Κατοικίδια & Ζώα

9 τρόποι να προετοιμάσετε τον σκύλο σας για τον χειμώνα

Συντάκτης  | 

Μπορεί έξω να έχει ακόμη ζέστη, αλλά τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή να προετοιμάσετε τον σκύλο σας για τον χειμώνα.

Για να προετοιμάσετε όμως κατάλληλα τον σκύλο σας για τον χειμώνα, πρέπει να σκεφτείτε τους παρακάτω εννέα τρόπους. Έτσι θα έχετε τους μικρούς φίλους πάντα ασφαλής και προφυλαγμένους.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στους τετράποδους φίλους σας.

Έτσι, όταν πρόκειται για τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων σας, είναι σημαντικό να σχεδιάσετε ένα πλάνο. Αυτό θα το έχετε για έκτακτες καταστάσεις ή εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ποτέ δεν ξέρεις πότε ο καιρός θα πάρει μια ξαφνική στροφή προς το χειρότερο. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να προετοιμαστείς πολύ πριν από την έναρξη των πρώτων κρύων.

Οι ψυχρές θερμοκρασίες, εάν δεν έχει γίνει σωστή προετοιμασία και πρόληψη, μπορούν να οδηγήσουν και το ζώο σε επικίνδυνες καταστάσεις. Όπως κρυοπαγήματα, αφυδάτωση και υποθερμία.

Παρακάτω θα δείτε εννιά τρόπους για να προετοιμάσετε τα ζώα σας για τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και τις τυχόν ακραίες καταστάσεις του καιρού.

1. Κάντε έναν προληπτικό κτηνιατρικό έλεγχο πριν χτυπήσουν τα πρώτα κρύα.

Το κρύο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στα ζώα που πάσχουν από αρθρίτιδα, καρδιαγγειακά, δερματικά ή άλλα ιατρικά προβλήματα.

Η λήψη κτηνιατρικού ελέγχου πριν από τις κακές καιρικές συνθήκες θα διασφαλίσει ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι υγιές και έτοιμο να αντιμετωπίσει τη χειμερινή περίοδο.

Η χειμερινή περίοδος είναι η πιο δύσκολη εποχή για τους τετράποδους φίλους μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

2. Προετοιμασία των ποδιών του σκύλου σας προτού βγείτε έξω.

Τα παγωμένα πεζοδρόμια και οι δρόμοι μπορεί να είναι άβολα, ακόμη και επικίνδυνα για τα σκυλιά. Ειδικά εάν χρησιμοποιούνται προϊόντα απομάκρυνσης του πάγου όπως το αλάτι.

Γι’ αυτό συνιστάται η εφαρμογή ειδικής γέλης στις πατούσες των ποδιών τους, προτού βγουν σε εξωτερικούς χώρους.

Εάν οι καταστάσεις είναι πολύ ακραίες, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και ειδικά παπούτσια. Αυτά θα ελαχιστοποιήσουν την επαφή είτε με το παγωμένο έδαφος είτε με επιβλαβείς παράγοντες τήξης του πάγου.

3. Επενδύστε σε χειμωνιάτικα ενδύματα για τον σκύλο σας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για σκύλους χαμηλού σωματικού βάρους και κοντότριχους με φτωχότερο τρίχωμα. Αυτοί δεν μπορούν να στηριχτούν σε αυτό για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους.

Για να μπορέσουν να συνηθίσουν τα καινούργια τους ενδύματα όμως ξεκινήστε από νωρίς να τους ντύνετε, και μέσα στο σπίτι. Φορέστε τις ολόσωμες φόρμες, τα κασκόλ, κ.λπ. έτσι ώστε να είναι συνηθισμένοι να τα φορούν.

Εάν μάθουν με τα διάφορα ενδύματα, θα είναι πιο δεκτικοί, χαλαροί και άνετοι κατά την καθημερινή τους βόλτα.

4. Εγκλιματίστε με τρόπο το κατοικίδιο ζώο σας στον ψυχρό καιρό.

Αν έχετε έναν σκύλο που ξοδεύει τη συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου του σε εσωτερικούς χώρους πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί.

Σχεδιάζετε να τον πάρετε μαζί σας στο χειμερινό σας ταξίδι; Τότε προσπαθήστε να συνηθίσει σιγά-σιγά το κρύο, τον άνεμο και τις άλλες καιρικές συνθήκες πριν το ταξίδι.

Έτσι ώστε η απαραίτητη προσαρμογή να είναι λιγότερο δραματική. Για να το κάνετε αυτό αρχίστε να παίρνετε τον σκύλο σας πιο συχνά έξω για βόλτες καθώς ο καιρός αρχίζει να κρυώνει.

Ξεκινήστε αργά και αυξήστε σταδιακά το χρονικό διάστημα που θα τον κρατάτε σε εξωτερικούς χώρους.

Συνιστάται επίσης να πάρετε τον τετράποδο φίλο σας και για ένα μικρότερο ταξίδι. Για παράδειγμα σε μια πιο δροσερή περιοχή. Πριν προχωρήσετε σε ένα πιο μακρινό και πιο κρύο ταξίδι.

5. Συνεχίστε την αντιμετώπιση για τους ψύλλους και τον χειμώνα.

Οι ψύλλοι δεν εξαφανίζονται όταν ο καιρός είναι κρύος, οπότε η διατήρηση της προστασίας των κατοικίδιων ζώων απ’ αυτούς αποτελεί σημαντικό μέρος της φροντίδας όλο τον χρόνο.

