Υγεία

Τελειομανία: Η επίδρασή της στη ζωή μας

Συντάκτης  | 
τελειομανία
Αν δεν θέλετε να είστε ποτέ ευτυχισμένοι ή ικανοποιημένοι με τη ζωή σας, ένας πολύ καλός τρόπος για να το πετύχετε, είναι να αυξήσετε τις προσδοκίες σας σε ένα τόσο εξωπραγματικά υψηλό επίπεδο έτσι ώστε να μην μπορούν ποτέ να εκπληρωθούν.

Αυτή είναι η ουσία της τελειομανίας. Είναι η αδυναμία συναίσθησης της ευχαρίστησης, εκτός αν πρόκειται για κάτι τέλειο, χωρίς απολύτως καμία ατέλεια. Φυσικά, το πρόβλημα με αυτή τη λογική είναι ότι, η τελειομανία αποτελεί συχνά ψευδαίσθηση.

Σπάνια, η ζωή μας δίνει αυτά που ακριβώς θέλουμε σε κάθε τομέα.

Πολλές φορές το να είμαστε πιο ευτυχισμένοι με τη ζωή μας, απαιτεί να εγκαταλείψουμε αυτές τις υψηλές προσδοκίες και να μάθουμε να είμαστε πιο ικανοποιημένοι με το πώς έχουν τα πράγματα, παρά με το πώς φανταζόμαστε ότι θα έπρεπε να είναι σε έναν «ιδανικό κόσμο».

Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν αρχίσει να δείχνουν τους τρόπους με τους οποίους η τελειομανία, από πολλές απόψεις, μπορεί να καταστρέψει την ευτυχία μας.

Η τελειομανία οδηγεί σε αισθήματα λύπης και δυσαρέσκειας

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Consumer Psychology, διαπιστώθηκε ότι η νοοτροπία «πρέπει να έχουμε τα καλύτερα» μπορεί να μεγεθύνει τα συναισθήματα της λύπης και της δυσαρέσκειας.

Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν «μεγιστοποίηση του τρόπου σκέψης» και αυτό αποτελεί  σύμπτωμα της τελειομανίας. Προσπαθούμε να επιλέξουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή σε κάθε δεδομένο σενάριο, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν και με μια άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Rational-Emotive & Cognitive-Behavior Therapy”, που ανακάλυψε ότι η  τελειομανία μπορεί μετά από ένα γεγονός που δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, να οδηγήσει σε  έντονο προβληματισμό.

Αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα τέτοιο γεγονός, είναι πολύ πιο πιθανό να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε έντονα κάνοντας καινούριες υποθέσεις για τις επιλογές μας. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο το να συγχωρήσουμε παλιότερες  αποφάσεις μας και ακόμα περισσότερο  τα λάθη του παρελθόντος μας.

Η τελειομανία βλάπτει τις σχέσεις μας

Διάφορες έρευνες συνεχίζουν να βασίζονται στις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η τελειομανία.

Σε άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Social Psychology, διαπιστώθηκε ότι η τελειομανία μπορεί επίσης να βλάψει τις σχέσεις μας.

Τα ρομαντικά ζευγάρια που βλέπουν τις σχέσεις τους ως την «τέλεια ένωση» («Είμαστε αδελφές ψυχές» ή «Εμείς είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο»),  είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα σχέσεων από εκείνους που βλέπουν τη σχέση τους ως «ένα ταξίδι» («Μεγαλώνουμε μαζί» ή «Κοίτα πόσα πράγματα έχουμε καταφέρει μαζί»).

Κάθε σχέση έχει προβλήματα πάνω στα οποία θα πρέπει να δουλέψουμε. Αλλά αν νομίζουμε ότι και οι δύο είμαστε απολύτως τέλειοι ο ένας για τον άλλο, τότε δεν πρόκειται να αποδεχθούμε το σύντροφο. Ούτε, βέβαια, και να αντιμετωπίσουμε τα σκαμπανεβάσματα στη σχέση.

Συχνά, ένας πιο πρακτικός και ρεαλιστικός τρόπος σκέψης μας προετοιμάζει για τις αναπόφευκτες συγκρούσεις που θα αντιμετωπίσουμε. Και είναι καλύτερα να προετοιμαστούμε για την πραγματικότητα παρά να ζούμε στην αυταπάτη.

Η τελειομανία επηρεάζει αρνητικά την εργασία μας

Μία από τις πιο συχνές επιδράσεις της  τελειομανίας είναι το πώς επηρεάζει την εργασία μας και τους προσωπικούς μας στόχους.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Counseling Psychology, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έχουν μεγαλύτερη τάση για τελειομανία, είναι επίσης  πιο πιθανό να αναβάλλουν πράγματα και να χρονοτριβούν.

Όταν έχουμε μια τελειομανή νοοτροπία, είναι πραγματικά δύσκολο να ρίξουμε τον εγωισμό μας και να πούμε «τελείωσα τη δουλειά μου». Αντ ‘αυτού, βρισκόμαστε συνεχώς σε μια κατάσταση του να αλλάξουμε τα πράγματα, μέχρι που τελικά να αισθανθούμε ικανοποιημένοι.  Αν και ποτέ δεν νιώθουμε ότι προσφέραμε αρκετά.

Μια άλλη μελέτη επικεντρώθηκε στο πώς η τελειομανία μπορεί να οδηγήσει σε «εργασιομανία», ένα μη υγιές κίνητρο για μη σταματάμε ποτέ να δουλεύουμε, το οποίο συχνά οδηγεί σε περισσότερο άγχος, κούραση και σε επαγγελματική εξουθένωση.

Η τελειομανία θίγει την αυτοεκτίμηση αλλά και την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Journal of Eating Disorders”, η τελειομανία βλάπτει και την εικόνα για το σώμα μας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί και να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών.

Συχνά συγκρίνουμε την εικόνα του σώματος μας με «πρότυπα» που βλέπουμε στις μορφές ψυχαγωγίας μας. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει να ορίσουμε τα πρότυπά μας εξαιρετικά υψηλά, τα οποία θα οδηγήσουν σε απογοήτευση για αυτό.

Όπως βλέπετε, η τελειομανία μπορεί να καταστρέψει την ευτυχία μας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής μας. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πηγή: Psychologynow.grtheemotionmachine.com

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!