Διατροφή

Πόσο νερό χρειάζομαι την ημέρα; Ισχύει τελικά το «8 ποτήρια»;

Συντάκτης  | 

Ένας οργανισμός είναι άραγε καλυμμένος με 8 ποτήρια ή αλλιώς 2 λίτρα νερό την ημέρα;

Από την Παρασκευή Παλάτου / Διαιτολόγο-Διατροφολόγο

Με μία απλούστατη αναζήτηση στο διαδίκτυο για το νερό και το πόσο πρέπει να πίνουμε, θα βρούμε άπειρα άρθρα.  Εάν τα πάρετε όλα με τη σειρά, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μπερδευτείτε ακόμη περισσότερο!

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Το ανθρώπινο σώμα όντως κατά το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από νερό, το οποίο νερό χρειάζεται ο άνθρωπος να ανανεώνει συνεχώς!

Τώρα το εάν ένας οργανισμός είναι καλυμμένος με τα γνωστά 8 ποτήρια νερό ή αλλιώς 2 λίτρα την ημέρα, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες…

Το ύψος

Ένας  από αυτούς τους παράγοντες είναι η σωματοδομή μας, δηλαδή το βάρος και το ύψος μας.

Επειδή κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, άλλες ανάγκες έχει κάποιος με ύψος 1,70m, άλλες ένας με ύψος 1,50m και άλλες κάποιος με 1,90m αντίστοιχα. Επίσης εξαρτάτε εάν είναι άντρας ή γυναίκα.

Το βάρος

Το ίδιο συμβαίνει και με το βάρος. Ένας υπέρβαρος ή παχύσαρκος άνθρωπος, συνήθως ιδρώνει πολύ περισσότερο από ένα άτομο του ιδίου ύψους με φυσιολογικό βάρος. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος 63 κιλών χρειάζεται περίπου 2 λίτρα υγρών την ημέρα, ενώ ένας 99 κιλών 3 περίπου λίτρα!

Η φυσική δραστηριότητα

Ένα  άλλος παράγοντας είναι η φυσική δραστηριότητα του ατόμου. Το πόσο δηλαδή δραστήριο είναι στην καθημερινότητά του. Άλλες ποσότητες νερού χρειάζεται ένας υπάλληλος γραφείου και άλλες ένας οικοδόμος. Η  κίνηση ενός οικοδόμου είναι πολύ πιο έντονη. Αλλά και οι εξωτερική θερμοκρασία στην οποία εκτίθεται κατά τη διάρκεια της εργασίας του είναι εντελώς διαφορετικές!

Από την άλλη, αν κάποιος γυμνάζετε πρέπει να καταναλώνει περισσότερο νερό, ώστε να αναπληρώσει αυτό που έχασε μέσω του ιδρώτα. Περίπου μισό λίτρο νερού είναι αρκετό για μικρές περιόδους άσκησης. Αλλά η γυμναστική για περισσότερο από μία ώρα (για παράδειγμα, εάν κάποιος τρέχει μαραθώνιο) απαιτεί περισσότερη κατανάλωση υγρών.

Η θερμοκρασία

Η εξωτερική θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος παίζουν επίσης ρόλο στο πόσο νερό χρειάζεται το σώμα.

Δεν είναι τυχαίο που το χειμώνα τείνουμε να καταναλώνουμε λιγότερο νερό σε σχέση με το καλοκαίρι. Εκτός εάν  έχουμε υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο σπίτι για παράδειγμα όταν χρησιμοποιούμε κλιματιστικό τον χειμώνα. Η  επιδερμίδα μας τότε έχει την τάση να ξεραίνεται, οπότε χρειάζεται ενυδάτωση και το σώμα μας αναζητά νερό.

Το ζεστό κλίμα και η υγρασία προκαλούν περισσότερη εφίδρωση. Συνεπώς απαιτούν μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών.

Αυτός είναι και ο λόγος που το καλοκαίρι με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες επιβάλετε πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση νερού!

Επιπλέον

Ένας άλλος παράγοντας είναι η κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου ή η ύπαρξη εγκυμοσύνης!

Εννοείται πως όταν κάποιος είναι άρρωστος, για παράδειγμα εάν έχει πυρετό ή γαστρεντερίτιδα, οι απώλειες σε υγρά είναι μεγάλες. Οπότε αντίστοιχα πρέπει να αυξηθεί και η ημερήσια πρόσληψη σε υγρά!

Οι εγκυμονούσες από την άλλη, χρειάζονται επίσης περισσότερα υγρά. Ακόμη περισσότερα χρειάζονται οι θηλάζουσες.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής προτείνει πως η επαρκής κατανάλωση υγρών για μία έγκυο πρέπει να είναι περίπου τα 2,3 λίτρα ημερησίως. Ενώ για μια θηλάζουσα ανεβαίνει στα 3,1 λίτρα ημερησίως!

Επαγωγικά λοιπόν μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι η σωστή ενυδάτωση δεν είναι απλή υπόθεση!

Εντούτοις όμως, υπάρχουν ενδείξεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε εάν η πρόσληψη μας σε νερό ή γενικώς σε υγρά είναι επαρκής.

Η έλλειψη του αισθήματος της δίψας αλλά και το χρώμα των ούρων είναι οι 2 βασικές ενδείξεις.

Για παράδειγμα, εάν τα ούρα μας είναι διάφανα ή έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα, τότε είμαστε καλά ενυδατωμένοι!

Για αυτούς που… “ξεχνούν” το νερό

Όσοι… «ξεχνούν» να πιούν νερό ή δεν το έχουν τόσο πολύ σε εκτίμηση, ένα ποτηράκι πριν από κάθε γεύμα ή σνακ, είναι μία καλή λύση!

Εάν και αυτό σας είναι δύσκολο, αρωματίστε το!

Ρίξτε μέσα μερικά φιλαράκια δυόσμο, 2-3 φέτες λάιμ ή λίγο ξύσμα από πορτοκάλι. Υπάρχουν άνθρωποι που προσθέτουν ακόμη και σταγόνες από αρώματα ζαχαροπλαστικής…

Γενικά τα υγρά και κυρίως το νερό επιβάλλονται. Οπότε καθώς είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε αρκετό πρέπει θέληση και φαντασία να υπάρχει!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!