Ψυχολογία

Οκτώ νέες τάσεις στον τομέα “ψυχική  υγεία” για το 2022

Συντάκτης  | 

Υπάρχουν τάσεις και στην ψυχική υγεία και ποιες είναι; Ναι, υπάρχουν! Ανάλογα με τις απαιτήσεις των καιρών και η ψυχική μας υγεία μεταβάλλεται.

Οι αναδυόμενες τάσεις και οι εξελίξεις στην έρευνα για την ψυχική υγεία που αξίζει να παρακολουθήσετε τη νέα χρονιά.

Η ψυχική υγεία έγινε ένα σημαντικό κομμάτι της δημόσιας συζήτησης το 2021, καθώς αθλητές, διασημότητες και άλλα δημόσια πρόσωπα μίλησαν ανοιχτά για την ψυχική τους κατάσταση και βοήθησαν στη μείωση του στίγματος.

Καθώς μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, μπορούμε να περιμένουμε ότι η ψυχική υγεία θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα το 2022.

Παρά τις προκλήσεις του 2021, η περασμένη χρονιά έφερε επίσης προσωπική ανάπτυξη, κατανόηση και ανανεωμένη αισιοδοξία. Οι νέες εξελίξεις της επιστήμης είναι μια απόδειξη της δέσμευσης της ανθρωπότητας απέναντι στη θεραπεία.

Υπήρξαν ενδιαφέρουσες έρευνες που μας έδειξαν πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, να αντιμετωπίσουμε τις φυλετικές και κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και, τελικά, να βελτιώσουμε τη συνολική ευημερία μας από μέσα προς τα έξω.

Στο πεδίο της ψυχικής υγείας, συμβαίνουν πολλά, τα οποία δεν χωράνε όλα σε ένα άρθρο. Για να καθορίσουμε τις πιο σημαντικές τάσεις στην ψυχική υγεία για το 2022, συμβουλευτήκαμε τους ειδικούς. Κάποιες από αυτές τις τάσεις δεν είναι ακόμα διαθέσιμες, αλλά αναμένεται μια συνεχής αύξηση στην έρευνα και την προσβασιμότητα τους επόμενους μήνες.

1. Φροντίδα για το τραύμα

Σχεδόν το 61% των ενηλίκων έχει βιώσει τουλάχιστον ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή του, σύμφωνα με τη μελέτη για τις Δυσμενείς Εμπειρίες Παιδικής Ηλικίας. Σχεδόν ένας στους έξι ενήλικες έχει ζήσει τέσσερα ή περισσότερα τραυματικά γεγονότα στην παιδική ηλικία, ενώ οι γυναίκες και τα άτομα από μειονοτικές κοινότητες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι γιατροί, οι εκπαιδευτές και οι ψυχολόγοι ενστερνίζονται μια προσέγγιση για τη φροντίδα που είναι ενημερωμένη ως προς το τραύμα, για να μπορέσουν να βοηθήσουν ένα μεγαλύτερο εύρος πληθυσμού. Το 2022, θα συνεχίσουν να δίνουν έμφαση σε αυτού του είδους τη φροντίδα. Για να είναι αποτελεσματική, υπάρχει ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει θεραπείες και στρατηγικές που χρησιμοποιούν τις δυνάμεις του ατόμου έναντι των αδυναμιών του.

2. Εξέταση αίματος για διάγνωση της ψυχικής ασθένειας

Σύντομα, θα έχουμε την επιλογή να κάνουμε μια εξέταση αίματος για να ανιχνεύσουμε εύκολα μια ψυχική ασθένεια όπως η κατάθλιψη. Τον Απρίλιο του 2021, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα ανέπτυξαν μια νέα εξέταση αίματος για ψυχικές ασθένειες, κάνοντας την υπόθεση ότι βιολογικοί δείκτες για τις διαταραχές διάθεσης μπορούν να βρεθούν σε βιοδείκτες RNA.

Η πρωτοποριακή μελέτη έδειξε ότι μια εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει τη δριμύτητα της κατάθλιψης και τον κίνδυνο για ανάπτυξη βαριάς κατάθλιψης και διπολικής διαταραχής στο μέλλον. Η εξέταση θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην εξατομίκευση των φαρμακευτικών επιλογών του ασθενούς. Παρόλο που οι εξετάσεις αίματος για την ψυχική ασθένεια είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αυτή η επιστημονική εξέλιξη θα μπορούσε να αλλάξει, ακόμα και να βελτιώσει, τον τρόπο που γίνεται η διάγνωση για τις παθήσεις ψυχικής υγείας.

