Τρικαλινή Παράδοση
 

Γλυκά & Παγωτά

Μελομακάρονα: Μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις (+video)

Συντάκτης  | 

Αυτή είναι μια πεντανόστιμη συνταγή για λαχταριστά μελομακάρονα!

Πολλοί από εσάς έχετε ήδη στολίσει… όπως και εγώ!!! Οπότε νομίζω ήρθε η ώρα και για την πρώτη φουρνιά από αυτά εδώ τα φανταστικά μελομακάρονα που αξίζει να δοκιμάσεις!

Για τα μελομακάρονα

Υλικά

Για 40-50 μελομακάρονα

1/4 κ.γλ γαρύφαλλο

1 κ.γλ κανέλα

1 κ.γλ baking powder

1/2 κ.γλ σόδα

100 γρ ζάχαρη

70 gr χυμό πορτοκάλι

Ξύσμα πορτοκαλιού

100 γρ ελαιόλαδο

125 γρ ηλιέλαιο

60 gr κονιάκ

500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις η μαλακό

Σημείωση: Σας δίνω ακόμη και τα υγρά σε γραμμάρια, επειδή οι περισσότερες ζυγαριές δεν έχουν ml. Οπότε, όλα τα υλικά τα έχω ζυγίσει σε γραμμάρια, για να σας τα δώσω ακριβώς.

Εκτέλεση

1) Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με την baking powder.

2) Βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κονιάκ, την ζάχαρη και το ξύσμα του πορτοκαλιού σε ένα μπλέντερ ή σε ένα μακρόστενο σκεύος. Τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να διαλυθεί η ζάχαρη από τα “μαχαίρια” του μπλέντερ.

Εάν δεν έχουμε μπλέντερ, τα χτυπάμε πολύ καλά με ένα σύρμα. Όσο περισσότερο μπορούμε. Με το χέρι, όχι με μίξερ.

3) Ρίχνουμε αυτό το μείγμα σε ένα μπολ.

Έπειτα, ρίχνουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού. Το προσθέτουμε μέσα στο μείγμα με τα υγρά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στα υγρά το μισό αλεύρι. Ανακατεύουμε λίγο με την κουτάλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δεν ανακατεύουμε πολύ ώρα όμως…

4) Μόλις δημιουργηθεί ένα ομοιογενές ζυμάρι, κατευθείαν, παίρνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και πλάθουμε μελομακάρονα. Περίπου 18-20 γρ το καθένα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα, έως 2 λαμαρίνες την φορά, για 20-25 λεπτά το πολύ.

Tip: Καθώς στρώνουμε τα μελομακάρονα στην λαμαρίνα δεν τα βάζουμε όλα στοιχισμένα. Βάζουμε μια σειρά μελομακάρονα και στην επόμενη σειρά τα βάζουμε στο ενδιάμεσο. Έτσι, ώστε να κινείται καλύτερα ο αέρας ανάμεσα στα μελομακάρονα.

Για το σιρόπι

Υλικά

250 γρ νερό

250 γρ ζάχαρη

150 γρ μέλι

Φλούδα πορτοκαλιού από ένα ακέρωτο πορτοκάλι

Λίγο χυμό φρεσκοκομμένου λεμονιού

1 στικ Κανέλα

Εκτέλεση

1) Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύουμε λίγο για να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

2) Αφήνουμε το σιρόπι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση.

3) Μόλις αρχίσει να βράζει, συνεχίζουμε να το αφήνουμε επάνω στο μάτι της κουζίνας για 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.

4) Σε κάποια φάση θα δούμε να δημιουργείται ένας αφρός στην επιφάνεια. Παίρνουμε την τρυπητή κουτάλα και τον αφαιρούμε.
5) Μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι, αφαιρούμε με τη βοήθεια της κουτάλας την φλούδα του πορτοκαλιού και το στικ της κανέλας.

Tip: Πάντα στα σιρόπια μετράμε τον χρόνο βρασίματος από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει.

Το σιρόπιασμα

Έχουμε ζεστό σιρόπι και κρύα μελομακάρονα.

Τα βουτάμε μέσα στο σιρόπι, από κάθε πλευρά 30 δευτερόλεπτα. Εάν τα θέλουμε πιο σιροπιασμένα, τα αφήνουμε λίγο παραπάνω χρόνο. Έπειτα τα στοιχίζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο ταψί και τους ρίχνουμε το σιρόπι που περίσσεψε από πάνω. Τα αφήνουμε μέχρι να το πιουν.

Tip: Εάν δοκιμάσετε εκείνη την ώρα που τα έχουμε σιροπιάσει, θα νομίζετε πως είναι ασιρόπιαστα. Αλλά, τα μελομακάρονα όσο μένουν τόσο πιο πολύ μελώνουν και πίνουν το σιρόπι. Οπότε αφήστε τα μια μέρα να το πιουν καλά.

Εγώ προτιμώ τα μελομακάρονα να είναι λίγο τραγανά αλλά αφράτα και φανταστικά μελωμένα. Να διαλύονται στο στόμα!

Το γαρνίρισμα

Τέλος τα στοιβάζουμε σε μια πιατέλα και ανά στρώση τα πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.

* Εάν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε από επάνω και με άλλους ξηρούς καρπούς ή να τα περιχύσετε (ανά στρώση όμως, σε λαμαρίνα) με σοκολάτα κουβερτούρα.

Καλή επιτυχία!

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά. Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σου την τρέλα μου για την ζαχαροπλαστική!