DIY

Πώς να φτιάξετε μια ωραία λιμνούλα στον κήπο

Συντάκτης  | 

λιμνούλα στον κήπο

Η ιδέα να κατασκευάσετε μία μικρή λιμνούλα στον κήπο μπορεί να σας φαντάζει πολύ δύσκολο εγχείρημα. Αν όμως ξέρετε τι να προσέξετε μπορείτε εύκολα να την κατασκευάσετε και μόνοι σας, δίνοντας έναν άλλο αέρα στο κήπο σας.

Μία ωραία λιμνούλα στον κήπο είναι μία εξαιρετική προσθήκη για κάθε εντυπωσιακό και αρμονικό κήπο, σχεδόν όλων των μεγεθών. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης και μικρών ψαριών στο εσωτερικό της!

Σχεδιάζοντας τη λιμνούλα

Άμα αποφασίσετε να χτίσετε μία λιμνούλα στο κήπο σας, η θέση της είναι πιο σημαντική από ότι μπορεί να νομίζετε. Η καλύτερη θέση της είναι σε επίπεδο σημείο, με μερική κάλυψη από τον ήλιο. Αν είναι πλήρης εκτεθειμένη στον ήλιο, υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν φύκια.

Προσπαθήστε να διαλέξετε μέρος που δεν είναι κάτω από δέντρα, για να μη γεμίζει με φύλλα η λιμνούλα το φθινόπωρο.

Αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν και την ασφάλεια. Αν δε θα υπάρχει περίφραξη, προσπαθήστε να τη βάλετε κάπου που να τη βλέπετε από το εσωτερικό του σπιτιού, για να επέμβετε αν χρειαστεί.

λιμνούλα στον κήπο

Διαλέγοντας μεμβράνη λίμνης

Ότι μέγεθος ή σχήμα και να έχει η λίμνη σας πρέπει να εξοπλιστεί με μια αδιάβροχη μεμβράνη. Αυτή μπορεί να είναι από ευλύγιστο καουτσούκ, από υαλοβάμβακα ή από πλαστικό. Μία έτοιμη μεμβράνη λίμνης από καουτσούκ θα δώσει καλύτερο έλεγχο στο σχήμα και το βάθος της λιμνούλας και ίσως είναι και η πιο φθηνή λύση.

Ξεκινώντας τη κατασκευή

Μόλις βρείτε το κατάλληλο μέρος, δημιουργείστε τα όριά της τοποθετώντας περιμετρικά πέτρες ή στεγνή άμμο. Αν έχετε ήδη αγοράσει την μεμβράνη, σιγουρευτείτε ότι είναι αρκετά μεγάλη για το βάθος που θέλετε και πως καλύπτει τις άκρες για επιπλέον 10-20 εκατοστά.

Μία απλώς διακοσμητική λιμνούλα μπορεί να έχει βάθος ακόμη και 50 εκατοστών, αλλά άμα θέλετε να έχετε μέσα και μικρά ψαράκια, τότε θα χρειαστεί βάθος περίπου 1-1.5 μέτρων, ανάλογα με τα ψάρια.

Σκάβοντας για τη λιμνούλα

Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε το σκάψιμο για τη λιμνούλα, στο επιθυμητό σχήμα. Αν δε χρησιμοποιείτε προσχεδιασμένη επένδυση λιμνούλας, προσπαθείστε να δημιουργήσετε ένα σκαλοπατάκι στα πλαϊνά της. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη επιβίωση διαφορετικών ειδών ψαριών και φυτών.

Ότι βάθος και να τη θέλετε, υπολογίστε 5 εκατοστά επιπλέον, για το στρώμα άμμου που θα χρειαστείτε για την επένδυση.

Αν χρησιμοποιείτε προσχεδιασμένη επένδυση λιμνούλας, σκάψτε στο κατάλληλο σχήμα όσο πιο πιστά μπορείτε. Ελέγξτε πως η επένδυση κάθετε άνετα στον λάκκο. Σε αυτή τη περίπτωση δε χρειάζεστε επένδυση στο κάτω μέρος, αλλά μπορεί και πάλι να είναι καλή ιδέα.

