Κατοικίδια & Ζώα

Σκυλάκι Pug (Παγκ): Ο πιο παιχνιδιάρικος σκύλος συντροφιάς

Συντάκτης  | 

Το σκυλάκι Pug (Παγκ) είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων παγκοσμίως. Αποτελεί για πολλούς την «απόλυτη» επιλογή για σκύλο συντροφιάς.

Το σκυλάκι Pug (Παγκ) είναι μια μικρόσωμη ράτσα σκύλων, με ύψος μέχρι 36 εκατοστά και βάρος μέχρι 9 κιλά. Ζουν περίπου 13 με 15 χρόνια, είναι αστεία, αξιολάτρευτα, πιστά και εξαιρετικά αφοσιωμένα στον ιδιοκτήτη τους.

Τα Pug έχουν έντονη προσωπικότητα και ισχυρή θέληση, αλλά σπάνια είναι επιθετικά. Αντιθέτως, είναι πολύ φιλικά και είναι κατάλληλα για οικογένειες με παιδιά. Έχουν ζαρωμένη φατσούλα με θλιμμένη έκφραση, αλλά πολύ ζωντάνια πίσω απ’ αυτή.

Αυτά τα σκυλάκια τα συναντάμε συνήθως σε μπεζ, γκρι και μαύρο χρώμα. Είναι νωχελικά, γι’ αυτό χρειάζονται καθημερινή άσκηση και βόλτα, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση παχυσαρκίας.

Αποτελούν μία αρχαία φυλή σκύλων και πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους δίπλα σε Κινέζους ηγεμόνες, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Σανγκ (πριν από το 400 π.Χ.).

Επισήμως, τα pug έχουν καταγραφεί από το 551 π.Χ. από τον Κομφούκιο, ο οποίος αναφέρεται σε ένα είδος «μικρού σκυλιού με περίεργο στόμα».

 

Η δημοτικότητά τους εξαπλώθηκε στο Θιβέτ, όπου κυρίως συντρόφευαν βουδιστές μοναχούς. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη.

Είναι η επίσημη ράτσα σκύλων του Ολλανδικού βασιλικού Οίκου.

Το 1572 μ.Χ. οι Ολλανδοί ζούσαν εν μέσω του 80νταετούς πολέμου, μίας πολυετούς διαμάχης τους με την Ισπανία. Ο πρίγκιπας των Ολλανδών, William ο Σιωπηλός, ήταν ο επικεφαλής του στρατεύματος.

Σύμφωνα με έναν θρύλο, κατά τη διάρκεια του ύπνου του ένα βράδυ στη σκηνή του, Ισπανοί δολοφόνοι καιροφυλακτούσαν για να τον σκοτώσουν. Όμως, το Pug του πρίγκηπα, ο Pompey, τους πήρε χαμπάρι και γαβγίζοντας δυνατά πήδηξε πάνω στο πρόσωπο του William για να τον ξυπνήσει.

Εκείνος κατάλαβε τι θα γινόταν και η φρουρά του αμέσως τους συνέλαβε. Λόγω αυτού του γεγονότος, τα Pug, καθιερώθηκαν επίσημα ως το έμβλημα του Ολλανδικού βασιλικού Οίκου.

Διατροφή

Το σκυλάκι Pug (Παγκ) χρειάζεται υψηλής ποιότητας φαγητό για σκύλους! Γι’ αυτό πρέπει εάν αποκτήσετε ένα πάντοτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας. Έχουν ανάγκη για μικρή ποσότητα τροφής, όμως είναι λαίμαργα. Γι’ αυτό χρειάζονται προσοχή στην ποσότητα του φαγητού για να μην οδηγηθούν στην παχυσαρκία.

Τρίχωμα

Το κοντό, λείο, γυαλιστερό τρίχωμά τους χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση, ωστόσο πέφτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ένα βούρτσισμα την εβδομάδα είναι αρκετό, αλλά τακτικό καθάρισμα απαιτείται στις ζάρες του κεφαλιού τους.

Τα Pug δεν χρειάζονται μπάνιο εκτός και αν λάβουν μέρος σε κάποια δραστηριότητα και λερωθούν. Τα νύχια τους θα πρέπει να κόβονται τακτικά καθώς τα υπερβολικά μακριά νύχια μπορεί να τους προκαλέσουν δυσφορία.

Καθημερινότητα

Τα Pug περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στον καναπέ. Αυτό, σε συνδυασμό με την αγάπη τους για το φαγητό, καθιστά την παχυσαρκία μια πραγματικότητα και μάλιστα αρκετά πιθανή.

Είναι παιχνιδιάρικα και οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να τα διατηρήσουν σε καλή φόρμα με μέτρια άσκηση. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω περιπάτων ή παιχνιδιών σε αυλή.

Είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε πως λόγω του προσώπου τους οι σκύλοι δεν αντέχουν τη ζέστη γι’ αυτό δεν συνιστάται η έντονη άσκηση. Καλό θα είναι να βρίσκονται σε περιβάλλοντα με καλό κλιματισμό.

Τo σκυλάκι Pug (Παγκ) χρειάζεται μόνο μια ώρα εξάσκηση την ημέρα. Όμως, δεν πρέπει να εξασκείτε σε υψηλές θερμοκρασίες ή να μένει στο αυτοκίνητο όταν έχει ζέστη. Αυτά  μπορεί να το κάνουν να υποφέρει από αναπνευστικά προβλήματα.

Υγεία

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας τους σχετίζονται με το επίπεδο πρόσωπό τους, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη φραγή της αναπνευστικής οδού και τη δυσκολία στην αναπνοή.

Κατά συνέπεια, πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική άσκηση και η υπερθέρμανση. Είναι επίσης επιρρεπείς στα οφθαλμολογικά προβλήματα και όπως και πολλές μικρόσωμες ράτσες, μπορεί να υποφέρουν από εξαρθρώσεις επιγονατίδας (luxating patellas).

Ενδέχεται να έχουν τα εξής προβλήματα υγείας: δυσμορφία στη μύτη και το στόμα που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, προβλήματα στα πόδια, στα γόνατα, δερματίτιδα, καθώς και πρόβλημα στα μάτια.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!