Ζυμαρικά & Ζύμες

Ζύμη για πίτσα: Βασική συνταγή (+video)

Συντάκτης  | 

Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για ζύμη και σπιτική πίτσα. Όσοι τη δοκιμάσατε, δεν την αλλάζετε με καμία.

Εδώ θα σου δείξω την πιο ωραία σπιτική ζύμη για πίτσα με όλα τα μυστικά της! Άντε μην αργείς, ζύμωσε τώρα και δες πόσο θεϊκή είναι αυτή η ζύμη που δημιούργησες!

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγκου

Βαθμός δυσκολίας: Πανεύκολη

Μερίδες: 4 Πίτσες

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Υλικά

500 γραμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί ή 00)

320 ml χλιαρό νερό

1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ. (ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά)

1 πρέζα ζάχαρη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1½ κ.γλ. αλάτι

λίγο καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα της ζύμης

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τη ζύμη, βάζουμε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε λακούβα στο κέντρο.

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια, είναι έτοιμη.

Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο νερό, και όλο μαζί το ρίχνουμε στο αλεύρι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω. Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), αδειάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στον πάτο του μπολ.

Με αλευρωμένα χέρια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις. Κάνουμε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντάς τη.

Η ζύμη για πίτσα πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.

Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.

Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Φτιάχνουμε 4 πίτσες με διάμετρο 25 εκ. περίπου η καθε μία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Φροντίζουμε περιμετρικά να δημιουργηθεί αυλάκι.

Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.

Η ζύμη για πίτσα, διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.

Αν έχετε φούρνο με αντιστάσεις, προθερμαίνετε στους 220-230 βαθμούς C. Ακουμπήστε κάτω κάτω στο φούρνο σας αναποδογυρισμένο ταψί. Ανοίξτε τη ζύμη πίτσας πάνω στο ξύλο ή στον πάγκο που έχετε πασπαλίσει το καλαμποκάλευρο. Απλώστε σάλτσα ντομάτας και τα υλικά που θέλετε, τραβήξτε τη και ακουμπήστε τη στο καυτό ταψί. Ψήστε για περίπου 8-10 λεπτά.

Για να δώσετε στη ζύμη της πίτσας αρώματα, μπορείτε να βάλετε αποξηραμένη ρίγανη ή βασιλικό ή θυμάρι που ταιριάζουν πολύ.

Διαβάστε οπωσδήποτε όλα τα μυστικά μου για να φτιάξετε την ωραιότερη σπιτική πίτσα, αλλά και προψημένη πίτσα, που μπορείτε να αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.

Επίσης, εδώ θα βρείτε περισσότερες συνταγές για υπέροχες πίτσες που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!

Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για τη βασική ζύμη για πίτσα, δοκιμάστε την παρακάτω πίτσα με εύκολη ζύμη

 

 
 
 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!