Κήπος & Καλλιέργειες

8 αρωματικά βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες (Α’ Μέρος)

Συντάκτης  | 

Υπάρχουν πάρα πολλά φυτά που έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες οι οι καρποί τους περιέχουν στοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό μας σε σημαντικές ποσότητες. Γενικά, τα συστατικά αυτά των φυτών μπορεί να είναι σε διαφορετικά μέρη του φυτού, στη ρίζα, φύλλα, άνθη, καρπούς κλπ. Ανάλογα με το τμήμα του φυτού που καταναλώνουμε.

Πολλά από αυτά καταναλώνονται απευθείας, ωμά, αμαγείρευτα, άλλα μπαίνουν σε σαλάτες ή στο μαγειρεμένο φαγητό και άλλα πάλι καταναλώνονται ως ροφήματα (αφεψήματα κλπ.)

Ας γνωρίσουμε λοιπόν ορισμένα φυτά που αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών στοιχείων για τον οργανισμό μας και φυσικά είναι καλό να τα εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες.

Όσο για τον κήπο, τη βεράντα ή την ταράτσα μας σίγουρα υπάρχουν θέσεις για αυτά τα υπέροχα φυτά που θα μας ανταμείψουν με τους καρπούς ή τα αρωματικά – φαρμακευτικά τους φύλλα.

1.VALERIANA OFFICINALIS (ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ Ή ΒΑΛΕΡΙΑΝΗ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ)

Λατινική ονομασία: Valeriana officinalis
Ανθοφορία: Μάιος- Αύγουστος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 1,5μ.
Άλλες ονομασίες: Νάρδος, Διοσκουρίδειος, Αγριοζαμπούκος

Η Βαλεριάνα (ή Βαλεριανή η φαρμακευτική) είναι πολυετές, ποώδες, ανθοφόρο είδος. Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη “valere” που σημαίνει “υγεία” ή “δύναμη” και αναφέρεται στην θεραπευτική χρήση του φυτού. Είναι αυτοφυές την Ελλάδα, κυρίως στη βόρεια και ηπειρωτική. Ο βλαστός της έχει σωληνοειδές σχήμα και είναι χνουδωτός. Ανθοφορεί το καλοκαίρι με μικρά, ροζ έως λευκά άνθη σε σχηματισμό ομπρέλας, στην κορυφή του φυτού. Φυτό με μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Οι ανθισμένες κορυφές της συλλέγονται το καλοκαίρι, ενώ η ρίζα συλλέγεται το φθινόπωρο (από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο). Προτιμά εδάφη υγρά, γόνιμα και ηλιόλουστα. Η Βαλεριάνα είναι ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες και στις ασθένειες.

2.THYMUS VULGARIS (ΘΥΜΑΡΙ)

Λατινική ονομασία: Thymus vulgaris
Ανθοφορία: Μάιος- Οκτώβριος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,4μ./ Μέγιστη διάμετρος κόμης 0,5μ.

Το Θυμάρι είναι πολυετές, αειθαλές, αρωματικό είδος με πολλές διακλαδώσεις και σκουροπράσινα, μακρόστενα φύλλα. Έχει τετραγωνισμένους βλαστούς οι οποίοι είναι όρθιοι στη μέση και πλαγιόκλαδοι στις άκρες. Έχει μεγάλη ανθοφορία που ξεκινά από την άνοιξη. Είναι ανθεκτικό σε ξηρικά, φτωχά, στραγγερά και ασβεστώδη εδάφη και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις.

3.SALVIA OFFICINALIS (ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑ)

Λατινική ονομασία: Salvia officinalis
Ανθοφορία: Απρίλιος- Ιούλιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,6- 0,7μ./ Μέγιστη διάμετρος κόμης 0,5- 0,6μ.

