Διατροφή

Βάρος και Ύπνος: Πόσο συνδέονται μεταξύ τους

Συντάκτης  | 

Το βάρος με τον ύπνο συνδέονται απόλυτα. Έτσι, στην προσπάθειά σου για διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους ο καλός ύπνος είναι σημαντικός. Είναι τόσο σημαντικός όσο ένα πλάνο διατροφής και άσκησης που ενδεχομένως ακολουθείς.

Αναρωτιέστε εάν συνδέεται το βάρος με τον ύπνο; Πώς μπορεί να επηρεάσει ένας κακός ύπνος την όρεξή μας και το σωματικό βάρος μας; Σε αυτό το άρθρο θα επιχειρήσω να απαντήσω σε κάποιες απορίες, που ενδεχομένως έχεις. Είναι γύρω από το θέμα του ύπνου και τη σχέση του με το βάρος.

Από τον Πάρη Παπαχρήστο / Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, M.Sc.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαμαρτύρονται στις μέρες μας ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ ή ότι ξυπνάνε το πρωί κουρασμένοι. Σε βάθος χρόνου η ανεπαρκής ποσότητα ύπνου, η κακή ποιότητα ύπνου και οι διαταραχές ύπνου έχει βρεθεί ότι μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική ευεξία και συνολικά την υγεία μας.

Πλήθως ερευνών καταδεικνύει ότι η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Μάλιστα, από παρεμβατικές μελέτες φαίνεται ότι τα άτομα που κάνουν κακό ύπνο έχουν μικρότερες πιθανότητες να μειώσουν το βάρος τους και να το διατηρήσουν επιτυχώς.

Επιπλέον, πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός φαύλου κύκλου μεταξύ του ύπνου και του σωματικού βάρους. Με άλλα λόγια, φαίνεται πως ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, πράγμα το οποίο μπορεί οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της ποιότητας του ύπνου.

Πώς εξηγείται αυτή η σχέση;

Η έλλειψη ύπνου επιδρά στις ορμόνες που καθορίζουν τα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την κατανάλωση τροφής. Αναλύσαμε τους μηχανισμούς μέσω των οποίων ο ύπνος επηρεάζει το σωματικό βάρος και αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση παχυσαρκίας.

Ας δούμε τώρα το αντίθετο, τον τρόπο με τον οποίο το αυξημένο σωματικό βάρος επιδρά στην ποιότητα του ύπνου:

Ψυχολογία

Ο ύπνος και η ψυχολογία είναι αλληλένδετα. Όταν δεν είμαστε καλά, έχουμε κακή διάθεση ή είμαστε στενοχωρημένοι αυξάνεται το σωματικό στρες μας και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε εύκολα. Έτσι λοιπόν, έχει παρατηρηθεί ότι τα παχύσαρκα άτομα εκδηλώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στη διαταραγμένη εικόνα του σώματος, και μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα, ή ακόμη και σε κατάθλιψη, που με τη σειρά τους αυξάνουν την πιθανότητα διαταραχών ύπνου.

Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία

Δύο συχνά προβλήματα υγείας που εκδηλώνονται σε όσους έχουν παραπάνω κιλά είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) και το άσθμα. Τα συμπτώματα και στις δύο περιπτώσεις είναι αρκετά ενοχλητικά και γίνονται εντονότερα όταν ξαπλώνεις γεγονός το οποίο επιδρά αρνητικά στην ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου που θα ακολουθήσει.

Μπορείς να χάσεις βάρος όσο κοιμάσαι;

Αν έχεις παρακολουθήσει ποτέ το βάρος σου ίσως έχεις παρατηρήσει ότι το πρωί ζυγίζεις λιγότερο. Η ένδειξη της ζυγαριάς αντικατοπτρίζει κυριώς την απώλεια του νερού που έχει σημειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσω της αναπνοής και της εφίδρωσης.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 55-75% νερό, και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πάνω από το 80% της ολονύκτιας απώλειας βάρους μπορεί να οφείλεται στην απώλεια νερού, ποσοστό που εξαρτάται από με τη σύσταση του σώματος και το μεταβολικό ρυθμό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καις θερμίδες κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών. Όπως είδαμε στην αρχή του άρθρου, όταν κοιμάσαι στο σώμα σου λαμβάνουν χώρα πολύπλοκες μεταβολικές διαδικασίες που σε κρατούν ζωντανό και υγιή.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το κλειδί για να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος είναι η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ύπνου και ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε έναν αναλυτικό οδηγό σχετικά με τον ύπνο και την διαχείριση βάρους.

medNutrition.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!