3. Εξελίξεις στην έρευνα για τις ψυχεδελικές ουσίες

Οι ψυχεδελικές ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί για θρησκευτικούς, ιατρικούς και τελετουργικούς σκοπούς σε όλο τον κόσμο για αιώνες, κυρίως μεταξύ αυτόχθονων πολιτισμών. Η πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι ψυχοδραστικές ουσίες, όπως η ψιλοκυβίνη, το MDMA, το LSD και η κεταμίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση παθήσεων ψυχικής υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος και άλλες.

Παρόλο που οι ψυχεδελικές ουσίες είναι ακόμα κατηγοριοποιημένες ως ελεγχόμενες ουσίες και παράνομες σε πολλές χώρες, η νομοθεσία, οι πολιτικές και το στίγμα αρχίζουν να χαλαρώνουν. Επιπλέον, νέες έρευνες δείχνουν τα πιθανά οφέλη της ψυχοθεραπείας με τη βοήθεια ψυχεδελικών ουσιών, μια μορφή θεραπείας συνδυασμένης με τη λήψη μιας ψυχοδραστικής ουσίας.

4. Υγιή όρια στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Έχει ξεκινήσει ένας διάλογος, έστω καθυστερημένα, σχετικά με τις δυνητικά επιβλαβείς επιδράσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την ανάγκη να απέχουμε από αυτά κατά διαστήματα. Αναμένεται να ακούσουμε περισσότερες συζητήσεις σχετικά με την «ψηφιακή ευημερία» και την εγκατάσταση υγιών ορίων στα κοινωνικά μέσα, ειδικά καθώς η έρευνα συνεχίζει να ρίχνει φως στα αρνητικά αποτελέσματα που έχει η χρήση τους σε εφήβους και ενήλικες.

5. Τεχνητή νοημοσύνη σε κλινικό πλαίσιο

Οι εξελίξεις στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βελτιώσουν το μέλλον των θεραπευτικών συνεδριών και των διαγνώσεων ψυχικής υγείας. Αισθητήρες κίνησης τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση συμπτωμάτων άγχους, όπως το φάγωμα των νυχιών, το «σπάσιμο» των αρθρώσεων και το χτύπημα των δαχτύλων. Επιπλέον, μια έρευνα του 2021 δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκπαίδευση θεραπευτών, αξιολογώντας τις δεξιότητές τους.

6. Επέκταση των υπηρεσιών τηλε-υγείας

Λόγω της πανδημίας, πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας τώρα έχουν την εκπαίδευση, την εμπειρία και την τεχνολογία για να προσφέρουν υπηρεσίες τηλε-υγείας αποτελεσματικά και με ηθικό τρόπο. Οι διαδικτυακές υπηρεσίες ψυχικής υγείας μπορεί να είναι χρήσιμες για εκείνους που είναι σε ανοσοκαταστολή, αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετακίνησης ή έχουν σωματικές αναπηρίες.

7. Αυξητική τάση στη διακρανιακή μαγνητική διέγερση

Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση, μια μη επεμβατική μέθοδος εγκεφαλικής διέγερσης, έχει εξεταστεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την αντιμετώπιση ορισμένων καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Η μέθοδος έχει φανεί τόσο υποσχόμενη ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της που η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συνεχίζει να δίνει έγκριση σε πρωτοποριακές τεχνολογίες διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης. Η μέθοδος διεγείρει περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν υποδραστηριότητα σε άτομα με ψυχικές ασθένειες όπως οι διαταραχές διάθεσης, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα.

8. Εικονική πραγματικότητα για τον χρόνιο πόνο και τη φροντίδα

Οι θεραπείες εικονικής πραγματικότητας μπορεί να αποδειχτούν επαναστατικές, προσφέροντας έναν διαφορετικό τύπο θεραπείας για ανθρώπους που επιθυμούν να αποφύγουν τα φάρμακα για τον πόνο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.

Η εικονική πραγματικότητα προορίζεται να μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, τις σωματικές θεραπείες και τη συμπεριφορική κλινική εργασία. Καθώς οι τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας γίνονται πιο προσβάσιμες, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα υπάρξει μια συνεχής επέκταση των θεραπειών για διαφορετικές παθήσεις γενικής και ψυχικής υγείας.

PsychologyNow Team

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!