Κήπος & Καλλιέργειες

8 λουλούδια και φυτά που αντέχουν στη ζέστη του ελληνικού καλοκαιριού

Συντάκτης  | 

Υπάρχουν αρκετά λουλούδια και φυτά που αντέχουν στη καυτή ζέστη του ελληνικού καλοκαιριού. Ομορφαίνουν τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού και μπορούν να φυτευτούν σε γλάστρες ή στον κήπο.

Κάποια από τα πιο ωραία λουλούδια και φυτά που αντέχουν στη ζέστη του καλοκαιριού σας παρουσιάζουμε παρακάτω. Μια από αυτές τις προτάσεις σίγουρα μπορείς να την υποστηρίξεις. Έτσι, δεν θα έχεις πλέον καμία δικαιολογία για να μην ξεκινήσεις και εσύ την κηπουρική!

Από τη Νάντια Γρινιεζάκη

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος με τη μεγαλύτερη τάση ανανέωσης και διακόσμηση των εξωτερικών χώρων. Και όχι άδικα, αφού περνάμε περισσότερο χρόνο σε μπαλκόνια ή στην αυλή. Ο καιρός είναι ζεστός και σε προϊδεάζει για όμορφα πρωινά με ήλιο στο μπαλκόνι σου. Δεν πρέπει όμως να είναι όμορφο περιποιημένο και μυρωδάτο; Για αυτό είμαστε εμείς εδώ! Για ιδέες και προτάσεις για πανέμορφα φυτά ανθεκτικά στη ζέστη!

Λεβάντα

Η πρώτη επιλογή, τόσο για κήπο όσο και για το μπαλκόνι είναι η λεβάντα. Στον κήπο μπορεί να δημιουργήσει και μικρό φράχτη, καθώς ο θάμνος της είναι φουντωτός και πυκνός. Ανήκει στα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι. Ανθοφορεί από την άνοιξη και μπορεί να βγάζει λουλούδια ως το φθινόπωρο. Τα άνθη λεβάντας έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες και από αυτά φτιάχνονται μοναδικά αιθέρια έλαια. Η λεβάντα φυτεύεται σε γλάστρες, ζαρντινιέρες και παρτέρια . Αναπτύσσεται σε πολλών ειδών εδάφη. Αλλά και η φροντίδα της είναι απλή υπόθεση. Το καλοκαίρι, πρέπει να ποτίζεται 2- 3 φορές την εβδομάδα και τον υπόλοιπο χρόνο λίγο πιο αραιά. Επίσης, χρειάζεται λίγο λίπασμα 2 φορές το χρόνο, για να ενδυναμωθεί και να έχει καλύτερη ανθοφορία. Αποτελεί μία από τις πιο φυσικές λύσεις ενάντια στα κουνούπια. Λειτουργεί δηλαδή και ως εντομοαπωθητικό. Τέλος, μπορείτε να την αποξηράνετε και να τη βάλετε στα συρτάρια των ρούχων για έξτρα φρεσκάδα.

Ηλιοτρόπιο

Τα έχει εξυμνήσει ο Van Gogh, οπότε δε χρειάζονται συστάσεις. Το όνομά τους οφείλεται στην ικανότητά τους να περιστρέφονται, για να κοιτάζουν πάντα προς τον ήλιο. Ανθίζει το καλοκαίρι και ανήκει στα φυτά ανθεκτικά στη ζέστη. Τα λουλούδια του είναι μεγάλα και κίτρινα και είναι γνωστά σε όλους μας. Αν θέλεις να φυτέψεις ηλίανθους σε μικρές γλάστρες γίνεται. Μπορούν να επιβιώσουν και σε μπαλκόνι και σε αυλή. Για ζαρντινιέρες και παρτέρια , υπάρχουν ηλίανθοι που ξεπερνούν το ένα μέτρο. Ο ηλίανθος δε χρειάζεται συχνό πότισμα. Δύο-τρεις φορές την εβδομάδα αρκούν. Χρειάζεται, όμως, ελαφρύ χώμα με καλή αποστράγγιση και λίπανση μια φορά το μήνα, έτσι ώστε η ανθοφορία να είναι πλούσια.

Τριανταφυλλιά

Τα τριαντάφυλλα είναι τα λουλούδια του ρομαντισμού. Λατρεύουμε το άρωμα τους. Μπορείς να έχεις στο μπαλκόνι σου τη δική σου τριανταφυλλιά, άρα και τα δικά σου τριαντάφυλλα. Υπάρχουν τριανταφυλλιές αναρριχώμενες, νάνοι, αλλά και θαμνώδεις. Η τριανταφυλλιά ανήκει στα φυτά ανθεκτικά στη ζέστη.’Εχει και κάποιες απαιτήσεις όμως για να αναπτυχθεί σωστά. Αρχικά, χρειάζεται φυτόχωμα πολύ καλής ποιότητας, ή χώμα εμπλουτισμένο σε οργανική ουσία. Έπειτα, χρειάζεται σχετικά συχνά ποτίσματα, 2- 3 φορές την εβδομάδα και λίπανση τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Τέλος, χρειάζεται μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι και κλάδεμα στο τέλος του χειμώνα.