Η Φασκομηλιά είναι αρωματικό, ξηροθερμικό, πολυετές είδος με χνουδωτά, ελλειψοειδή, γκριζοπράσινα φύλλα που χρησιμοποιούνται σαν αφέψημα. Έχει μωβ λουλούδια την άνοιξη σε σπονδυλωτές ταξιανθίες. Προτιμά προσήλιες θέσεις και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

4.RUBUS IDAEUS (ΣΜΕΟΥΡΟ Ή ΦΡΑΜΠΟΥΑΖ)

Λατινική ονομασία: Rubus idaeus
Ανθοφορία: Μάιος- Ιούνιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 1,5- 2μ.

Το Σμέουρο είναι ένας φυλλοβόλος, αγκαθωτός θάμνος με πράσινα, παλαμοειδή, σύνθετα φύλλα. Ανθοφορεί την άνοιξη με λευκά ή ροζ λουλούδια. Τα Σμέουρα είναι ανθεκτικά είδη σε ακραίες θερμοκρασίες (από -20 έως και υψηλές το καλοκαίρι). Εξαιρούνται τα πολύ θερμά καλοκαίρια, όπου χρειάζεται κάλυψη με κάποιο σκίαστρο ή ημισκιερές θέσεις φύτευσης. Καρποφορεί το καλοκαίρι με κόκκινους καρπούς. Προτιμά ελαφριά, στραγγερά και γόνιμα εδάφη.

5.RUBUS FRUTICOSUS (ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ)

Λατινική ονομασία: Rubus fruticosus
Ανθοφορία: Μάιος- Ιούνιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 3μ./ Μέγιστη διάμετρος 3μ.

Το Βατόμουρο είναι φυλλοβόλος και καρποφόρος θάμνος ή φυτό σε αναρριχώμενη μορφή. Έχει λοβωτά φύλλα. Ανθοφορεί στα τέλη της άνοιξης και στη συνέχεια καρποφορεί. Προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις φύτευσης.

6.ROSMARINUS OFFICINALIS (ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ)

Λατινική ονομασία: Rosmarinus officinalis
Ανθοφορία: Μάρτιος- Μάιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 1,5μ./ Μέγιστη διάμετρος κόμης 1,5μ.

Το Δενδρολίβανο είναι αειθαλές, αρωματικό είδος που το βρίσκουμε και αυτοφυές σε ξηροθερμικές περιοχές της μεσογειακής χλωρίδας. Έχει γκριζοπράσινα, βελονοειδή φύλλα. Έχει ανοιχτογάλανα άνθη στους βλαστούς της χρονιάς κατά την ανθοφορία του. Κατάλληλο για καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Αντέχει τις παραθαλάσσιες φυτεύσεις και την ξηρασία. Είναι ελκυστικό για τις μέλισσες και τις πεταλούδες και χρησιμοποιείται ως μελισσοκομικό είδος.

7.RIBES NIGRUM (ΦΡΑΓΚΟΣΤΑΦΥΛΟ)

Λατινική ονομασία: Ribes nigrum
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 1- 2μ.

Το Φραγκοστάφυλο είναι φυλλοβόλος θάμνος με εναλλασσόμενα, τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Καρποφορεί σε μεγάλους βότρυς και συγκομίζεται το καλοκαίρι με μαύρους και κόκκινους καρπούς. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη και δεν αντέχει την ξηρασία γι’ αυτό και δε θέλει άμεσο ήλιο.

8.ORIGANUM VULGARIS (ΡΙΓΑΝΗ)

Λατινική ονομασία: Origanum vulgare
Ανθοφορία: Ιούλιος- Οκτώβριος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,5- 0,6μ/ Μέγιστη διάμετρος κόμης 0,5- 0,6μ.

Η Ρίγανη είναι πολυετές, αρωματικό, πολύ ανθεκτικό είδος με στρογγυλά, σκουροπράσινα, χνουδωτά φύλλα. Έχει βλαστούς που έρπουν και ανθοφορία μεγάλης διάρκειας το καλοκαίρι με λιλά λουλούδια. Αντέχει σε ξηρικά εδάφη και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις.

garden guide

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!