Τρικαλινή Παράδοση
 

Κήπος - Καλλιέργειες

«Κήπος» στο μπαλκόνι! Πώς επιλέγουμε την κατάλληλη γλάστρα για τα φυτά μας;

Συντάκτης  | 

Για να αναπτυχθεί ένα φυτό σωστά πρέπει να βρίσκεται και στην κατάλληλη γλάστρα. Ποια είναι όμως η σωστή επιλογή γλάστρας;

Οι γλάστρες μας επιτρέπουν να φυτέψουμε όμορφα φυτά και να τις χρησιμοποιήσουμε και σε ανοιχτό αλλά και σε κλειστό χώρο. Στην αγορά θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε γλάστρες όπως ζαρντινιέρες, κασπώ, πλαστικές, πήλινες, ξύλινες καθώς και μεταλλικές. Μέσα στις γλάστρες μπορούμε να φυτέψουμε είτε καλλωπιστικά, αρωματικά φυτά είτε να καλλιεργήσουμε λαχανικά.

Ο ρόλος της γλάστρας είναι διπλός. Αρχικά επιλέγουμε τις γλάστρες από αισθητικής άποψης, αλλά πιο σημαντικός είναι η σωστή επιλογή της για να αναπτυχθούν υγιή τα φυτά μας. Για να γίνει σωστά όμως αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η κατάλληλη γλάστρα για κάθε είδος φυτού με τα οποία θέλουμε να διακοσμήσουμε τον «κήπο» του μπαλκονιού μας.

Τα κασπώ χρησιμοποιούνται κυρίως για φυτά τα οποία δε χρειάζονται αποστράγγιση, δηλαδή την αποβολή νερού. Έχουν συνήθως διακοσμητικό ρόλο και χρησιμοποιούνται για φυτά εσωτερικού χώρου τα οποία δε χρειάζονται και πολύ συχνά πότισμα. Από την άλλη οι γλάστρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε είδους φυτού. Υπάρχουν όμως διαφορές προς το υλικό τους.

Γλάστρες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να διακοσμήσουμε τον «κήπο» του μπαλκονιού μας και να μεγαλώσουμε υγιή φυτά είναι:

-Γλάστρες για εσωτερικό χώρο

Οι γλάστρες που επιλέγουμε για να μεγαλώσουμε φυτά εσωτερικού χώρου είναι κυρίως τα κασπώ, οι ξύλινες αλλά και οι κεραμικές. Αυτά τα ήδη γλάστρας προσφέρουν έντονη αισθητική στο χώρο. Μπορούμε να επιλέξουμε γλάστρες, οι οποίες ταιριάζουν με την διακόσμηση του σπιτιού μας αλλά και με τις ανάγκες μας.

-Γλάστρες για εξωτερικό χώρο

Εάν θέλουμε να τοποθετήσουμε φυτά στον εξωτερικό χώρο θα ήταν καλό να προσέξουμε στην επιλογή της γλάστρας. Για το μπαλκόνι μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κυρίως ξύλινες, πλαστικές και μεταλλικές γλάστρες. Οι ξύλινες και οι μεταλλικές γλάστρες προσφέρουν υψηλή αισθητική στο μπαλκόνι μας. Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε με τις πλαστικές γλάστρες είναι να είναι καλής ποιότητας διότι με την πάροδο του χρόνου και με τις καιρικές συνθήκες μπορούν να υποστούν ζημιές.

-Γλάστρες για κηπευτικά φυτά, δέντρα και αρωματικά

Για την κατηγορία αυτή, θα πρέπει να επιλέξτε γλάστρες υψηλής αντοχής. Εάν θέλετε να βάλετε στο μπαλκόνι σας καρποφόρα φυτά (πορτοκαλιά, ελιά, λεμονιά κ.ά.) θα πρέπει να επιλέξτε γλάστρες μεγάλης χωρητικότητας και βάθους, έτσι ώστε να μπορέσει το φυτό να αναπτυχθεί σωστά. Εάν θελήσετε να φυτέψετε κηπευτικά και αρωματικά φυτά προτιμήστε γλάστρες ναι μεν μεγάλης χωρητικότητας αλλά δε χρειάζεται να είναι και τόσο βαθιές όσο για τα καρποφόρα δέντρα.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, ποικιλία απόψεων, αγάπη για το καλό design, λάτρεις του lifestyle και πολύ όρεξη για δουλειά.