Κατοικίδια & Ζώα

Χάμστερ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτά τα μικρά ζωάκια

Συντάκτης  | 

Τα χάμστερ είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις καλύτερες επιλογές κατοικίδιου ζώου. Είναι μικρόσωμα και αξιαγάπητα, ενώ προσφέρουν μια υπέροχη συντροφιά.

Τα χάμστερ είναι αρκετά παιχνιδιάρικα, αλλά κυρίως υπερκινητικά. Το μέγεθος τους τα καθιστά ιδανικά για παιχνίδι στην αγκαλιά, ενώ είναι από τα ιδανικότερα κατοικίδια για παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Από την Κρίστα Βαβίτσα

Όπως κάθε κατοικίδιο έτσι και τα χαμσεράκια έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, οι οποίες τα χαρακτηρίζουν και πρέπει να τις γνωρίζετε.

Οι ράτσες των χάμστερ

Το πρώτο που πρέπει να ξέρετε είναι πως όλα τα χάμστερ δεν είναι ίδια. Υπάρχουν διάφορες ράτσες και υποκατηγορίες. Διαφέρουν τόσο στην εξωτερική τους εμφάνιση όσο και στον χαρακτήρα τους.

Οι πιο γνωστές εξημερωμένες ράτσες είναι τα Συριακά χάμστερ, τα Κινέζικα χάμστερ και τα Ρωσικά χάμστερ νάνοι.

Τα Συριακά χάμστερ είναι τα μεγαλύτερα και τα πρώτα που εξημερώθηκαν. Όπως δηλώνει και το όνομά τους κατάγονται από… τη Συρία.

Τα κινέζικα χάμστερ είναι τα πιο συνηθισμένα, ενώ τα χάμστερ νάνους τα συναντάμε σε τρεις υποκατηγορίες. Την Roborovski ή Robo, την Winter White και την Campbell ή djungarian.

Λόγω της κοινής καταγωγής των τελευταίων τριών και των παρόμοιων χαρακτηριστικών των Winter White και των Campell’s, χαρακτηρίζονται ως Ρωσικά χάμστερ.

Τα χαρακτηριστικά των χάμστερ

Τα χάμστερ είναι τρωκτικά και ανήκουν στην υποοικογένεια Cricetinae (Κρικητίνες). Είναι από την φύση τους νυκτόβια ζώα και έτσι δραστηριοποιούνται κυρίως νωρίς το ξημέρωμα ή το βράδυ.

Στο φυσικό τους περιβάλλον, την φύση, κρύβονται κάτω από τη γη ώστε να μην τους επιτεθούν πουλιά ή άλλα ζώα.

Εκεί, κατά τη διάρκεια της ημέρας ξυπνούν μόνο λίγες φορές για να φάνε ή να πιούν νερό. Στο σπίτι όμως η ενεργητικότητά τους την ημέρα είναι πιο έντονη.

Η διατροφή τους, βασίζεται στους σπόρους, τα φρούτα, τη βλάστηση και τα έντομα.

Η φροντίδα των χάμστερ

Τα χάμστερ χρειάζονται κτηνίατρο για την ιατρική τους παρακολούθηση, πολλές φορές και κάποιον πιο ειδικό. Καθώς πέραν της αιχμαλωσίας τους θεωρούνται άγρια ζώα.

Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν αυτό, με αποτέλεσμα όταν ένα χάμστερ αρρωστήσει, να μην μπορούν να το φροντίσουν κατάλληλα.

Υπάρχει η φήμη πως τα χάμστερ τυφλώνονται στο πολύ έντονο φως και αυτό δυστυχώς είναι αλήθεια. Ως τρωκτικά, η όραση τους είναι έντονη στο σκοτάδι και πολύ ευαίσθητη στο φως. Το πολύ έντονο φως μπορεί να τους δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα ακόμη και τύφλωση.

Ο ιδανικός φωτισμός για αυτά είναι ο αμυδρός. Γι’ αυτό, εάν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα πρέπει να τοποθετήσετε το κλουβάκι του σε ένα σκοτεινό σημείο του σπιτιού.

