Κήπος - Καλλιέργειες

Ρυγχόσπερμο, ένα υπέροχο αναρριχώμενο φυτό

Συντάκτης  | 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τo ρυγχόσπερμο, αυτό το πανέμορφο, αειθαλές αναρριχώμενο φυτό με την πλούσια και αρωματική άνθιση. Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται  στην ανθοφορία, το μεθυστικό άρωμα και στο στιλπνό και πυκνό φύλλωμα του.

Το ρυγχόσπερμο ανθίζει από το Μάιο έως τον Ιούνιο και τα άνθη του είναι τόσα πολλά και πυκνά που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το φυτό. Εξαιτίας του αστεροειδούς σχήματος των ανθέων του ονομάζεται και «Star Jasmine» (γιασεμί αστέρι).

Αρχικά, το φυτό αναπτύσσεται με πολύ αργό ρυθμό, ενώ αργότερα πιο γρήγορα καθώς αναρριχάται με τους βλαστούς του που περιελίσσονται. Δε χρειάζεται κλάδεμα και άλλες ιδιαίτερες φροντίδες και πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, σπόρο και καταβολάδες.

Από τα άνθη του ρυγχόσπερμου εξάγεται και ένα πολύτιμο αιθέριο έλαιο, που χρησιμοποιείται στην υψηλή αρωματοποιΐα!

Χρήση στον κήπο

• Κατάλληλο για αναρρίχηση σε φράχτες και κάγκελα.
• Ιδανικό για να καλύψει ακαλαίσθητους τοίχους.
• Μπορεί να φυτευτεί και σε φυτοδοχεία.
• Εξαιτίας του υπέροχου αρώματός του, συνιστάται η φύτευσή του κοντά στο καθιστικό του κήπου
• Είναι κατάλληλο για αναρρίχηση σε πέργκολα.

Το ρυγχόσπερμο κατάγεται από τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη νότια Κίνα και το Βιετνάμ. Στην Ελλάδα έχει διαδοθεί και καλλιεργηθεί πολύ μετά από το 2000, καθώς είναι πολύ ανθεκτικό και προτιμάται.

Ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις περιοχές από την κεντρική Ελλάδα και νότια, καθώς χρειάζεται ζεστό κλίμα. Ενώ από την ορεινή Θεσσαλία και τις βορειότερες περιοχές της χώρας πρέπει να φυτεύεται σε προστατευμένα σημεία.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πικροδάφνη. Ενώ το γένος Rhynchospermum περιλαμβάνει γενικότερα περίπου 25 είδη αειθαλών αναρριχώμενων φυτών. Οι βλαστοί του φυτού αναπτύσσονται οριζόντια και κάθετα, έτσι είναι ιδανικοί για να καλύπτουν μεγάλη έκταση σε τοίχους και φράχτες.

Ωστόσο οι βλαστοί του μπορούν να αναρριχηθούν και σε τοίχο. Σε αυτή την περίπτωση όμως χρειάζονται στηρίγματα όπως καρφιά ή σπάγκος σε διάφορα σημεία, αφού αναρριχάται με τους περιελισσόμενους βλαστούς του.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά του φυτού

Στα πρώτα έτη της ζωής του έχει πολύ αργό ρυθμό ανάπτυξης αλλά καθώς μεγαλώνει αναπτύσσεται γρηγορότερα. Σε ύψος φτάνει τα 6-7 μέτρα και αναρριχάται με τους βλαστούς του, που περιελίσσονται γύρω από διάφορα υποστυλώματα. Από τη βάση του φυτού αναπτύσσονται πολυάριθμοι βλαστοί που μπορούν να αποκτήσουν μήκος περισσότερο από 6 μέτρα.

Το ρυγχόσπερμο έχει ζωηρή και πυκνή βλάστηση. Οι βλαστοί του είναι λεπτοί, ξυλοποιούνται σταδιακά και περιέχουν γαλακτώδες υγρό. Τα φύλλα έχουν καλλωπιστική αξία και είναι γυαλιστερά, με βαθύ πράσινο χρώμα και δερματώδη υφή. Έχουν σχήμα λογχοειδές-ωοειδές και αναπτύσσονται στους βλαστούς του το ένα απέναντι από το άλλο.

Τα άνθη του είναι λευκά, μικρά και με έντονο άρωμα. Μοιάζουν πολύ με αυτά του γιασεμιού, αλλά του ρυγχόσπερμου έχουν αστεροειδές σχήμα. Αναπτύσσονται πολλά μαζί στις “μασχάλες” των φύλλων, πάνω σε ταξιανθίες που ονομάζονται σκιάδια.

Καλλιεργητικές φροντίδες

Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και εάν βρει τον κατάλληλο χώρο αναπτύσσεται πολύ καλά. Φυτεύεται σχεδόν σε όλους τους τύπους εδαφών, αλλά προτιμότερα είναι αυτά που είναι πλούσια σε οργανική ουσία και έχουν καλή αποστράγγιση. Τοποθετείται σε ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο αλλά αναπτύσσεται καλά και στην ημισκιά.

Αν και ευδοκιμεί στα θερμότερα κλίματα, αντέχει στο κρύο και δεν παγώνει ακόμα κι όταν η θερμοκρασία πέσει στους -10οC. Παρ’ όλα αυτά, σε κρύες περιοχές πρέπει να φυτεύεται σε προστατευμένα σημεία, κυρίως από τους έντονους ανέμους. Το ρυγχόσπερμο και το κίτρινο γιασεμί είναι τα μοναδικά αναρριχώμενα που μπορούν να αντέξουν στις χαμηλές θερμοκρασίες της Βόρειας Ελλάδας.

Το καλοκαίρι χρειάζεται τακτικό πότισμα και το χειμώνα καθόλου, ενώ δε χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση των ξερών βλαστών. Όμως μπορεί να κλαδευτεί, αν χρειάζεται να περιοριστεί η βλάστησή του. Από τα σημεία του κλαδέματος, ωστόσο θα τρέξει γαλακτώδες υγρό και οι πληγές του κλαδέματος δεν επουλώνονται γρήγορα.

Πολλαπλασιασμός

Το ρυγχόσπερμο μπορεί να πολλαπλασιαστεί αρκετά εύκολα με υπόγειες καταβολάδες το φθινόπωρο. Επιπλέον, μπορεί να αναπαραχθεί και με σπόρο, αλλά ο τρόπος αυτός είναι πιο δύσκολος και χρονοβόρος.

Συνήθως όμως πολλαπλασιάζεται με ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα τρυφερού βλαστού που λαμβάνονται από το φυτό κατά την ανοιξιάτικη περίοδο.

Εχθροί και ασθένειες

Είναι από τα πλέον ανθεκτικά φυτά στον κήπο. Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από προσβολές εντόμων ή άλλων ασθενειών. Εξαιτίας της πολύ πυκνής και πλούσιας βλάστησής του, μπορεί να αποτελέσει φωλιά και εστία μόλυνσης για ποντίκια ή σαμιαμίδια.

Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να καθαρίζεται ο χώρος γύρω από το φυτό και να αφαιρούνται τα ξερά φύλλα στη βάση του ρυγχόσπερμου.

Με πληροφορίες από το gardenguide.gr

 

 Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.