Κήπος - Καλλιέργειες

8 αρωματικά βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες (Β’ Μέρος)

Συντάκτης  | 

Η φύση έχει τη δυνατότητα να μας προσφέρει αρωματικά βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας! Ας δούμε αναλυτικότερα 8 επιπλέον βότανα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Αρωματικά Βότανα

ALOE VERA (ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ)

Λατινική ονομασία: Aloe Vera
Ανθοφορία: Μάιος- Ιούλιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,6- 1,μ.

Η Αλόη Βέρα είναι παχύφυτο, γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Έχει παχιά, σαρκώδη και πράσινα φύλλα, που στα περιθώριά τους είναι οδοντωτά και έχει μικρά, άσπρα δόντια. Η αλόη ανθοφορεί το καλοκαίρι με άνθη που έχουν σωληνοειδή μορφή, με κίτρινη στεφάνη. Είναι ελάχιστα απαιτητική, αντέχει στην ξηρασία και επιβιώνει σε πολύ στραγγερά και αμμώδη εδάφη.

ARONIA MELANOCARPA (ΑΡΩΝΙΑ)

Λατινική ονομασία: Aronia melanocarpa
Ανθοφορία: Ιούνιος- Αύγουστος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 2- 2,5μ. / Μέγιστη διάμετρος 1,5- 2μ.

Η Αρώνια είναι φυλλοβόλος, καρποφόρος θάμνος με γυαλιστερά, πράσινα φύλλα. Ανθίζει αρχές καλοκαιριού με ροζ- λευκό άνθος και καρποφορεί αρχές φθινοπώρου, με καρπούς μελανού χρώματος. Ανθεκτικό φυτό στο ψύχος και στην ξηρασία, χωρίς ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις.

ARTEMISIA DRACUNCULUS (ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ)

Λατινική ονομασία: Artemisia dracunculus
Ανθοφορία: Ιούλιος- Αύγουστος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,6- 1μ./ Μέγιστη διάμετρος κόμης 0,5- 0,6μ.

Το Εστραγκόν είναι πολυετές, αρωματικό φυτό με ριζοματώδη εξάπλωση και ορθόκλαδη μορφή. Έχει πράσινο, αρωματικό, άμισχο φύλλωμα και καλοκαιρινή ανθοφορία με ανοιχτοκίτρινες, στρογγυλές φόβες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις με καλή στράγγιση και προστασία από παγετούς.

BLUEBERRY- VACCINIUM MYRTILLUS (ΜΥΡΤΙΛΟ)

Λατινική ονομασία: Blueberry- vaccinium myrtillus
Ανθοφορία: Απρίλιος- Μάιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 2- 2,5μ./ Μέγιστη διάμετρος 1,5- 2μ.

Το Μύρτιλο είναι φυλλοβόλος, καρποφόρος θάμνος με πλαγιόκλαδη μορφή και διακοσμητική ανθοφορία την άνοιξη με λευκορόδινα, καμπανοειδή λουλούδια. Έχει άφθονη καρποφορία με μπλε καρπούς. Χρειάζεται υψόμετρο και προτιμά όξινα εδάφη.

CORNUS MAS (ΚΡΑΝΙΑ)

Λατινική ονομασία: Cornus mas
Ανθοφορία: Φεβρουάριος- Μάρτιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 5μ./ Μέγιστη διάμετρος 4μ.

Η Κρανιά είναι φυλλοβόλος, σφαιρικός θάμνος ή μικρό δένδρο με πράσινα φύλλα που το φθινόπωρο είναι κίτρινα λίγο πριν πέσουν. Είναι φυτό το οποίο το βρίσκουμε στην ελληνική χλωρίδα. Την άνοιξη η κρανιά κάνει κίτρινα άνθη και το φθινόπωρο κόκκινους, εδώδιμους καρπούς. Οι καρποί του είναι τα γνωστά σε όλους μας κράνα από όπου παρασκευάζεται και το λικέρ. Ευδοκιμεί σε ουδέτερα εδάφη και προτιμά ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

FOENICULUM VULGARE (ΜΑΡΑΘΟΣ)

Λατινική ονομασία: Foeniculum vulgare
Ανθοφορία: Ιούλιος- Σεπτέμβριος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 1,5μ.

Ο Μάραθος είναι γνωστό αρωματικό φυτό με αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες που προτιμά ασβεστώδη, ελαφριά και ξηρά εδάφη. Αναπτύσσεται καλύτερα σε προσήλιες θέσεις φύτευσης. Έχει κίτρινο λουλούδι και γκριζοπράσινο, αρωματικό φύλλωμα.

GINKGO BILOBA (ΓΚΙΝΓΚΟ ΜΠΙΛΟΜΠΑ)

Λατινική ονομασία: Ginkgo biloba
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 18- 20μ./ Μέγιστη διάμετρος 5- 6μ.

Το Γκίνγκο Μπιλόμπα είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος, σήμερα, μιας ομάδας φυτών- απολιθωμάτων της Ιουρασικής περιόδου. Το Γκίνγκο ανήκει στα κωνοφόρα, αλλά είναι το μόνο που διαφέρει εξωτερικά. Είναι φυλλοβόλο και έχει ανοιχτοπράσινα φύλλα σε σχήμα βεντάλιας, τα οποία θεωρούνται φαρμακευτικά (βοηθούν στη μνήμη) και γίνονται χρυσοκίτρινα το φθινόπωρο πριν πέσουν. Τα πρώτα 10 χρόνια, το ύψος του δεν ξεπερνά τα 2- 2,5μ. Έχει αργή ανάπτυξη και είναι ανθεκτικό σε πολλούς τύπους εδαφών.

GOJI BERRIES- LYCIUM BARBARUM (ΓΚΟΤΖΙ)

Λατινική ονομασία: Goji berries- Lycium barbarum
Ανθοφορία: Μάιος- Ιούλιος
Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 1- 1,5μ./ Μέγιστη διάμετρος 0,5- 0,6μ.

Το Γκότζι είναι φυλλοβόλος, καρποφόρος, πλαγιόκλαδος θάμνος με ανοιχτοπράσινο φύλλωμα. Ανθοφορεί την άνοιξη και το φθινόπωρο καρποφορεί με μακρόστενους, πορτοκαλί καρπούς. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις, προτιμά, όμως, ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης.

gardenguide.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!