Γλυκά & Παγωτά

Τούρτα γενεθλίων (ή… Τούρτα Περίπτερο)

Συντάκτης  | 

τούρτα γενεθλίων σοκολάτα με πουράκια σοκολάτας και γκανάζ σοκολάτας σε τουρτιέρα από πορσελάνη σε λευκό και μπλε χρώμα

Η «τούρτα περίπτερο» είναι μια τούρτα γενεθλίων με την πιο βελούδινη γκανάζ σοκολάτας. Δεν έχετε παρά να πεταχτείτε μέχρι το περίπτερο για τα υλικά!

Η «τούρτα περίπτερο» είναι μια τούρτα γενεθλίων με την πιο βελούδινη γκανάζ σοκολάτας. Δεν έχετε παρά να πεταχτείτε μέχρι το περίπτερο για τα υλικά! Θυμάστε όταν την είχε παρουσιάσει η Αργυρώ πρώτη φορά; Ήταν πριν 11 χρόνια, το 2010, και έγινε χαμός με αυτή την εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή!

Αυτή είναι μια από τις πρώτες συνταγές που δημιούργησα σε ηλικία 10 ετών και μια από τις πιο αγαπημένες μου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Η τούρτα γενεθλίων ή τούρτα περίπτερο γίνετε με πουράκια σοκολάτας και είναι η πιο εύκολη τούρτα γενεθλίων που φτιάξατε ποτέ! Όσοι τη φτιάξετε θα την λατρέψετε και θα θέλετε να την φτιάχνετε συνέχεια!

Με αυτή τη συνταγή μπήκα εδώ και λίγους μήνες στην κουζίνα της λατρεμένης μου Αργυρώς ξεκινώντας μια υπέροχη συνεργασία!   

Υλικά

1 παντεσπάνι σοκολάτα

2 μικρά κουτιά πουράκια σοκολάτας κομμένα στη μέση

500 γραμ. σοκολάτα 70% περιεκτικότητα σε κακάο ψιλοκομμένη

300 γραμ. γάλα

500 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή (κρύα)

2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι ή κουαντρό

Για το σιρόπι

50 γραμ. ζάχαρη

50 γραμ. νερό

50 γραμ. ρούμι

λίγη άχνη για το γαρνίρισμα

Για τη μους σοκολάτας

Τοποθετούμε πρώτα την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπολ.

Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση (αρχίζει να φουσκώνει) αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε τη σοκολάτα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1΄.

Ανακατεύουμε μέχρι η σοκολάτα να λιώσει τελείως και να γυαλίσει το μίγμα.

Αφήνουμε 5′ να κρυώσει.

Κουταλιά-κουταλιά προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα και με σύρμα ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Τέλος, προαιρετικά, προσθέτουμε το ποτό (κονιάκ, ρούμι ή κουαντρό).

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.

Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι 2΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το αλκοόλ. Αφήνουμε το σιρόπι για 5′ να πέσει η θερμοκρασία.

Για το στήσιμο της τούρτας

Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα δαχτυλίδι 25 εκ. με αποσπώμενη βάση. Τοποθετούμε το παντεσπάνι στη φόρμα, να εφαρμόσει στη βάση. Ντύνουμε γύρω γύρω τα τοιχώματα της φόρμας με αντικολλητικό χαρτί για εύκολο ξεφορμάρισμα. Με πινέλο βρέχουμε καλά το παντεσπάνι με το σιρόπι. Απλώνουμε σε μια στρώση όλη τη μους σοκολάτας. Κόβουμε τα πουράκια στη μέση και τα στήνουμε γύρω γύρω στη φόρμα όρθια μπήγοντάς τα μέσα στη μους. Στρώνουμε με κουτάλι την επιφάνεια.

Παγώνουμε την τούρτα (χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να σφίξει), την ξεφορμάρουμε και τη μεταφέρουμε σε τουρτιέρα.

Γαρνίρουμε με σπασμένα πουράκια και άχνη ζάχαρη λίγο πριν σερβίρουμε.

Μυστικό

Μπορείτε να βουτήξετε τα πουράκια σε λιωμένη σοκολάτα για να αδιαβροχοποιηθούν και να δώσετε τραγανή υφή στην τούρτα σας.

Εναλλακτικά, αντί για παντεσπάνι, θα μπορούσατε στη βάση να φτιάξετε βάση μπισκότου όπως του τσιζκέικ ή μία βάση με πουράκια σπασμένα ανακατεμένα με λίγη πραλίνα.

 

 

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!