Γενικά

Λύγκας: Η εξαφανισμένη «τίγρης» της Ελλάδας στον Αρκτούρο

Συντάκτης  | 

Ο Ευρασιατικός λύγκας (Lynx lynx), είναι το άγριο θηλαστικό που έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα καθώς ο άνθρωπος κατέστρεψε το περιβάλλον του.

Το αιλουροειδές λύγκας είναι ένα από τα άγρια ζώα που έχουν χαθεί από τον Ελλαδικό χώρο, αλλά και την Ευρώπη όπου κατοικούσε. Ο άνθρωπος κατάστρεψε τεράστιες πεδινές και ορεινές δασικές εκτάσεις. Σκοπός ήταν η επέκταση και εντατικοποίηση της γεωργίας, όμως έγινε στα μέρη όπου κατοικούσαν τα ζώα. Έτσι, καθώς αυξάνονταν ο πληθυσμός της υπαίθρου, ο λύγκας εξαφανίστηκε καθώς δεν είχε τροφή.

«Με στόχο την καθιέρωση της προστασίας του λύγκα, ο Αρκτούρος προχώρησε στη μετατροπή του Καταφυγίου του Λύκου σε Κέντρο Προστασίας Λύκου και Λύγκα. Σκοπός η δημιουργία των  προϋποθέσεων που καθιστούν εφικτή την επιστροφή του είδους στη χώρα μας. Οι 3 λύγκες φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα και πλέον δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων λυγκών στο μέλλον».

Πριν από μερικές εβδομάδες 3 λύγκες, αλλά και 4 λύκοι, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας. Το πάρκο λειτουργούσε για πολλά χρόνια ως χειμερινό θέρετρο και ζωολογικός κήπος. Η νέα διεύθυνση αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία του ζωολογικού κήπου και να αναζητήσει καλύτερο μέρος για τα ζώα. Μέσω του Ευρωπαϊκού δικτύου EARS, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ,  αποφασίστηκε τα ζώα να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του.

 

Πλέον, οι επισκέπτες στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στη Φλώρινα, έχουν τη μοναδική ευκαιρία να το συναντήσουν εκεί.

 

Ο Ντοράι (10 ετών), η Κάρμεν (11 ετών) και η Μίσσι (2 ετών) έχουν ήδη προσαρμοστεί στο νέο τους χώρο. Τους αρέσει να κρύβονται στους θάμνους, όπου είναι δύσκολο να τους εντοπίσει κανείς. Αν και είναι στην φύση τους να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, δεν έχουν δείξει ακόμα διάθεση να το κάνουν, αφού είναι κάτι εντελώς νέο για εκείνα. Πολύ συχνά επισκέπτονται και την πισίνα τους για νερό. Ο Ντοράι είναι πιο θαρραλέος και κινείται περισσότερο μέσα στον χώρο, ενώ πιστά τον ακολουθεί η Κάρμεν. Η μικρότερη Μίσσι συνήθως κρύβεται και εμφανίζεται μόνο όταν εκείνη το θέλει.

Αυτό το υπέροχο αιλουροειδές, που η εικόνα του παραπέμπει σε τίγρη, είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος. Εδώ και πολλά χρόνια δυστυχώς δεν συναντάται στην Ελλάδα, ενώ οι ελάχιστες μαρτυρίες θέασής του δεν είναι αξιόπιστες. Στη δυτική Βαλκανική χερσόνησο (Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Αλβανία, Σκόπια) υπάρχει ένα υποείδος του Ευρασιατικού λύγκα. Ο βαλκανικός λύγκας (Lynx lynx balcanicus). Αυτό είναι το είδος που θα μπορούσε να επανεμφανιστεί κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Όμως υπολογίζεται ότι λιγότερα από 50 άτομα ζουν ακόμα ελεύθερα στη φύση. Για αυτό τον λόγο, το υποείδος του βαλκανικού λύγκα θεωρείται «Κρισίμως κινδυνεύον».

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι η μοναδική ελληνική οργάνωση που πήρε μέρος στο επίσημο πρόγραμμα καταγραφής λύγκα στα Βαλκάνια. Συμμετείχε στην ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων για το είδος.

Με δεδομένη την εξαφάνιση του λύγκα από την Ελλάδα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει προχωρήσει σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία μελέτης και προστασίας του. Η ενέργεια επικεντρώνεται κυρίως στις ακόλουθες δράσεις:

  1. Δράση έρευνας στο πεδίο.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο αυτόματων καμερών στα βουνά της Φλώρινας. Στόχος είναι η καταγραφή τυχών ενδείξεων της παρουσίας του είδους.

  1. Δράση περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο οι ξεναγοί του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα ενημερώνουν συστηματικά τους επισκέπτες. Τόσο για τον λύγκα, όσο και για το ενδεχόμενο επιστροφής του στη χώρα μας.

Ο λύγκας είναι ένα σημαντικό κομμάτι του φυσικού μας πλούτου.

Όπως αναφέρεται «Την ώρα που στη χώρα μας χάνεται ένα σημαντικό μέρος της βιοποικιλότητας, συστήνουν τους λύγκες στη χώρα μας. Με την ελπίδα ότι σύντομα θα αποτελέσουν ξανά κομμάτι της ελληνικής πανίδας!»

Με την εμπειρία και την αξιοπιστία που διαθέτει πλέον σε διεθνές επίπεδο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, αποτελεί έναν σημαντικό φορέα προστασίας και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα.

Μια νέα αγέλη λύκων

Μαζί με τους λύγκες όμως, από το ίδιο πάρκο, ήρθε στο Κέντρο Προστασίας και μία αγέλη τεσσάρων λύκων. Οι λύκοι φιλοξενούνται σε διαφορετικό χώρο. Σε αυτή την αγέλη καλοσορίσαμε τον Ντιέγκο (2 ετών), την Λόμπα (6 ετών), την Σίλβα (6 ετών) και τον Ρομπέρτο (4 μηνών).

Την αγέλη των λύκων μπορεί κάποιος και να την υιοθετήσει εάν επιθυμεί και έτσι θα συνδράμει στη φροντίδα τους.

Μια εταιρία ή ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να υιοθετήσει έναν λύκο ή ένα λύγκα μέσα από το  https://www.arcturos.gr/adoption/silva

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!