Κήπος - Καλλιέργειες

Διαμορφώστε και μεταμορφώστε εύκολα το μπαλκόνι με 5 βήματα

Συντάκτης  | 

Το μπαλκόνι αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο του σπιτιού κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες! Με την κατάλληλη διαμόρφωση και φροντίδα των φυτών, μπορεί να γίνει μια μικρή όαση και ένα σημείο με λειτουργική αλλά και αισθητική αξία.

Ιδιαίτερα σε χώρες σαν τη δική μας που ο καιρός ευνοεί τις εξωτερικές δραστηριότητες για μεγάλο διάστημα του χρόνου, το μπαλκόνι  μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον «εξωτερικό δωμάτιο». Εκεί, ανάλογα με το μέγεθός του μπορεί να μετατραπεί σε ένα καλοκαιρινό καθιστικό ή ακόμα και να υποδεχθεί μέχρι και έναν μικρό λαχανόκηπο!

Ορίστε τις ζώνες δραστηριοτήτων

Ξεκινώντας τη διαμόρφωση του μπαλκονιού πρέπει να οριστούν οι «ζώνες δραστηριοτήτων» όπως ακριβώς και στη διαμόρφωση ενός εσωτερικού χώρου. Για παράδειγμα και ανάλογα με την έκταση του μπαλκονιού μπορεί να υπάρχει ένα καθιστικό και μπάρμπεκιου. Ένας χώρος για μερικά λαχανικά, ένας χώρος για καλλωπιστικά φυτά, ένας μικρός χώρος αποθήκευσης και ένας οικιακός κομποστοποιητής. Αφού αποφασιστούν οι «ζώνες δραστηριοτήτων» θα πρέπει να οριστούν οι θέσεις ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπολογιστούν οι διάδρομοι κίνησης ανάμεσά τους.

Επιλέξτε τα σταθερά αντικείμενά στο μπαλκόνι

Στη συνέχεια επιλέγονται τα σταθερά αντικείμενα όπως τα έπιπλα, το μπάρμπεκιου, ο κομποστοποιητής, πιθανών κάποια ντουλάπα αποθήκευση ακόμα και τα φυτοδοχεία. Χρειάζεται προσοχή ώστε τα επιλεγμένα στοιχεία να έχουν και το κατάλληλο μέγεθος μιας και ο χώρος αποτελεί περιοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση των μπαλκονιών. Φυσικά σημαντικό κριτήριο επιλογής αποτελεί και το design των αντικειμένων.

Διακοσμήστε τις κάθετες επιφάνειες

Στη διαμόρφωση των μπαλκονιών σημαντικό ρόλο έχουν και οι κάθετες επιφάνειες όπως οι τοίχοι. Διακοσμητικά εξωτερικού χώρου, μικρά φωτιστικά και επιτοίχια ράφια θα αναβαθμίσουν αισθητικά αλλά και λειτουργικά το μπαλκόνι. Ακόμα ειδικά φυτοδοχεία τοίχου μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον θέσεις φύτευσης. Φυσικά τα αναρριχώμενα φυτά αποτελούν πάντα ξεχωριστή επιλογή για τα μπαλκόνια. Τέλος με κάθετες επιφάνειες όπως τα καφασωτά ή ακόμα και οι κάθετες τέντες μπορούν να κρύψουν μία άσχημη θέα ή να δημιουργήσουν οπτικό αποκλεισμό από το γειτονικό μπαλκόνι.

Φυτέψτε λιτά καλλωπιστικά φυτά

Σε ότι αφορά τα καλλωπιστικά φυτά που θα ολοκληρώσουν τη διαμόρφωση του μπαλκονιού πρέπει και αυτά να επιλεγούν με προσοχή. Οι συνθήκες στα μπαλκόνια συνήθως διαφέρουν σημαντικά από αυτές του εδάφους. Ο αέρας, ο έντονος ήλιος αλλά και η σκιά είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν.

Ασφαλίστε το μπαλκόνι σας

Επίσης, τα θέματα της ασφάλειας είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Στα μπαλκόνια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προστίθεται υπερβολικό βάρος. Επιπλέον τόσο οι γλάστρες όσο και τα διακοσμητικά αντικείμενα που τοποθετούνται στα κάγκελα πρέπει να στηρίζονται καλά. Και αυτό για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της πτώσης και της πρόκλησης ατυχήματος. Τέλος όταν χρησιμοποιούνται καφασωτά, πέργκολες, διαχωριστικά, πρέπει και αυτά να έχουν την κατάλληλη στήριξη.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!