Εστιάστε στο κλουβί

Το κλουβί τους μπορεί να είναι πιο μικρό, αλλά το χάμστερ χρειάζεται τουλάχιστον 300 τετραγωνικά εκατοστά. Τα κοινά πολύ μικρά κλουβιά του εμπορίου κρίνονται συνήθως ακατάλληλα για την άνετη  διαβίωση των χάμστερ.

Επίσης, το κλουβί πρέπει να έχει περίπου 10-15 εκατοστά υπόστρωμα ώστε να μπορεί να σκάβει.  Μια κίνηση ιδιαίτερα σημαντική για τα ζωάκια αυτά και την ομαλή διαβίωση τους.

Ως υπόστρωμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροκανίδια ή οτιδήποτε έχει ως βάση το χαρτί ή το ξύλο. Καλό θα ήταν στο κλουβί να περιέχονται διάφορες υφές υποστρώματος εκτός από την βασική. Όπως ροκανίδι επάνω και χώμα πιο κάτω, για την αίσθηση ενός πιο φυσικού περιβάλλοντος.

Απαραίτητη είναι η ρόδα, σε τέτοιο μέγεθος ώστε να μπορεί να τρέχει χωρίς να καμπυλώνει τη ράχη του. Τα χάμστερ στην φύση τους διανύουν κάθε βράδυ μια απόσταση έως και 5 χιλιόμετρα.

Η προσθήκη αντικειμένων από ξύλο κρίνεται επίσης απαραίτητη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ξύνουν τα δόντια και τα νύχια τους. Έτσι, αφενός περιποιούνται και αφετέρου έχουν ψυχική ηρεμία.

Το «σπίτι» του χάμστερ, όπως προαναφέραμε, πρέπει να βρίσκεται σε ένα σκοτεινό και ήσυχο μέρος του σπιτιού μας. Κυρίως κατά την διάρκεια της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας από την άλλη  φροντίστε να το βάλετε σε ένα μέρος όπου δεν θα σας ενοχλεί, καθώς θα τρέχει διαρκώς.

Ιδανικό είναι να συνδυάσετε τα δύο σημεία.

Προσοχή στο νερό

Τα χάμστερ δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το νερό. Η γούνα τους περιέχει έλαια και όταν βρεχτεί καταστρέφεται.

Χρειάζονται για την καθαριότητά τους ένα μέρος με άμμο. Την χρησιμοποιούν για να αφαιρέσουν την περιττή λιπαρότητα από τη γούνα τους, αλλά και να απομακρύνουν τις οσμές.

Συνοπτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε

  • Παρόλο που τα χαμστεράκια είναι πολύ μικρά ζώα, χρειάζονται μεγάλα κλουβιά. Εκεί πρέπει να χωράνε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αξεσουάρ  για την καλή διαβίωση και την υγεία τους. Νερό, φαγητό, μπάνιο άμμου, σπίτι για να κρύβεται, τροχό, κτλ. Τα μικρά κλουβιά μπορούν να προκαλέσουν στο χάμστερ σας άγχος.
  • Συχνό στοιχείο άγχους στο χάμστερ λόγω μικρής κατοικίας, είναι το μάσημα των κάγκελων του κλουβιού και το σκαρφάλωμα στο επάνω μέρος του. Με αυτό τον τρόπο μας λέει πως θέλει να βγει. Αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν ένα μη ψυχολογικά και σωματικά υγιές ζώο.
  • Τα χάμστερ, ίσως και λόγω της αδύνατης όρασής τους, φοβούνται αρκετά εύκολα και έντονα. Ένας κρότος, μια απότομη ένταση στη φωνή ή ένα απότομο άγγιγμα είναι αρκετά για να ταράξουν.
  • Καθώς είναι τρωκτικά, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αποθηκεύουν το φαγητό τους. Έτσι, στο εσωτερικό από τα μάγουλά τους περιέχονται σακουλάκια μέσα στα οποία αποθηκεύουν την τροφή τους. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να μεταφέρουν το φαγητό τους και σε άλλα μέρη του κλουβιού και του περιβάλλοντός τους.
  • Τέλος, το γεγονός ότι είναι τρωκτικά εξηγεί το ότι τα δόντια τους μεγαλώνουν συνεχώς. Καταφέρνουν όμως και τα ακονίζουν μέσω της σκληρής τροφής τους, ώστε να τα διατηρούν στο επιθυμητό μέγεθος.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!