Ψυχολογία

Περί επιπόλαιας τηλε-ψυχιατρικής: Πόσους δολοφόνους γνωρίζετε;

Συντάκτης  | 

Με την ερώτηση «πόσους δολοφόνους γνωρίζετε» ο Ψυχολόγος Ι.Γ. Μάλλιαρης μας εξηγεί γιατί είναι λάθος να στιγματίζονται άνθρωποι λόγω τηλε-ψυχιατρικής.

Πόσους δολοφόνους γνωρίζετε ή φυλακισμένους, αναρωτηθείτε αυτό για να καταλάβετε γιατί είναι λάθος να στιγματίζονται οι άνθρωποι με διαταραχές προσωπικότητας.

Από τον Δρ. Ιωάννη Γ. Μάλλιαρη

Ψυχολόγο, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

Με αφόρμη τα πρόσφατα γεγονότα με το χαμό των τριών παιδιών, οι διάφοροι τηλεψυχίατροι και τηλεσύμβουλοι ψυχικής υγείας κάνουν εντατικά δωρεάν μαθήματα χαμηλού επιπέδου ψυχιατρικής στην τηλεόραση.

Τα μαθήματα τους δυστυχώς είναι λανθασμένα και συνεχίζουν να στιγματίζουν όλους τους ανθρώπους με θέματα ψυχικής υγείας. Τώρα, φωτογραφίζουν αυτούς που πληρούν τα κριτήρια για διαταραχές προσωπικότητας γενικά και άλλες διαταραχές προσωπικότητας πιο ειδικά. Δυστυχώς οι γνώσεις τους είναι ελλιπείς.

Άτομα που πληρούν κριτήρια για διαταραχές προσωπικότητας, αποτελούν ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού (10%). Στους 100 σας φίλους, δηλαδή, οι 10 θα έχουν μια διαταραχή προσωπικότητας.
Άτομα που πληρούν κριτήρια για διαταραχές της προσωπικότητας κατά κανόνα έχουν βιώσει αρκετά τραυματικά παιδικά χρόνια και γενικότερα αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής στην ζωή τους. Όντως δεν έχουν το ακαταλόγιστο και θεωρούνται γενικότερα υπεύθυνα για τις πράξεις τους.

Παρόλα αυτά, μόνο ένα ακόμα πιο μικρό ποσοστό από αυτά τα άτομα μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στη βία και την παραβατικότητα γενικότερα. Ακόμα και σε αυτές τις υποκατηγορίες, οι πιο επιρρεπείς προσωπικότητες ΔΕΝ κάνουν τέτοια εγκλήματα.

Επομένως, από τους 100 φίλους σας, ΔΕΝ γνωρίζετε 10 εν δυνάμει δολοφόνους. Μπορεί να γνωρίζετε 2-3 που να είναι παραβατικοί και τοξικοί αλλά πάλι σίγουρα όχι δολοφόνοι. Από την άλλη, εάν γνωρίζετε κάποιον δολοφόνο αυτός είναι όντως πολύ πιθανό να ξανά δολοφονήσει. Παρόλα αυτά, ακόμα και σε αυτούς τους δολοφόνους δεν είναι όλοι το ίδιο επιρρεπής στο να συνεχίζουν να κάνουν δολοφονίες.
Σε αυτούς που έχουν διαπράξει δολοφονία, ΝΑΙ, τότε η παράλληλη διαταραχή προσωπικότητας και των πιο παραβατικών διαταραχών προσωπικότητας, όντως αυξάνουν την πιθανότητα επανάληψης. Όντως, μέσα στις φυλακές οι 60 στους 100 (60%) πληρούν τα κριτήρια για κάποια από αυτές τις διαταραχές προσωπικότητας.

Παρόλα αυτά, σκεφτείτε, πόσους δολοφόνους γνωρίζετε και πόσους φυλακισμένους γνωρίζετε, για να καταλάβετε γιατί είναι λάθος να στιγματίζονται οι άνθρωποι με διαταραχές προσωπικότητας.
Με αλλά λόγια, οι πιο επικίνδυνοι είναι αυτοί που έχουν διαπράξει ήδη κάποια δολοφονία, βρίσκονται στην φυλακή και δεν έχουν το ακαταλόγιστο.

Πόσους τέτοιους γνωρίζετε;

Σίγουρα όχι 10 από τους 100 φίλους σας.

 

 

Ο Δρ. Ιωάννης Μάλλιαρης είναι ψυχολόγος και διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Institute of Psychiatry, King’s College London). Είναι ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του BipolarLab.com και της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης (ΕΔΟ).

Μεγάλωσε με τη διπολική διαταραχή χάρις στον πατέρα του και ασχολείται αποκλειστικά μαζί της. Μαθαίνει στους διπολικούς ασθενείς του, να αγαπούν και να μη φοβούνται τη διπολική τους διαταραχή και να ζουν μαζί της καλά και δημιουργικά.

Επίσης, ως ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του εκπαιδευτικού κέντρου του BipolarLab.Edu.gr, μαζί με άλλους καταξιωμένους ψυχολόγους και ψυχιάτρους, παρέχει εκπαίδευση Κλινικής Ειδίκευσης στην Συμπεριφορική Θεραπεία των Διαταραχών της Διάθεσης.

 

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!