Ταξίδια & Τουρισμός

Καστοριά: Η αρχοντική πόλη των γουναράδων

Συντάκτης  | 

Καστοριά

Η Καστοριά είναι ένας από τους πιο ωραίους χειμερινούς προορισμούς! Είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας και περιβάλλετε από τα βουνά Γράμμο και Βίτσι.

Από την Έφη Τρίμμη

Την Καστοριά κάποιοι την χαρακτηρίζουν και αρχόντισσα της Μακεδονίας. Μαγεύει τους επισκέπτες τόσο με την αρχοντιά της, όσο και με την φυσική της ομορφιά. Είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, γνωστή από παλιά και ως η πόλη των γουναράδων!

Αξίζει να δεις… 

 

Την παλιά πόλη του Ντολτσού και τα Μουσεία της. 

Μόλις λίγα λεπτά μετά την λίμνη, μέσα στα πέτρινα σοκάκια, θα συναντήσει κανείς την παλιά συνοικία του Ντολτσού. Είναι μια από τις πιο γραφικές γειτονιές της πόλης. Γοητεύει κάθε επισκέπτη με την αρχιτεκτονική των αρχοντικών του 17ου και 18ου αιώνα.

Πολλά από αυτά τα αρχοντικά μετατράπηκαν σε μουσεία. Όπως το αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη, που φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο. Το αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ, που φιλοξενεί το Μουσείο Ενδυματολογίας, με πολλές φορεσιές από την Καστοριά άλλα και άλλα μέρη. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό μουσείο της πόλης, είναι το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα.

 

Τις Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές Εκκλησίες

Οι Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές Εκκλησίες που έχουν διατηρηθεί στην πόλη είναι πάνω από 60. Χρονολογούνται από τον 9ο έως και τον 19ο αιώνα.

Μερικοί από αυτούς τους αξιοθαύμαστους ναούς είναι:

1) Ο Βυζαντινός ναός της Παναγίας Κουμπελίδικης, ο οποίος πήρε το όνομα του από τον τρούλο κουμπέ.

2) Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας (1802), η οποία ξεχωρίζει με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που προκαλούν τον θαυμασμό κάθε επισκέπτη.

3) Ξεχωριστοί είναι οι ναοί των Ταξιαρχών και των Αγίων Αναργύρων, στην περιοχή του Ντολτσού.

4) Επίσης, των Αγίου Στεφάνου, Αγίου Παντελεήμονα και Εισοδίων της Θεοτόκου, που βρίσκεται στο Απόζαρι.

Δεν πρέπει με τίποτε να παραλήψεις…

Τον Λιμναίο Οικισμό του Δισπηλιού

Ο προϊστορικός Λιμναίος Οικισμός του Δισπηλιού, θεωρείται ο αρχαιότερος οικισμός της Ευρώπης. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 όταν έπεσε η στάθμη της λίμνης ενώ οι ανασκαφές ξεκίνησαν μόλις το 1992. Σήμερα υπάρχει αναπαράσταση του προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού που αποτελείται από 8 καλύβες.

Μέσα σε αυτές ο επισκέπτης μπορεί να δει διάφορα ευρήματα και να καταλάβει πως ζούσαν οι άνθρωποι 7.500 χρόνια πριν. Η επίσκεψη γίνετε  ένα τεράστιο ταξίδι πίσω στο χρόνο που θα σε κάνει να νιώσεις πως ζεις χιλιάδες χρόνια πριν. Μπροστά στα μάτια σου εκτυλίσσετε η καθημερινότητα των ανθρώπων. Θα δεις οστέινες φλογέρες, αλλά και μια ξύλινη πινακίδα με εγχάρακτα γραμμικά σύμβολα. Η πινακίδα αυτή χρονολογείται στο 5260 π.Χ. και εικάζετε πως αποτελεί μια πρώιμη μορφή γραπτού λόγου.

Το Ενυδρείο

Το Ενυδρείο της Καστοριάς, είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού στα Βαλκάνια. Φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία ψαριών και άλλων υδρόβιων ειδών που ζουν σε λίμνες και ποτάμια της χώρας και όχι μόνο.

Το Σπήλαιο του Δράκου

Όταν πας λίγα μέτρα πιο πέρα από την πόλη, θα συναντήσεις το εκπληκτικό Σπήλαιο του Δράκου. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα!

Το σπήλαιο περιλαμβάνει 10 αίθουσες, έχει 7 υπόγειες λίμνες και μπορείς να το εξερευνήσεις μέσα από 5 διαδρόμους – σήραγγες με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Κάντε τον γύρω της λίμνης

Εκτός από το Σπήλαιο του Δράκου, μια βόλτα γύρω από την λίμνη με τα πόδια ή με ποδήλατο, είναι ότι πρέπει για κάποιον που θέλει να γνωρίσει ακόμη καλύτερα αυτό το μέρος.

Συνεχίζοντας στον δρόμο μετά το σπήλαιο, θα περάσεις κάτω από πλατάνια και ιτιές που πλαισιώνουν την λίμνη και δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο. Πουλιά όπως πάπιες, πελεκάνοι, κορμοράνοι αλλά και ερωδιοί, που ψάχνουν για τροφή, θα καταφέρουν να σε ηρεμήσουν και να σε φέρουν ακόμη πιο κοντά στη φύση. Επιπλέον, θα έχεις την ευκαιρία να δεις και τους ψαράδες, με τις ιδιαίτερες μακρόστενες βάρκες τους.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!