλέξω το κατάλληλο κατοικίδιο

Συντάκτης  | 

Πως θα επιλέξω το κατάλληλο κατοικίδιο

Εάν θέλετε να βρείτε το κατάλληλο κατοικίδιο και να επιλέξετε το ζωάκι που σας ταιριάζει, πρέπει να λάβετε υπόψιν κάποια σημαντικά στοιχεία.

Το να επιλέξουμε το κατάλληλο κατοικίδιο είναι πολύ σημαντικό. Γενικά, δεν χρειάζεται να σταθούμε σε πάρα πολλά στοιχεία, όμως τέσσερα από αυτά είναι βασικά.

Πριν αποφασίσετε για κάποιο κατοικίδιο, πρέπει να λάβετε υπόψη κάποιες παραμέτρους. Ποιο ζωάκι σας ταιριάζει και μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικότερο σύντροφο για εσάς ή/και τα παιδιά σας; Ένας σκύλος, μια γάτα, ένα παπαγαλάκι, ένα χαμστεράκι ή ίσως ψαράκια;

Δείτε με μια γενική ματιά τι πρέπει να προσέξετε, ώστε να απολαμβάνετε άνετα τη συντροφιά ενός κατοικίδιου. Αλλά, και το ζωάκι σας να έχει την κατάλληλη φροντίδα και να είναι ευτυχισμένο.

1. Εστιάστε στη διαθεσιμότητα του ελεύθερου χρόνου σας.

Ένας σκύλος χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και αρκετό από τον χρόνο σας. Σας θέλει εκεί, τόσο για το φαγητό του όσο και για τις βόλτες του. Μια γάτα “θεωρητικά” είναι πιο ανεξάρτητη, ειδικά καθώς μαθαίνει εύκολα τον χώρο που θα τις υποδείξετε να λερώνει. Μπορεί επίσης να μένει και αρκετές ώρες μόνη μέσα στο σπίτι. Εάν όμως “τρέχετε” καθημερινά ή ταξιδεύετε συχνά και δεν προλαβαίνετε να ασχοληθείτε πολύ με ένα κατοικίδιο, τότε υπάρχουν και άλλες λύσεις. Μια από τις κατάλληλες επιλογές είναι ένα κουνελάκι, τα χελωνάκια ή ένα ενυδρείο με ψαράκια. Οι ανάγκες σε αυτά τα ζώα είναι σαφώς μικρότερες και πολύ εύκολα διαχειρίσιμες.

2. Εάν έχετε παιδιά δώστε βάση στην ηλικία τους.

Η ηλικία των παιδιών σε γενικές γραμμές δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα. Εξαιρούμε όμως από αυτό τα ερπετά. Αυτά απαγορεύονται όταν υπάρχουν στο σπίτι βρέφη και μικρά παιδιά. Εάν το πρόγραμμά σας είναι πολύ φορτωμένο και υπολογίζετε στην βοήθεια του παιδιού σας τότε πρέπει να εστιάσετε στην ηλικία. Για να ορίσετε το παιδί σας υπεύθυνο για την καθημερινή φροντίδα ενός κατοικίδιου, η ηλικία του παίζει σημαντικό ρόλο. Τα σκυλάκια και τα γατάκια χρειάζονται μεγαλύτερα παιδιά για να τα φροντίζουν. Ενώ για παράδειγμα τα κουνελάκια, τα χαμστεράκια και τα πουλάκια είναι ιδανικές επιλογές για παιδιά άνω των 5 ετών. Αυτά τα ζωάκια ζουν σε ειδικά κλουβάκια και δε χρειάζονται μεγάλη φροντίδα, είναι έτσι εύκολα διαχειρίσιμα και από τα μικρά παιδιά.

3. Προσέξτε το μέγεθος του σπιτιού σας για να βρείτε το κατάλληλο κατοικίδιο.

Εάν αποφασίσετε για ένα μεγάλο ζώο ή σκύλο, μόνο η αγάπη που θα του χαρίσετε δεν αρκεί. Αν το σπίτι σας είναι μικρό και τα τετραγωνικά του δεν επαρκούν για το μέγεθος του ζώου θα το ταλαιπωρήσετε. Ίσως σας αρέσει μια συγκεκριμένη ράτσα, αλλά μπορεί τελικά αυτή να μην είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς. Ένα μικρό σπίτι με ένα μεγάλο σκύλο, γεμάτο με τρίχες, δεν αποτελεί το καλύτερο περιβάλλον ούτε για εσάς, ούτε για το ζώο και πόσο μάλλον για ένα παιδί (εάν έχετε). Η υιοθεσία ενός φτερωτού φίλου ή οποιουδήποτε άλλου σε κλουβί θα ήταν σίγουρα η ιδανικότερη λύση!

4. Επιλέξτε τη σωστή ράτσα.

Αν τελικά αποφασίσετε να πάρετε σκύλο, μιλήστε πρώτα με έναν εκπαιδευτή σκύλων ή αναζητήστε τα χαρακτηριστικά του στο διαδίκτυο. Από εκεί μπορείτε να ενημερωθείτε για τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα κάθε ράτσας ή αυτής που σας αρέσει. Ταιριάζει για εσάς; Κάποια ζώα έχουν έναν πιο ήρεμο και φιλικό χαρακτήρα, ενώ κάποια άλλα είναι πιο παιχνιδιάρικα και προσαρμόζονται πιο εύκολα στα παιχνίδια των παιδιών. Άλλα πάλι είναι πιο επιθετικά και συνυπάρχουν δύσκολα με παιδιά ή πολλούς ανθρώπους μέσα σε ένα σπίτι. Πολλές φορές αυτό μπορεί να τα κάνει και επικίνδυνα.

Γενικά, μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές ενός κτηνιάτρου ή ενός πιο ειδικού σχετικά με τους σκύλους και τα πιο ιδιαίτερα κατοικίδια. Επιλέξτε ένα ζώο που θα είναι φιλικό εάν έχετε παιδί ή συμβατό με τον δικό σας χαρακτήρα και τις υποχρεώσεις ή συνήθειές σας.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *