Ζυμαρικά & Ζύμες
Τσουρέκι σκορδόψωμο
Τσουρέκι σκορδόψωμο, τι θα λέγατε για μια άλλη εκδοχή σε τσουρέκι; Αυτή η εκδοχή θα σας ξετρελάνει. Δοκιμάστε τη!
Το τσουρέκι σκορδόψωμο είναι μια πολύ ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη πρόταση. Μπορεί να συνοδεύει όλα τα εορταστικά γεύματα, τα ψητά και τα ορεκτικά.
Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple
Όταν ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα, όπως κάθε χρόνο ψάχνουμε αυτή την ιδιαίτερη συνταγή που θα μας βάλει στο κλίμα. Αναζητάμε συνοδευτικά για τον βασιλιά του πασχαλινού τραπεζιού, το αρνί στην σούβλα. Σε αυτή τη συνταγή σας δίνουμε μια νέα ιδέα. Οποιοσδήποτε μπορεί να την φτιάξει και να ικανοποιήσει κάθε ουρανίσκο στο επικείμενο τραπέζι.
Η ιδέα μας βασίζεται στο τσουρέκι και το χριστόψωμο. Βάζοντας λοιπόν στο τραπέζι μας ένα σκορδόψωμο σε σχήμα τσουρεκιού, προσφέρουμε στους συνδαιτυμόνες μας ένα ιδιαίτερο ψωμάκι. Τόσο για συνοδευτικό όσο και για ορεκτικό.
Υλικά
650 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γρ μαγιά
150 ml νερό χλιαρό
3 κ. τ.σ ελαιόλαδο
1 κτγ ζάχαρη
1 κτγ αλάτι
100 γρ βούτυρο
3 κτγ σκόνη σκόρδο (ή 2 σκελίδες φρέσκο σκόρδο)
2 κτγ ρίγανη
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το νερό και το βάζουμε σε μία κούπα.
Μέσα στην ίδια κούπα ρίχνουμε τη μαγιά και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι να διαλυθούν και να ομογενοποιηθούν.
Αφήνουμε στην άκρη για δέκα λεπτά να φουσκώσει το μίγμα.
Μόλις φουσκώσει ή αφρίσει το μίγμα, το μεταφέρουμε σε μία λεκάνη.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Στο υγρό μίγμα προσθέτουμε το αλεύρι σε μικρές δόσεις, φροντίζοντας ταυτόχρονα και να ανακατεύουμε.
Στην μισή περίπου δόση του αλευριού, ρίχνουμε και το αλάτι.
Φροντίζουμε το αλάτι να μην έρθει σε επαφή με την μαγιά αμέσως, γιατί αυτό θα εμποδίσει την ενεργοποίηση της.
Προσθέτουμε όλο το αλεύρι και ζυμώνουμε από μέσα προς τα έξω. Ουσιαστικά, περισσότερο διπλώνοντας την ζύμη παρά ζυμώνοντας τη.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί το μίγμα. Για περίπου μία ώρα.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει, χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη.
Ανοίγουμε σε μπαστουνάκια περίπου 25 εκ.
Τοποθετούμε τα τρία μπαστουνάκια παράλληλα και φροντίζουμε να τα ενώσουμε στην μια άκρη τους.
Αρχίζουμε να πλέκουμε εναλλάξ. Στο τέλος, ενώνουμε τις κάτω άκρες προς τα μέσα.
Τοποθετούμε το τσουρέκι μας σε μία λαδόκολλα.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.
Με ένα πινέλο απλώνουμε το βούτυρο σε όλο το μήκος του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με την σκόνη σκόρδου και τη ρίγανη.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για περίπου 40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).
Καλή επιτυχία!