Όταν τελειώσετε το σκάψιμο, ελέγξτε τα τοιχώματα για κοφτερές πέτρες ή ρίζες, που θα μπορούσαν να τρυπήσουν την επένδυση.

Τοποθετώντας την επένδυση

Πριν τοποθετήσετε την επένδυση, βάλτε ένα στρώμα 5 εκατοστών στεγνής άμμου, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα του λάκκου. Αυτό θα εμποδίσει τυχόν πέτρες και ρίζες από το να τρυπήσουν την επένδυση.

Βρέξτε ελαφρά την άμμο, για να τη βοηθήσετε να πάρει το κατάλληλο σχήμα και πιέστε την προσεκτικά. Τώρα τοποθετήστε την επένδυση και πιέστε προσεκτικά προς τα κάτω. Αν τη πατήσετε, θυμηθείτε να βγάλετε τα παπούτσια σας, αφού υπάρχει κίνδυνος να τη τρυπήσουν. Προσπαθείστε να μη χαλάσετε το στρώμα άμμου όταν το κάνετε αυτό.

Επίσης, είναι καλή ιδέα να αφήσετε λίγο επιπλέον υλικό μεμβράνης στο πάτο, για να μπορέσει να τεντωθεί η επένδυση με το βάρος του νερού. Βάλτε πέτρες, τούβλα ή κάτι παρόμοιο -βαρύ- στις άκρες της επένδυσης, για να αποτρέψετε το νερό να χαλάσει το σχήμα της.

λιμνούλα στον κήπο

Γεμίζοντας τη λιμνούλα

Τώρα μπορείτε να αρχίσετε να γεμίζετε τη λιμνούλα με το λάστιχο. Προσέξτε αρχικά να μη χαλάσει τη σχήμα της επένδυσης. Όταν τη γεμίσετε στο επιθυμητό σημείο, αφήστε τη να “κάτσει” για λίγο. Έπειτα από λίγη ώρα, μπορείτε να διπλώσετε την επένδυση που εξέχει για να φαίνεται πιο τακτοποιημένη.

Τώρα ήρθε η ώρα να κόψετε την περιττή επένδυση στις άκρες της λιμνούλας. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 εκατοστά επένδυσης παραπάνω, για να την αγκιστρώσετε με πλάκες ή ότι άλλο θέλετε. Το κόψιμο μπορεί να γίνει με μαχαίρι, κοπίδι ή ένα μεγάλο ψαλίδι.

Τελειώνοντας το project

Αν η λιμνούλα σας περιτριγυρίζεται από λιθόστρωτο ή άλλα είδη πέτρας, βεβαιωθείτε πως τοποθετήσατε τις πλάκες πάλι σωστά ώστε να στερεοποιηθεί η επένδυση πολύ καλά. Πρέπει να προσπαθήσετε οι πλάκες να καλύπτουν τουλάχιστον την εξωτερική άκρη της επένδυσης. Με αυτό τον τρόπο, η βάση από τσιμέντο θα μπορεί να κρατά και την επένδυση και το λιθόστρωτο μαζί.

Εάν οι πέτρες της μπορντούρας είναι στριμωγμένες στην επένδυση, χωρίς επικάλυψη, τότε η άκρη της λίμνης θα είναι πολύ ασταθής. Αν πάλι θέλετε μια πιο φυσική όψη,  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλες πέτρες ή ακόμη και να καρφώσετε την άκρη της επένδυσης με ξύλινους πασσάλους.

Η λιμνούλα σας είναι έτοιμη και από εδώ και πέρα μπορείτε να την καλύψετε περιμετρικά με επιπλέον μεγάλες πέτρες. Τοποθετήστε περιμετρικά και μέσα λουλούδια και φυτά που είναι ειδικά για το νερό και ολοκληρώστε την όψη του όμορφου κήπου σας!

λιμνούλα στον κήπο

Πληροφορίες: diy-extra.co.uk

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!