Τρικαλινή Παράδοση
 
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορωνοϊό

Κατοικίδια

Καλλωπισμός & κούρεμα σκύλων χωρίς νάρκωση. Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συντάκτης  | 

Καλλωπισμός & κούρεμα σκύλων χωρίς νάρκωση

Καλλωπισμός & κούρεμα σκύλων χωρίς νάρκωση. Όλες οι λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε

Ο Καλλωπισμός & το κούρεμα σκύλων χωρίς νάρκωση είναι σημαντικός, καθώς κάθε σκυλί ανεξαρτήτου ράτσας, πρέπει να είναι περιποιημένο και να καλλωπίζεται τακτικά.  Με αυτόν το τρόπο,  αφενός αισθάνεται καλύτερα και αφετέρου φαίνεται πιο όμορφο.  μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως αρκετές ώρες κάθε εβδομάδα. Ανάλογα με τη ράτσα, το μέγεθος και τις απαιτήσεις του κάθε ζώου.

Επισκεφθήκαμε το ΓΑΒ SALOON και μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια του Μαρκέλα Δασκάλου / Pet Groomer. Η οποία μας μίλησε για την φροντίδα που πρέπει να παρέχουμε στα αγαπημένα μας κατοικίδια.

Η περιποίηση

Χρύσα Παππά: Γιατί πρέπει να κάνουμε μπάνιο το σκύλο και τι προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Μαρκέλα Δασκάλου: Το μπάνιο είναι πολύ σημαντικό για την υγιεινή του σκύλου και για να διατηρείται το τρίχωμα σε καλή κατάσταση. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα ειδικά για σκυλιά, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος, για να μην επηρεάζεται το ph και δημιουργούνται αλλεργίες αλλά και δερματικά προβλήματα.

Χρύσα Παππά: Κάθε πότε χρειάζεται ένα σκυλάκι κούρεμα;

Μαρκέλα Δασκάλου: Το κούρεμα θα πρέπει να γίνεται κάθε 2 ½ με 3 μήνες, για τη σωστή υγιεινή του σκύλου.

Πόσο αναγκαίο είναι το βούρτσισμα (χτένισμα);

Μαρκέλα Δασκάλου: Το βούρτσισμα είναι πολύ σημαντικό για να διατηρείται υγιή το τρίχωμα. Πρέπει να φεύγουν οι νεκρές τρίχες και οι σκόνες. Παράλληλα πρέπει να το εφαρμόζουμε στα μακρύτριχα σκυλιά τακτικά, ώστε και να μην κομπιάζει το τρίχωμα και να μην ταλαιπωρείται ή να  πονάει το ζώο.

Όταν κουρεύουμε έναν σκύλο το χειμώνα, κρυώνει;   

Μαρκέλα Δασκάλου: Μην φοβάστε τον χειμώνα… Εμείς στο κομμωτήριό μας, όταν κουρεύουμε έναν σκύλο τον χειμώνα κάνουμε χειμερινό κούρεμα! Έτσι το σκυλάκι είναι και πιο άνετο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και δεν κρυώνει.

Καλλωπισμός & κούρεμα σκύλων χωρίς νάρκωση

Το grooming

Τι πρέπει να προσέξει ένας ιδιοκτήτης όταν θέλει «να πάει» το σκυλάκι του για grooming;

Μαρκέλα Δασκάλου: Σημαντικό για κάθε ιδιοκτήτη είναι να εμπιστεύεται επαγγελματίες κομμωτές σκύλων, οι οποίοι έχουν τελειώσει αντίστοιχες σχολές. Επίσης, σημαντικό δεν είναι απλά το δίπλωμα που θα πάρει κάποιος μια φορά, αλλά και η συνεχή παρακολούθηση σεμιναρίων.

Πότε πρέπει να κάνουμε για πρώτη φορά σε ένα σκυλάκι grooming;

Μαρκέλα Δασκάλου: Όσο πιο νωρίς το σκυλάκι μάθει από το σπίτι του τον καλλωπισμό ή όσο πιο συχνά το πηγαίνετε σε έναν ειδικό για καλλωπισμό, τόσο περισσότερο συνηθίζει. Συνηθίζοντας, δέχεται με μεγαλύτερη ευχαρίστηση την περιποίηση, η οποία αποτυπώνεται και στο υποσεινήδητο του. Έτσι δέχεται αυτή την περιποίηση ως κομμάτι της ζωής του και νιώθει ευτυχισμένος.

Γιατί πρέπει να κάνουμε κούρεμα στο σκυλάκι μας;

Μαρκέλα Δασκάλου: Πολλές φορές, υπάρχει μια σύγχυση για το αν κάποιος πρέπει να κουρέψει το σκυλάκι του ή όχι. Αρκετές ράτσες κουρεύονται (π.χ. σκυλάκια Μαλτέζ, Μπισόν Φριζέ, Γιόρκσαϊρ Τεριέ και Γιόρκι, Σιχ Τσου κ.λ.π.), ενώ άλλες όχι.

Πολλές ράτσες σκύλων που έχουν μακρύ τρίχωμα πιάνουν κόμπους. Αποτέλεσμα είναι το ζώο να υποφέρει, ακόμα και να πονάει με το άγγιγμα μας. Να του παρουσιάζονται δερματικά προβλήματα, να σφηνώνουν στο τρίχωμα αγκάθια ή ακόμα και ζουζούνια και παράσιτα μέσα στους κόμπους. Το κούρεμα σε αυτές τις ράτσες είναι  αναγκαίο καθώς συμβάλει και στην ευζωία του ζώου. Επιπλέον είναι απαραίτητο για τη σωστή υγιεινή του σπιτιού και για την οικογένεια, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν μικρά παιδιά. Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, η εμφάνισή του είναι απαραίτητη αλλά έρχεται τελευταία.

Για να κουρέψουμε έναν σκύλο, είναι αναγκαία η νάρκωση;

Μαρκέλα Δασκάλου: Η νάρκωση είναι απαγορευτική για το κούρεμα! Γι’ αυτό ο κάθε pet groomer, οφείλει να γνωρίζει τον σωστό χειρισμό και τη γλώσσα σώματος του σκύλου. Ώστε να μπορεί να τον ηρεμεί, να τον κάνει να νοιώθει άνετα και να τον περιποιηθεί κατάλληλα!

Γενικά 

Ποια είναι τα μυστικά για τον καλλωπισμό ενός σκύλου;

Μαρκέλα Δασκάλου: Το να περιποιηθείς ένα σκύλο, ανεξαρτήτως μεγέθους, χρειάζεται σωστό χειρισμό, υπομονή αλλά και υπερβολική αγάπη. Καταρχήν πρέπει να ξέρεις και να αναγνωρίζεις τον χαρακτήρα ενός σκύλου. Πρέπει να γνωρίζεις τα όρια του και να μην τον πιέζεις, έτσι ώστε να απολαμβάνει και να μην φοβάται την διαδικασία.

Ποιο είναι το κόστος για ένα pet grooming;

Μαρκέλα Δασκάλου: Το κόστος ποικίλει, ανάλογα με τις υπηρεσίες, το μέγεθος του σκύλου και την  κατάσταση που είναι. Ένα σκυλάκι που το περιποιούνται τακτικά χρειάζεται λιγότερο χρόνο και υπηρεσίες, από ένα που είναι σε πολύ ταλαιπωρημένη κατάσταση.

We love Pets… 🙂