Fitness

Η σωματική και ψυχική σημασία της άθλησης το καλοκαίρι

Συντάκτης  | 

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή με καλύτερη διάθεση και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Ιδανική περίοδος λοιπόν για να αυξήσουμε την καθημερινή μας φυσική δραστηριότητα και να βελτιώσουμε την φυσική και ψυχική μας κατάσταση.

 

Μαρίζα Παπαστάθη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ

Μιλήσαμε με την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του Α.Π.Θ Μαρίζα Παπαστάθη, από το MOVE IT TRAINING AREA, η οποία μας έδωσε συμβουλές για το πώς να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Χρύσα Παπά: Μπορούμε να συνδυάσουμε άσκηση μαζί με τις διακοπές;

Μαρίζα Παπαστάθη: Αρχικά καλό είναι να αθλείστε όλο το χρόνο και ειδικά το καλοκαίρι!

Οι περισσότεροι πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο έχουν συνηθίσει να γυμνάζονται. Αν για παράδειγμα ένα άτομο που αθλείται συστηματικά φύγει για διακοπές ένα δεκαήμερο θα σταματήσει την ενεργή δράση και απλά κάνει χαλαρό τζόκινγκ τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα.

Όταν ο οργανισμός σας είναι σε συνεχή άσκηση και επιθυμείτε να φύγετε για διακοπές αρκετό καιρό δεν θα σταματήσετε να εξασκείστε αλλά θα αλλάξετε τον τρόπο της άσκησης.

Αν για παράδειγμα μια νεαρή γυναίκα ασκείται 3 φορές την εβδομάδα από 50 έως 60 λεπτά και κάνει βάρη ή διάδρομο, τότε θα πρέπει να γίνει μια αλλαγή στην ένταση αλλά και τη διάρκεια. Το ιδανικό είναι να ασκείται 2 φορές την εβδομάδα αλλάζοντας έτσι την αντίσταση.

Χρύσα Παπά: Πότε θεωρείται αποτελεσματικό ένα πρόγραμμα γυμναστικής;

Μαρίζα Παπαστάθη: Αρχικά, αποτελεσματικό θεωρείται το πρόγραμμα που σας προσφέρει ευεξία. Επίσης, όταν συντελεί στο να αλλάξει η μυϊκή μάζα, η μείωση του σωματικού λίπους δηλαδή. Καλό θα ήταν στις διακοπές σας να μην αλλάξετε τη συχνότητα με βάση την οποία λειτουργεί η καρδιά σας για να εξακολουθείτε να αισθάνεστε την ευεξία.

Κατά πόσο είναι εφικτό το καλοκαίρι να θέσουμε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα άσκησης λόγω της υψηλής θερμοκρασίας;

Μαρίζα Παπαστάθη: Όλοι μας επιθυμούμε να έχουμε ένα υγιές και ωραίο σώμα. Όσον αφορά τη γυμναστική για τους θερινούς μήνες να μην αθλείστε τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον ειδικά τις μεσημεριανές ώρες που έχει υψηλή θερμοκρασία.

Προτιμήστε να πάτε σε κάποιο γυμναστήριο, όπου θα υπάρχει κλιματισμός για να  μην είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο. Η εξωτερική άσκηση μπορεί να επιφέρει μυϊκούς τραυματισμούς, δυσφορίες αλλά και αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης, πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε έναν καθηγητή Φυσικής Αγωγής προτού πάρετε οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Το top άθλημα του καλοκαιριού… το κολύμπι, σε τι μας ωφελεί;

Μαρίζα Παπαστάθη: Το κολύμπι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο άθλησης για το καλοκαίρι!

Οι ιδανικές ώρες για κολύμπι είναι μεταξύ 8:00 και 10:00 το πρωί και αργά το απόγευμα. Οι ασκήσεις μέσα στο νερό είναι βασικές διότι κινείται όλος ο κορμός, τα χέρια και τα πόδια.

Το ελεύθερο κολύμπι είναι η καλύτερη άσκηση, γιατί γυμνάζει ολόκληρο το σώμα. Φυσικά, πρέπει να έχετε πάρει κάποιες συμβουλές και οδηγίες είτε από τον φυσιοθεραπευτή σας είτε από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής σας, σχετικά με τις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε την ώρα που κολυμπάτε.

Ποιες ασκήσεις πρέπει να ακολουθούμε το καλοκαίρι;

Μαρίζα Παπαστάθη: Οι σημαντικότερες ασκήσεις είναι αυτές της κοιλιακής χώρας, καθώς προβληματίζουν κυρίως τις γυναίκες αλλά και αρκετούς άντρες. Στη συνέχεια, έρχονται οι ασκήσεις για τη ραχιαία περιοχή, αλλά και ασκήσεις για τη μέση και τον αυχένα.

Στην παραλία, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις για τα πόδια. Ξαπλώνετε σηκώνετε τα πόδια μέχρι εκεί που αρχίζουν να σας πονούν. Μια άλλη καλή άσκηση είναι να είστε μέσα στο νερό, μέχρι αυτό να φτάνει στη μέση σας και μετά ξεκινήστε να τρέχετε. Οι διατάσεις για τον αυχένα μέσα στο νερό είναι το ιδανικό.

Ακόμη, αν έχετε μαζί σας μια μπάλα και επιθυμείτε να παίξετε βόλεϊ για παράδειγμα, τότε γυμνάζεται όλο το σώμα σας.

Εκτός, από την σωματική βελτιώνεται και η ψυχική μας υγεία με το ξεκίνημα ενός προγράμματος άσκησης;

Μαρίζα Παπαστάθη: Η ψυχολογία συνδέεται άμεσα με τη σωματική ευεξία. Μέσω ενός προγράμματος άσκησης βελτιώνεται ταυτόχρονα και η ψυχική μας κατάσταση.

Η γυμναστική απαλύνει τον πόνο είτε σωματικό είτε ψυχικό, προλαμβάνει και θεραπεύει σε μεγάλο βαθμό τα όποια προβλήματα υγείας.

Τέλος, θα πρότεινα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όσοι έχετε τη δυνατότητα να απομακρυνθείτε όσο μπορείτε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και την ένταση της εργασίας και να εντάξτε στη ζωή σας ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *