Διατροφή

Σημαντικές συμβουλές διατροφής για το καλοκαίρι

Συντάκτης  | 

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή ξεγνοιασιάς, διακοπών αλλά και διατροφικών απολαύσεων. Οι περισσότεροι επιθυμείτε να μην στερείστε ορισμένες τροφές χωρίς παρολαυτά να ξεφύγετε από το διατροφικό σας πρόγραμμα.

Πως όμως μπορείτε να το καταφέρετε αυτό;

Για να λυθούν όλες σας οι απορίες, η Χρύσα Παπά από το Design Magazine  συνάντησε την κυρία Μαρία Γραβάνη- Μπουσταντζή, Διαιτολόγο/Διατροφολόγο Πτυχιούχο του Α.ΤΕ.Ι Θεσσαλονίκης, η οποία μας έδωσε τις απαντήσεις για όλα τα φλέγον διατροφολογικά θέματα που μας απασχολούν το καλοκαίρι!

Μαρία Γραβάνη Μπουσταντζή/Διαιτολόγος/Διατροφολόγος Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι Θεσσαλονίκης

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

 Χρύσα Παπά: Κυρία Γραβάνη καλοκαίρι και διακοπές σημαίνει δίαιτα και στερήσεις;

 Μαρία Γραβάνη: Καλοκαίρι και διακοπές σημαίνει να ακολουθείτε μια καλύτερη διατροφή. Να τρώτε από όλα τα φαγητά αλλά με μέτρο. Να κάνετε 5 γεύματα μέσα στη μέρα.

Στην παραλία πρέπει να πίνετε φυσικούς χυμούς, κρύο τσάι και να τρώτε φρούτα για να μην αφυδατωθείτε λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατεί.

 Χρύσα Π.: Το καλοκαίρι συνήθως παρεκκλίνουμε από τη σωστή διατροφή. Τι μας συμβουλεύετε;

 Μαρία Γραβάνη: Να κάνετε 5 γεύματα μέσα στη μέρα. Να μην παραλείπετε το πρωινό που είναι και το σημαντικότερο γεύμα. Στο δεκατιανό να τρώτε αρκετά φρούτα. Ακόμη, να φροντίζετε το μεσημεριανό σας να είναι ένα ελαφρύ γεύμα και να περιλαμβάνει σαλάτα, ψάρι, κοτόπουλο και γενικώς τροφές που είναι πιο υγιεινές.

Όσον αφορά το βραδινό, πρέπει και αυτό να είναι ελαφρύ και να το καταναλώνετε μέχρι τις 20:00 το αργότερο.

 Τι κάνουμε στην περίπτωση που μια μέρα καταναλώσουμε παραπάνω ποσότητα φαγητού;

 Μαρία Γραβάνη: Στην  περίπτωση αυτή προσέχετε ώστε, τα γεύματα την επόμενη ημέρα να είναι ισορροπημένα ώστε να επανέλθετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

 Τι μας συνιστάτε να κάνουμε με τους γλυκούς πειρασμούς, όπως τα παγωτά;

 Μαρία Γραβάνη: Σε όλους αρέσουν τα παγωτά. Ωστόσο, καλό είναι να καταναλώνετε 1 παγωτό την ημέρα. Μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 2 παγωτά την εβδομάδα. Το παγωτό γρανίτα είναι μια εναλλακτική, καθώς έχει μόνο 70 θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα παγωτά που έχουν 200 θερμίδες. Μπορείτε άφοβα να τρώτε 1 παγωτό γρανίτα την ημέρα.

Το παγωτό γρανίτα είναι μια εναλλακτική, καθώς έχει μόνο 70 θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα παγωτά που έχουν 200 θερμίδες.

 Είναι αλήθεια ότι οι μπύρες και το κρασί έχουν τις λιγότερες θερμίδες;

 Μαρία Γραβάνη: Ναι, είναι αλήθεια. Το κρασί έχει μόνο 80 θερμίδες και οι μπύρες έχουν 100 θερμίδες. Μπορείτε επίσης, να πίνετε σόδα με λεμόνι. Όσον αφορά τη βραδινή σας έξοδο μπορείτε να πίνετε τζιν τόνικ με λεμόνι. Επιτρέπεται να πίνετε μέχρι και 2 ποτά.

 Τι άλλο πρέπει να προσέχουμε στην καλοκαιρινή μας διατροφή;

 Μαρία Γραβάνη: Αρχικά, πρέπει να αποφεύγετε το πολύ ελαιόλαδο στο φαγητό. Επίσης, προτιμήστε το σπιτικό φαγητό, το ψητό κρέας, το ψάρι και το κοτόπουλο.

Επιπλέον, εντάξτε στη διατροφή σας βραστές πατάτες, άφθονες σαλάτες, ψητά λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης. Να αποφεύγετε τα τηγανητά και τα λιπαρά.

Σε τι ωφελούν τα φρούτα στη διατροφή μας το καλοκαίρι;

 Μαρία Γραβάνη: Γενικά όλα τα φρούτα πρέπει να τα εντάξετε στη διατροφή σας. Το καλοκαίρι όμως προτιμήστε φρούτα που έχουν λιγότερα σάκχαρα όπως το καρπούζι, διότι αποτελείται από νερό και δεν έχει καθόλου ζάχαρη σε αντίθεση με το πεπόνι που περιέχει περισσότερη ζάχαρη.

Το καρπούζι είναι μια πολύ καλή επιλογή.

 Όταν μία γυναίκα ή ένας άντρας ακολουθεί μια διατροφή τι θα συμβουλεύατε να κάνει κατά τη διάρκεια των διακοπών;

 Μαρία Γραβάνη: Να συνεχίσει να ακολουθεί τη διατροφή της/του και ταυτοχρόνως να επικοινωνεί με τον/την διατροφολόγο της.

 Όσον αφορά τη διατροφή, τι θα μας συμβουλεύατε να κάνουμε μετά τις διακοπές;

 Μαρία Γραβάνη: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει αρχικά κάποιος μόλις επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές του, είναι να επισκεφθεί τον/την διαιτολόγο/διατροφολόγο του. Στη συνέχεια, πρέπει να κάνει λιπομέτρηση για το σωματικό βάρος και για το λίπος, ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσει πάλι ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *