Κατοικίδια & Ζώα

Ο ευφυής αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος ή ζακο

Συντάκτης  | 

αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος

Ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος (Psittacus erithacus, Ψιττακός ο εριθακός), είναι ένας παπαγάλος μεσαίου μεγέθους που ζει στα τροπικά δάση της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

O αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος ή ζακό, θεωρείται από τους ειδικούς ως ένα από τα ευφυέστερα πουλιά. Αυτοί οι παπαγάλοι έχουν μια ιδιαίτερα ευγενή συμπεριφορά. Ενώ η τάση και η ικανότητά τους να μιμούνται την ομιλία των ανθρώπων τους έχουν κάνει πολύ δημοφιλή κατοικίδια.

Εξαιτίας αυτού, πολλοί άγριοι παπαγάλοι αιχμαλωτίζονται και πωλούνται στο εμπόριο ζώων. Ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος βρίσκεται στη σύμβαση CITES – παράρτημα II, που απαγορεύει το εμπόριο αιχμάλωτων άγριων ζώων. Καθώς οι άγριοι πληθυσμοί δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες τους από το εμπόριο ζώων.

Ωστόσο, ως κατοικίδια πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή απασχόληση με κάποιον άνθρωπο ή με κάποιο παιχνίδι. Διαφορετικά είναι πιθανό να τους προκληθεί άγχος και να αναπτύξουν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος τρώει κυρίως ξηρούς καρπούς, φρούτα, φύλλα και κάποιες φορές σαλιγκάρια.

Ο παπαγάλος με την ευφυΐα ενός τρίχρονου παιδιού! 

Αυστριακοί επιστήμονες υποστήριξαν πως ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος έχει εξελιγμένη ευφυΐα. Μπορεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να σκεφτεί και να λειτουργήσει σαν να διαθέτει το μυαλό ενός τρίχρονου παιδιού!

Μπορεί να ανταποκριθεί σε εξωτερικά ερεθίσματα με τον τρόπο που θα το έκανε ένα τρίχρονο παιδί. Αυτό έδειξε η έρευνα των ειδικών που έκαναν τεστ στο συγκεκριμένο είδος παπαγάλου. Με τα αποτελέσματα έμειναν πραγματικά έκπληκτοι, κυρίως από τις νοητικές του ικανότητες.

Η ενδιαφέρουσα έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βιέννης, βασίστηκε στην ανεύρεση λιχουδιών. Με τη βοήθεια στοιχείων που συνδέονταν με τη θέση τους.

Ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος όμως είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πτηνό, διαφορετικό από τα υπόλοιπα του είδους του. Έτσι, ανακάλυψαν  μια πολύ προχωρημένη μορφή εξυπνάδας.

Το πείραμα

Για να διαπιστώσουν και να ελέγξουν τις νοητικές ικανότητες των παπαγάλων τοποθέτησαν σε ένα τραπέζι διάφορα κουτιά. Από τη μία πλευρά τα κουτιά ήταν άδεια και από την άλλη είχαν λιχουδιά. Κουνούσαν τα κουτιά ώστε τα πουλιά ακούγοντας τον ήχο να καταλάβουν  ποια είναι γεμάτα και ποια όχι.

Οι αφρικανικοί γκρίζοι παπαγάλοι που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα έπρεπε να επιλέξουν το σωστό κουτί. Αυτό έπρεπε να γίνει έχοντας αρχικά κατανοήσει και επεξεργαστεί πως ο ήχος που προέρχεται από ένα κουτί σημαίνει λαχταριστό σνακ. Από την άλλη, πως η έλλειψή ήχου στο κουτί σήμαινε… τίποτα.

Κάθε αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος που συμμετείχε, κατάφερε μια νοητική διεργασία που στον άνθρωπο δεν είναι εφικτή μέχρι την ηλικία των τριών ετών.

αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος

Όπως εξήγησε ένας από τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος έχει ιδιαίτερη μορφή αντίληψης. Έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί λογικές σκέψεις για τον κόσμο που τον περιβάλλει. Δεν είναι εκπληκτικό;

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B». Βασικό συμπέρασμα ήταν πως  αυτοί οι παπαγάλοι έχουν την ικανότητα να αντλούν λογικές και βάσιμες πληροφορίες μέσω της ακοής και της όρασής τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές θέλησαν να κάνουν τη ζωή των παπαγάλων πιο… δύσκολη. Έτσι, προχώρησαν σε μια επιπλέον σειρά παρόμοιων πειραμάτων. Χρησιμοποίησαν παραπάνω κινήσεις και ήχους στα κουτιά.

Σ’ ένα από αυτά τα πειράματα η Δρ. Judith Smith μπήκε στη διαδικασία να φορέσει κάτω από τα ρούχα της μικρά ηχεία. Αυτά  αναπαρήγαγαν ήχους την ώρα που κουνούσε ένα άδειο κουτί.

Παρόλα αυτά, οι παπαγάλοι ήταν σε θέση να αντιληφθούν πως ο ήχος δεν προερχόταν από το κουτί που κρατούσε στο χέρι της. Αλλά από το μανίκι της. Καταλαβαίνοντας έτσι πως το κουτί σίγουρα δεν περιείχε λιχουδιά.

Η έρευνα των επιστημόνων της Βιέννης έδειξε με αυτό τον τρόπο ένα πράγμα ξεκάθαρα. Πως οι αφρικανικοί γκρι παπαγάλοι ήταν σε θέση να αντιληφθούν και να επιλέξουν το σωστό, γεμάτο λιχουδιές κουτί.

Ακόμα περισσότερο, να αντιληφθούν και να διακρίνουν τον συσχετισμό μεταξύ κίνησης και ήχου. Συγκεντρώνοντας τα κατάλληλα στοιχεία  και αποκτώντας κρίση βάση αυτών, ώστε να κάνουν τη σωστή επιλογή.

Τελικά, όπως όλα έδειξαν μέσα από την συγκεκριμένη έρευνα, αυτοί οι παπαγάλοι είναι πανέξυπνοι. Εκτός από πανέμορφοι, εντυπωσιακοί και την ικανότητα πολλών ειδών από αυτούς να μιλάνε!

αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος

Με πληροφορίες από Βικιπαίδια & katoikidio.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *