Διάφορα, Προτάσεις & Tips
Μυστικά για τα καλύτερα μελομακάρονα
Ήρθε η ώρα για τέλεια μελομακάρονα πολύ αφράτα και μελωμένα με το σωστό σιρόπιασμα. Δες παρακάτω όλα τα μυστικά μου και τι να προσέξεις για να φτιάξεις τα καλύτερα μελομακάρονα και να εισπράξεις συγχαρητήρια από όποιον τα δοκιμάσει.
Μυστικά για τα καλύτερα μελομακάρονα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Εσύ ποια μελομακάρονα προτιμάς; Μελομακάρονα παραδοσιακά; Εύκολη συνταγή; Μελομακάρονα της γιαγιάς; Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συγκεντρώσεις τα υλικά σου. Ζύγισε τα όλα και σε 5′ θα έχεις έτοιμη τη ζύμη. Θα ξεκουράσεις για 20΄τη ζύμη και μετά ξεκινάς το πλάσιμο.
Αλεύρι μπορείς να βάλεις μαλακό ή για όλες τις χρήσεις για να σου γίνουν πολύ αφράτα. Εκτός αν προτιμάς πολύ μελωμένα μελομακάρονα με σιμιγδάλι.
Μυστικά για τα καλύτερα μελομακάρονα.
•Λάδι βάζω πάντα μισό μισό (απαλό ελαιόλαδο με σπορέλαιο της αρεσκείας σου, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο ή σουσαμέλαιο). Το ελαιόλαδο δίνει γεύση και το σπορέλαιο τα κάνει πολύ τραγανά πριν τα σιροπιάσεις και πολύ αφράτα μετά το σιρόπιασμα.
•Η ζάχαρη που λιώνει καλά με το λάδι στην αρχή του ζυμώματος τα καραμελώνει τέλεια και τα κάνει πολύ αφράτα.
Να θυμάσαι ότι θέλουν καλό ψήσιμο να ροδίσουν και να ψηθεί η καρδιά τους μέχρι μέσα. Αν δεν δώσεις προσοχή στο ψήσιμο και το κέντρο τους δεν στεγνώσει καλά, τότε μετά δεν θα γίνουν πολύ αφράτα και δεν θα ρουφήξουν σωστά το σιρόπι στο σιρόπιασμα.
•Επειδή είναι πολλά μελομακάρονα στην δόση καλύτερα να τα ψήσεις στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά. Μπορείς να ψήσεις και στις αντιστάσεις βάζοντας το ταψί (ένα ένα ταψί να τα ψήνεις) στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Τα μυστικά μου για να πετύχετε το τέλειο πλάσιμο, είναι να ξεκουράσετε τη ζύμη για 20 λεπτά και να την κρατάτε πάντα σκεπασμένη για να γίνουν αφράτα.
•Όσο πιο πολύ χτυπάτε το λάδι και τη ζάχαρη τόσο πιο τραγανά και αφράτα θα γίνουν στο ψήσιμο.
•Όσο πιο αφράτα γίνουν στο ψήσιμο, τόσο πιο αφράτα θα παραμείνουν μετά το σιρόπιασμα.
Προσοχή στο ζύμωμα. Αφού ρίξεις το αλεύρι και μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα σταματάς το ζύμωμα αν θέλεις να σου γίνουν πολύ αφράτα. Όσο πιο πολύ ζυμώνεις τη ζύμη, τόσο πιο πολύ «ξερνάει» το λάδι και τόσο πιο σκληρά και ξερά θα γίνουν στο τέλος.
•Για να φτιάξετε τα καλύτερα μελομακάρονα, η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη.
•Προσοχή μη σας φανεί η ζύμη μαλακή και ρίξετε κι άλλο αλεύρι. Γιατί η σκληρή ζύμη έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν σκληρά, ξερά και αλευρένια στην γεύση.
Πώς σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα;
•Το σωστό σιρόπιασμα είναι η μισή επιτυχία. Γι’ αυτό πρέπει τα μελομακάρονα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό.
•Για πολύ μελωμένα σιροπιασμένα μελομακάρονα παρατείνετε τον χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Ή απλώστε τα σε ένα ταψί το ένα πλάι στο άλλο και περιχύστε τα σιγά σιγά με σιρόπι. Εάν όμως αγαπάτε τα πολύ μελωμένα μελομακάρονα, φτιάξτε τα με σιμιγδάλι.
Και επειδή με ρωτάτε γιατί βάζουμε σιμιγδάλι, σας απαντώ ότι τα μελομακάρονα γίνονται και με σιμιγδάλι και με αλεύρι. Τα μελομακάρονα που γίνονται μόνο με αλεύρι βγαίνουν πιο αφράτα και είναι μελωμένα και αφράτα μαζί. Αυτά που κάνουμε με σιμιγδάλι βγαίνουν πιο μαλακά και πολύ μελωμένα.
Τι μπορώ να κάνω με το σιρόπι που περίσσεψε;
Το σιρόπι που σου περίσσεψε μπορείς να το φυλάξεις σε ένα βαζάκι για να σιροπιάσεις το επόμενο γλυκό ή κέικ που θα φτιάξεις ή μπορείς να φτιάξεις τις φανταστικές καριόκες.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές να έχουμε!