Οι ψύλλοι μπορούν να εισέρχονται σε σπίτια και διαμερίσματα μέσω αρουραίων και ποντικιών που μπαίνουν μέσα σε εσωτερικούς χώρους όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Αυτά τα παράσιτα έχουν ανάγκη για έναν ζεστό ξενιστή και μπορούν να παρασιτήσουν οποιονδήποτε. Από σκύλους και γάτες μέχρι και τους ανθρώπους, παρόλο που η θερμοκρασία των τελευταίων είναι κατά πολύ χαμηλότερη από των υπολοίπων.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι οι ψύλλοι μπορούν να παραμείνουν αδρανείς για μερικές εβδομάδες έως μήνες και να εμφανιστούν όταν οι συνθήκες γίνουν πάλι ιδανικές.

6. Έχετε πάντα ενημερωμένο το φαρμακείο του κατοικίδιου ζώου σας.

Είτε το κατοικίδιο ζώο σας παίρνει ινσουλίνη, φάρμακα για τον πόνο ή φάρμακα θυρεοειδούς, θα πρέπει να έχετε πάντα αυτά τα φάρμακα στο σπίτι.

Για να είστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών. Ο σωστός αυτός σχεδιασμός θα σας προφυλάξει από αποστολές της τελευταίας στιγμής σε φαρμακεία και κτηνιατρικές κλινικές.

7. Διατηρήστε επιπλέον ζωοτροφές για τον χειμώνα.

Οι χιονοθύελλες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να κρατήσουν για μέρες, γι’ αυτό καλό θα είναι να αποθηκεύσετε ένα επιπλέον σακί τροφής για τον μικρό σας φίλο. Επίσης είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Για να σας προτείνει ποια κονσερβοποιημένα τρόφιμα μακράς διαρκείας να πάρετε. Με αυτό τον τρόπο, εάν ποτέ ξεμείνετε από ξηρά τροφή, αυτή είναι μια εύκολη λύση έκτακτης ανάγκης. Μέχρι βέβαια να προμηθευτείτε πάλι την τροφή του μικρού σας φίλου.

8. Έχετε στη διάθεσή σας σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Βεβαιωθείτε ότι ένας φίλος ή ένας γείτονας έχει ένα κλειδί για το σπίτι ή το διαμέρισμά σας και ότι ο σκύλος σας είναι άνετος με αυτό το άτομο.

Αυτή είναι μια καλή πρόληψη για την ακραία περίπτωση που θα αργοπορήσετε λόγω για παράδειγμα του χιονιού. Και δεν θα μπορείτε να φτάσετε έγκαιρα σπίτι για να ταΐσετε τον σκύλο σας ή για να τον βγάλετε έξω για βόλτα.

Είναι επίσης μια καλή ιδέα να έχετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που αποκλειστείτε στα χιόνια με τα κατοικίδια ζώα σας.

Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τη διατήρηση της θερμοκρασίας του ζώου σας με κουβέρτες και μπουφάν.  Υψιθερμιδικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα, και το πιο σημαντικό, η σωστή ενυδάτωση του κατοικίδιου ζώου σας. Ξεχνάμε πολλές φορές  ότι οι μικροί μας φίλοι αφυδατώνονται σε κρύο καιρό. Οι πηγές πόσιμου νερού παγώνουν με αποτέλεσμα οι ανάγκες για πόσιμο νερό να είναι τεράστιες.

Εάν βρίσκεστε χωρίς πρόσβαση σε γλυκό νερό, μπορείτε πάντα να λιώνετε πάγο για τον τετράποδο φίλο σας. Τέλος, ο έλεγχος των τροφοδοχείων σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να γίνεται συχνά και η αλλαγή τους σε καθημερινή βάση.

9. Ενισχύστε το σπίτι του σκύλου σας στον κήπο.

Η τοποθεσία, τα υλικά κατασκευής καθώς και η μόνωση που χρησιμοποιείτε στο σπιτάκι του σκύλου σας μπορεί να αποβούν καθοριστικοί παράγοντες για την ευζωία του κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η τοποθέτηση του σπιτιού πρέπει να βρίσκεται στον Νότο, μ’ αυτό τον τρόπο εκμεταλλεύεστε στο μέγιστο τις χειμερινές ώρες ηλιοφάνειας ενώ, παράλληλα, είναι προστατευμένο από τους βόρειους ανέμους.

Τα υλικά κατασκευής του σπιτιού πρέπει να επιλεχθούν με προσοχή λαμβάνοντας υπόψη την άμεση επαφή τους με τους τετράποδους φίλους μας.

Προτιμότερο σαν υλικό θεωρείται το πλαστικό ενώ σε αντιδιαστολή είναι οι μεταλλικές κατασκευές. Τέλος, ένα σύστημα μονώσεως πρέπει να βρίσκεται πάντα έτοιμο για να τοποθετηθεί εσωτερικά του σπιτιού.

Η πιο εύκολη και γρήγορη λύση είναι το άχυρο (χρησιμοποιώντας πάντα αντιψυλλική αγωγή), το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα θερμομονωτικά υλικά εδώ και χιλιάδες χρόνια και μπορεί να προσφέρει ζεστασιά στον μικρό μας φίλο βοηθώντας τον να περάσει με ευκολία τον επερχόμενο χειμώνα.

Με πληροφορίες από το petbook

Ακολούθησε μας Facebook, Instagram, Twitter

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *