Κήπος & Καλλιέργειες

Πως θα δημιουργήσετε έναν αστικό κήπο στο μπαλκόνι

Συντάκτης  | 

 

Έναν αστικό κήπο στο μπαλκόνι τον λατρεύουν όλοι όσοι ζουν σε πόλη. Πως μπορούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε τη δροσιά του πράσινου;

 

Πολλές φορές όσοι ζούμε σε πόλη μας λείπει η δροσιά του πράσινου, αλλά αυτό μπορούμε να το λύσουμε δημιουργώντας έναν… αστικό κήπο. Με έναν μικρό ή μεγαλύτερο κήπο στο μπαλκόνι ή ακόμη και σε μια ταράτσα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ήρεμο και πολύ πιο ευχάριστο αστικό περιβάλλον.

Κάντε την βεράντα σας έναν μικρό αστικό κήπο, με φυτά που θα σας προσφέρουν την ομορφιά τους, το άρωμά τους ακόμη και τους καρπούς τους. Σας έχουμε κάποιες προτάσεις για τον τρόπο που μπορείτε να δημιουργήσετε έναν αστικό κήπο. Τι μπορείτε να τοποθετήσετε στη βεράντα ή ποια φυτά μπορείτε να επιλέξετε για τις γλάστρες σας. Με αυτά τα tips μπορείτε πολύ εύκολα να δημιουργήσετε τον δικό σας μοναδικό κήπο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα σας.

Άλλωστε, όλοι όσοι μένουμε σε μια πόλη αυτοί είναι οι μόνοι χώροι όπου μπορούμε να απολαύσουμε λουλούδια και φυτά!

Ορίστε τους χώρους που χρειάζεστε και όπου θα μπουν φυτά ή έπιπλα

Αρχικά, για να δημιουργήστε έναν αστικό κήπο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα, σχεδιάστε την “διαμόρφωση του χώρου” με βάση τις ανάγκες σας.

Ορίστε που θα μπουν τα έπιπλα και στη συνέχεια που υπάρχει χώρος για να τοποθετήσετε γλάστρες. Σκεφτείτε το ύφος που θέλετε και επιλέξτε γλάστρες που ταιριάζουν σε όλο το περιβάλλον.  Αποφασίστε επίσης το σωστό στυλ για το μπαλκόνι σας.

Αρωματικά φυτά, βότανα και λαχανικά

Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα όπως φασκόμηλο, λουίζα, λεβάντα, ρίγανη, δυόσμος και πολλά άλλα αρωματικά φυτά χαρίζουν ομορφιά και υπέροχο άρωμα. Χρησιμοποιούνται στην κουζίνα της νοικοκυράς ή και για διάφορα κοκτέιλ το καλοκαίρι. Νοστιμεύουν τα φαγητά και λειτουργούν παράλληλα και ως αρωματικά χώρου (όπως η λεβάντα). Αυτά είναι κάποια από τα φυτά που αντέχουν και σε πιο αντίξοες συνθήκες και δεν χρειάζονται πάρα πολύ πότισμα. Ο κατάλογος είναι τεράστιος.

Ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο μάραθος, ο άνηθος και άλλα αρωματίζουν το περιβάλλον και  χρησιμοποιούνται στα φαγητά.  Έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε καλλιεργητικές φροντίδες, αλλά χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τα υπόλοιπα.

Μέσα σε μια ζαρντινιέρα (κρεμαστή ή επιδαπέδια), μπορείτε να φυτέψετε ακόμη και καρότα, κρεμμυδάκια, μαρούλια, ντομάτες, αγγουράκια ή άλλα λαχανικά. Αυτά βέβαια δεν είναι για ομορφιά αλλά για βρώση.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ειδικά στο χώμα και τις ποιότητες του. Επισκεφτείτε έναν γεωπόνο για να σας κατευθύνει ακριβός για το χώμα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε στα βρώσιμα φυτά.

Φυτά και θάμνοι, αρωματικά και με πλούσιο φύλλωμα

Φυτά όπως η λουίζα, ο δενδρολίβανος και η δάφνη είναι θαμνώδη και χρησιμοποιούνται επίσης στην κουζίνα. Η αρμπαρόριζα είναι επίσης μια πολύ ωραία επιλογή. Ενδιάμεσα μπορείτε για ομορφιά να τοποθετήσετε και αναρριχόμενα καλλωπιστικά λουλούδια. Όπως η μπουκαμβίλια, το γιασεμί ή το αγιόκλημα. Αυτά μπορεί να μην είναι για χρήση και βρώση, αλλά θα σας μεθούν με τα αρώματά ή με την όψη τους. Απαιτούν χώρο αλλά αποζημιώνουν με την ομορφιά και τα χρώματα τους.

Τα μεγαλύτερα φωτά χρειάζονται μεγάλες και βαθιές γλάστρες. Έτσι μπορούν να «απλωθούν» και να μεγαλώσουν καλύτερα. Η μόνη προφύλαξη σε πολλά από αυτά είναι πως πρέπει να πάρετε προφυλάξεις σε περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Αυτά τα μεγάλα φυτά μπορείτε να τα τοποθετήσετε και κοντά στα γειτονικά μπαλκόνια. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε και ένα όμορφο σύνορο με τους γείτονες σας.

Αυτόματο πότισμα

Τέλος εάν δημιουργήσετε ένα κήπο στο μπαλκόνι, το αυτόματο πότισμα είναι μια πάρα πολύ καλή λύση για να σας λύσει τα χέρια, όπως και στον κήπο. Εξοικονομεί χρόνο και χρήματα. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με το αυτόματο πότισμα μπορείτε να «ξεχάσετε» τα φυτά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να τα ποτίσετε εσείς οι ίδιοι και δίχως να καταστραφούν. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο δεν θα έχετε και το άγχος εάν φύγετε για περισσότερες μέρες από το σπίτι. Όπως για παράδειγμα στις διακοπές.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Πολλές φορές κρύβει και παγίδες και μπορεί να φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Για αυτό τον λόγο πρέπει να συμβουλευτείτε επίσης κάποιον ειδικό.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!