Κατοικίδια & Ζώα

Οι γάτες αναγνωρίζουν τη φωνή του αφεντικού τους αλλά… αδιαφορούν!

Συντάκτης  | 

Γάτα με γυαλιάΠανέξυπνες ή απλώς αδιάφορες; Μάλλον και τα δύο! Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γάτες μπορούν να ξεχωρίζουν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους ανάμεσα σε πολλές άλλες, όμως δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του αν δεν τον βλέπουν!  

Κι ενώ μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι οι γάτες αναγνωρίζουν το αφεντικό τους κυρίως από τη μυρωδιά του, μία νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει και άλλα δεδομένα, εξαιρετικά ενδιαφέροντα, υποστηρίζοντας ότι οι ψιψίνες αναγνωρίζουν τον ιδιοκτήτη τους και από τη φωνή του, άσχετα αν τις περισσότερες φορές κάνουν πως δεν ακούνε!

 

Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε μάλιστα στο περιοδικό «Animal Cognition Journal», που ασχολείται με θέματα νοημοσύνης ζώων, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες πανεπιστημίου της Ιαπωνίας, όπου μελέτησαν τη συμπεριφορά είκοσι γατών στο σπιτικό τους περιβάλλον. Οι Ιάπωνες ερευνητές ηχογράφησαν διάφορες φωνές, μέσα στις οποίες και εκείνη του αφεντικού τους, και κατέγραψαν όλες τις αντιδράσεις των ζώων σε κάθε διαφορετικό άκουσμα. Τις κινήσεις των αυτιών τους, της ουράς, τη διαστολή των ματιών αλλά και τα νιαουρίσματα τους.

Η έκπληξη των επιστημόνων ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσαν πως όλες οι γάτες αναγνώρισαν τη φωνή του αφεντικού τους, ακούγοντας να τις καλεί με το όνομα τους μέσα από τα ηχεία, σχεδόν καμία όμως δεν μπήκε στη διαδικασία να τον αναζητήσει μέσα στο σπίτι. Ίσως σ’αυτό όμως να έπαιξε σημαντικό ρόλο και η αναγνώριση μέσω της όσφρησης αφού το πείραμα απαιτούσε την απουσία του ιδιοκτήτη τους από το σπίτι, άρα οι ψιψίνες ήταν αρκετά έξυπνες για να καταλάβουν ότι η φωνή του δεν συμπτίπτει με την παρουσία του έτσι όπως την αντιλαμβάνονται μέσω της όσφρησης, άρα δεν είχαν και λόγο να τον ψάξουν.

Γάτα ξαπλωμένη

Οι επιστήμονες πάντως κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γάτες δεν αντιδρούν ενεργητικά και δεν δείχνουν διάθεση να επικοινωνήσουν με το αφεντικό τους όταν δεν τον βλέπουν αλλά ακούνε παρόλα αυτά τη φωνή του, αναγνωρίζοντας την ανάμεσα σε πολλές και διαφορετικές. Μία συμπεριφορά που διαφέρει κατά πολύ από εκείνη του σκύλου σε αντίστοιχες συνθήκες.

Οι επιστήμονες εξηγούν αυτή τη «αδιαφορία» των γατών στον τρόπο που αυτές εξημερώθηκαν κατά τους αρχαικούς χρόνους. Στην ουσία πρόκειται για ζώα που εξημερώθηκαν από μόνα τους όταν προσέγγιζαν σταδιακά κατοικημένες περιοχές και ζούσαν γύρω από σπίτια για να πιάνουν ποντίκια. Με άλλα λόγια δεν έμαθαν να υπακούουν σε ανθρώπινες εντολές μέσα από τη διαδικασία της εξημέρωσής τους. Αντιθέτως τα σκυλιά, στο στάδιο της εξημέρωσης τους, τρέφονταν από τους ανθρώπους και έμαθαν να ανταποκρίνονται στις εντολές τους.
 

Πάντως η αδιαφορία που εκδηλώνουν οι γάτες μπορεί κάποιες φορές να είναι πραγματικά «εκνευριστική» και να απογοητεύει τους γατόφιλους, σε καμία περίπτωση όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι συναισθηματικές. Επιπλέον οι Ιάπωνες επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η αδιαφορία δεν επηρεάζει το βαθμό του συναισθηματικού δεσίματος μεταξύ της γάτας και του ιδιοκτήτη της, ούτε διαφέρει σημαντικά από το αντίστοιχο συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ ενός σκύλου και του ιδιοκτήτη του.

Πηγή: www.katoikidio.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *