Τρικαλινή Παράδοση
 

Κατοικίδια

Τα κατοικίδια ζώα ωφελούν την υγεία του ανθρώπου

Συντάκτης  | 

Τα κατοικίδια ζώα ωφελούν σημαντικά την υγεία του ανθρώπου. Μας ωθούν να κινούμαστε περισσότερο και να τρεφόμαστε πιο υγιεινά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Από τη Χριστίνα Λαγοπούλου

Τα κατοικίδια ζώα ωφελούν την υγεία του ανθρώπου και κυρίως τη διατροφή του. Ιδίως οι σκύλοι, είναι ό,τι καλύτερο για να ζούμε υγιεινά, προστατεύοντας έτσι τον εαυτό μας από πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως όσοι έχουν κατοικίδια αναφέρουν:

♦ Περισσότερη φυσική δραστηριότητα

♦ Καλύτερη διατροφή

♦ Πιο υγιή επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα

Τα μεγαλύτερα οφέλη όμως αποκομίζουν όσοι έχουν ως κατοικίδια σκύλους, ανεξαρτήτως της ηλικίας, του φύλου και του μορφωτικού επιπέδου τους. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings.

7 βασικά κριτήρια υγείας

Στη σχετική μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια την πορεία της υγείας 1.769 εθελοντών τονίζοντας ότι, τα κατοικίδια ζώα ωφελούν την υγεία του ανθρώπου. Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές είχαν ηλικία 25-64 ετών. Το περίπου 42% είχαν κατοικίδια. Το 24,3% είχαν σκύλο και οι υπόλοιποι άλλα ζωάκια. Οι επιστήμονες βαθμολόγησαν κάθε εθελοντή με βάση τα 7 βασικά κριτήρια υγείας (Life’s Simple 7) που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Τα κριτήρια αυτά, τα οποία ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία αλλά όχι μόνο, είναι:

♦ Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)

♦ Η διατροφή

♦ Η φυσική δραστηριότητα

♦ Το κάπνισμα

♦ Η αρτηριακή πίεση

♦ Τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα

♦ Η ολική χοληστερόλη

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν τη βαθμολογία των εθελοντών με κατοικίδια με εκείνους που δεν είχαν κατοικίδια. Ύστερα συνέκριναν τους ιδιοκτήτες σκύλων με εκείνους που δεν είχαν κατοικίδια.

Τα κατοικίδια ζώα μας κάνουν πιο δραστήριοι, με καλύτερη διατροφή.

Όσοι εθελοντές είχαν κατοικίδια, ανέφεραν έναν πολύ πιο υγιεινό τρόπο ζωής απ’ ό,τι όσοι ζούσαν χωρίς ζωάκια στο σπίτι. Ωστόσο τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής απ’ όλους είχαν οι ιδιοκτήτες σκύλων.

«Η ύπαρξη ενός ζώου στο σπίτι προϋποθέτει χρόνο για τη φροντίδα του. Ειδικά όταν αυτό το ζωάκι είναι ένας σκύλος, ο ιδιοκτήτης θα αφιερώνει πρόσθετο χρόνο για να τον πηγαίνει βόλτα, οπότε θα περπατάει περισσότερο απ’ ό,τι αν ζούσε χωρίς αυτόν», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Francisco Lopez-Jimenez, πρόεδρος του Τομέος Προληπτικής Καρδιολογίας στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

«Επειδή, εξ άλλου, η ορθή φροντίδα των κατοικίδιων είναι απαιτητική, οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να φροντίζουν και τη δική τους φυσική κατάσταση».

Μία άλλη μελέτη είχε δείξει πως ο μέσος ιδιοκτήτης σκύλου περπατάει κάθε χρόνο 1.400 χιλιόμετρα κάνοντας τον βόλτα. Και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η συμβίωση με ένα κατοικίδιο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία και την συναισθηματική ευεξία.

Οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο συνεχίζουν την παρακολούθηση των εθελοντών τους, για να καταγράψουν και τις τυχόν διαφορές που θα προκύψουν στην κατάσταση της υγείας τους.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, ποικιλία απόψεων, αγάπη για το καλό design, λάτρεις του lifestyle και πολύ όρεξη για δουλειά.