Γλυκά & Παγωτά

Κέικ λεμόνι: Με σιρόπι και γλάσο (+video)

Συντάκτης  | 

Αυτό το κέικ με λεμόνι είναι το πιο αφράτο και ζουμερό κέικ λεμονιού που έχετε  δοκιμάσει. Σας το υπογράφω…! Η γεύση είναι απλά ανεπανάληπτη!

Πως θα φτιάξετε αυτό το πολύ αφράτο κέικ με λεμόνι.

Υλικά

Για το κέικ

200 γρ βούτυρο

400 γρ ζάχαρη

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ σόδα

1/2 κ.γλ Baking powder

4 αυγά

200 γρ κρέμα γάλακτος

200 γρ γάλα

1 κ.σ ξύδι

4 κ.σ χυμό λεμόνι

1 πρέζα αλάτι

Ξύσμα από 2 λεμόνια

Για το σιρόπι

50 ml νερό

50 ml ζάχαρη

2 κ.σ. χυμό λεμόνι

Για το γλάσο

Ζάχαρη άνχη

Νερό ή χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

1) Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με την σόδα και το baking powder.

2) Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

3) Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.

4) Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τον χυμό λεμονιού και το ξύδι.

5) Μόλις αφρατέψει καλά το μείγμα με το βούτυρο και τα αυγά, προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το μείγμα γάλακτος. Τελειώνουμε πάντα με αλεύρι.

6) Σταματάμε να χτυπάμε με το μίξερ και προσθέτουμε το ξύσμα των λεμονιών. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, ώστε να πάνε παντού, σε όλη τη ζύμη.

7) Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (εάν δεν έχετε μπορείτε να το βάλετε και σε στρογγυλή).

8) Τοποθετούμε στην φόρμα μια λαδόκολλα που καλύπτει περιμετρικά τα τοιχώματα  και βέβαια τον πάτο.

9) Ρίχνουμε μέσα το μείγμα καλύπτοντας τα 3/4 της φόρμας. Ψήνουμε στους 160° βαθμούς, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 40-50 λεπτά περίπου. Πριν το βγάλουμε από τον φούρνο ελέγχουμε με ένα μαχαίρι για να είμαστε σίγουροι πως έχει ψηθεί.

10) Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο το κέικ, το αφήνουμε στην άκρη για λίγο να κρυώσει.

11) Φτιάχνουμε το σιρόπι, βάζοντας το νερό με την ζάχαρη να πάρουν μια βράση.

Έπειτα το αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.

12) Τρυπάμε καλά το κέικ με ένα μαχαίρι και το περιχύνουμε με το σιρόπι.

13) Φτιάχνουμε το γλάσο, με την άχνη και λίγο νερό ή χυμό. Βάζουμε περίπου ένα φλιτζάνι του τσαγιού άχνη και προσθέτουμε ανακατεύοντας με ένα πιρούνι μερικά κουταλάκια του γλυκού νερό ή χυμό λεμονιού. Όσο πιο πηχτό θέλουμε το γλάσο  τόσο λιγότερο υγρό προσθέτουμε. Εάν κατά λάθος το κάνουμε πολύ αραιό, για να το πήξουμε προσθέτουμε πάλι σιγά σιγά περισσότερη άχνη.

14) Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο. Εάν επιθυμούμε ρίχνουμε από πάνω και λίγο φρέσκο ξύσμα λεμονιού. Το αφήνουμε λίγη ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλάσο.

15) Μόλις κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια και το απολαμβάνουμε!

Καλή επιτυχία!

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!