Ντάλια

Τόσα λουλούδια και χρώματα να ξεπετάγονται από ένα βολβό ντάλιας φαίνεται πραγματικά μαγικό! Ένα πανέμορφο λουλούδι το οποίο έρχεται από το Μεξικό και την Κολομβία. Βγαίνει σε διάφορες αποχρώσεις, όμως οι εντυπωσιακότερες είναι οι ροζ και οι φούξια. Χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα σε σχέση με την ομορφιά που σου προσφέρει. Οι ντάλιες μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε τύπο χώματος, ωστόσο προτιμούν γόνιμα αφράτα εδάφη. Ξεκινάμε τα ποτίσματα όταν τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται, μια φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και δυο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

λουλούδια και φυτά που αντέχουν στη ζέστη

Κάκτος

Οι κάκτοι είναι τα κατεξοχήν φυτά ανθεκτικά στη ζέστη που σπάνια χρειάζονται νερό. Πολλοί κάκτοι δεν ανθίζουν, αλλά υπάρχουν και κάποιες ποικιλίες που βγάζουν λουλούδια. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι, πως συνήθως καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο. Οι κάκτοι χρειάζονται ειδικό χώμα, χονδρόκκοκο και αμμώδες. Αυτό συμβαίνει, γιατί δεν πρέπει το χώμα τους να συγκρατεί υγρασία. Χρειάζονται πότισμα μια φορά τη βδομάδα και λίπανση την άνοιξη και το καλοκαίρι, δυο φορές το μήνα. Ότι πρέπει αν είσαι αρχάριος με την κηπουρική!

Μπουκαμβίλια

Το λουλούδι των ελληνικών νησιών, η μπουκαμβίλια είναι μια κλασική επιλογή και δεν λείπει από κανένα νησί μας. Όμως την συναντάμε και σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα φούξια λουλούδια της σε αναζωογονούν στο λεπτό και είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να στολίσεις το μπαλκόνι ή τον κήπο σου. Η περίοδος ανθοφορίας της ξεκινά την άνοιξη και συνεχίζεται όλο το καλοκαίρι. Μπορεί το  πιο σύνηθες χρώμα της να είναι το φούξια, αλλά τα λουλούδια της μπορεί να έχουν  διάφορα χρώματα. Η μπουκαμβίλια αγαπά πολύ το φως του ήλιου και δεν έχει μεγάλες ανάγκες για φροντίδα. Το καλοκαίρι χρειάζεται πότισμα 2- 3 φορές την εβδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες εποχές λιγότερο. Επίσης, την άνοιξη είναι καλό να της προσφέρεις λίγο λίπασμα μια φορά το μήνα. Ωστόσο, αυτό ισχύει για τη μπουκαμβίλια σε γλάστρα. Η μπουκαμβίλια σε παρτέρι μπορεί να αντέξει και χωρίς λίπασμα.

λουλούδια και φυτά που αντέχουν στη ζέστη

Κάννα

Η τροπική κάννα μας έρχεται από τη νότια Αμερική και εντυπωσιάζει με τα μεγάλα χρωματιστά λουλούδια της, τα οποία κρατάει μέχρι το φθινόπωρο. Μπορείς να τη βρεις σε βολβούς ή έτοιμη σε γλαστράκι. Είναι τροπικό, καλλωπιστικό φυτό, με χρωματιστά λουλούδια και πανέμορφα πλατιά φύλλα. Η κάννα είναι πολυετές φυτό που μας δίνει πλούσια ανθοφορία από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Την περίοδο του χειμώνα ξεραίνεται το φύλλωμα της λόγω της παγωνιάς, αλλά ξαναβγάζει βλαστό. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, αλλά χρειάζεται συχνό πότισμα στις αρχές της άνοιξης. Στη συνέχεια κάθε 2-3 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

λουλούδια και φυτά που αντέχουν στη ζέστη

Καλάδιο

Τέλος, μέσα στα λουλούδια και φυτά που αντέχουν στη ζέστη υπάρχει και το καλάδιο. Αν δεν σου αρέσουν τα άνθη, όμως αγαπάς τα εντυπωσιακά χρώματα, τότε το καλάδιο πρέπει να μπει οπωσδήποτε στο σπίτι σου!

Είναι ένα θαμνώδες φυτό που τα φύλλα του έχουν και έντονα ροζ χρώματα. Χαρακτηρίζεται για την αντοχή του στη ζέστη. Πρόκειται για φυτό που είναι και εσωτερικού χώρου. Τα εντυπωσιακά του δίχρωμα φύλλα τα συναντάμε σε αποχρώσεις πράσινου, λευκού, ροζ ή κόκκινου. Χρειάζεται αρκετό νερό και γλάστρα πρέπει να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Άνοιξη – καλοκαίρι ποτίζεται κάθε 3-4 ημέρες. Το χώμα του πρέπει σε βάθος 1-2cm να διατηρείται πάντα ελάχιστα νωπό. Κατά την διάρκεια του ποτίσματος πρέπει να φροντίζεις να μην βρέχεται το ευαίσθητο φύλλωμα του φυτού.

λουλούδια και φυτά που αντέχουν στη ζέστη

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!