Κατοικίδια & Ζώα

10 άγρια ζώα στην Ελλάδα που απειλούνται με εξαφάνιση

Συντάκτης  | 

Η Ελλάδα διαθέτει πάρα πολλά άγρια ζώα όμως σήμερα πλέον απειλούνται με εξαφάνιση. Κύριος παράγοντας της απειλής τους βέβαια είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Δέκα είδη από τα άγρια ζώα που ζουν στην Ελλάδα απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση. Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το WWF Hellas, η Καλλιστώ και ο Αρκτούρος έχουν σταχυολογήσει ποια είναι αυτά.

Η βιοποικιλότητα χαρακτηρίζει τη χώρα μας, καθώς λόγω της γεωγραφικής της θέσης από τη μια και της ποικιλομορφίας της από την άλλη, διαθέτει δεκάδες ενδημικά είδη φυτών και ζώων.

Οι ορεινοί όγκοι της ηπειρωτικής χώρας, τα εκατοντάδες νησιά, οι υγρότοποι, τα δάση και οι ελαιώνες, δημιουργούν οικοτόπους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Από τη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις αυτοί οι οικότοποι  προστατεύονται, σε αυτά συμμετέχει και η Ελλάδα.

Εντούτοις, η ασφαλής διαμονή και συνύπαρξη διαφορετικών ειδών άγριων ζώων στη χώρα μας είναι υπό απειλή  εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Αποτέλεσμα αυτών είναι κάποια είδη ζώων να απειλούνται με εξαφάνιση.

Κύριος παράγοντας απειλής, είναι βέβαια η ανθρώπινη δραστηριότητα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το WWF Hellas, η Καλλιστώ και ο Αρκτούρος έχουν σταχυολογήσει τα δέκα είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα.

Καφέ αρκούδα

Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) κατοικεί στην Ελλάδα κυρίως στην Πίνδο και τη Ροδόπη. Κύρια απειλή για τους οικοτόπους της είναι τα ανθρώπινα έργα – πρωτίστως, η διάνοιξη δρόμων, η ανεξέλεγκτη υλοτομία ή ακόμα και οι πυρκαγιές.

Κόκκινο ελάφι

Το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus) ζει πλέον μόνο στην Πάρνηθα, στην Ήπειρο και τη Ροδόπη. Είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο θηλαστικό της Ελλάδας και κινδυνεύει ιδιαίτερα από το παράνομο κυνήγι και την καταστροφή των οικοτόπων του.

Γκρίζος λύκος

Ο γκρίζος λύκος (Canis lupus) στην Ελλάδα ζει στην ηπειρωτική χώρα, βόρεια της Βοιωτίας. Μπορεί να φτάσει το 1,5 μέτρο σε μήκος και τα 40 κιλά σε βάρος. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του λύκου, έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς.Έτσι θεωρείται απειλή και εξολοθρεύεται…

Τσακάλι

Το τσακάλι (Canis aureus) είναι ένα μεσαίου μεγέθους θηλαστικό ζώο. Τρέφεται κυρίως με φυτά, φρούτα ή με νεκρά ζώα. Στην Ελλάδα ζει κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, στην Πελοπόννησο, στη Χαλκιδική, στη Φωκίδα και στη Σάμο. Εκτός από την καταστροφή των περιοχών που ζει από τον άνθρωπο, η θνησιμότητα του οφείλεται ιδιαίτερα και στο κυνήγι του.

Ευρασιατικός λύγκας

Ο Ευρασιατικός λύγκας (Lynx lynx) είναι ένα σαρκοφάγο αιλουροειδές που μπορεί να βρεθεί στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η λαθροθηρία, το πυκνό δασικό οδικό δίκτυο και οι απαλλοτριώσεις στα δάση είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς ανθρώπινους παράγοντες που κατέστησαν τον λύγκα ως είδος υπό εξαφάνιση.

Μαυρόγυπας

Ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus) είναι ένα μεγάλο πτηνό που στην Ελλάδα ζει μόνο στον Έβρο. Πρόκειται για ένα παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση είδος.

Αγριόγιδο

Το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica) είναι χορτοφάγο θηλαστικό απειλούμενο στην Ελλάδα αλλά και γενικώς στα Βαλκάνια. Στην Ελλάδα, ζει κυρίως στην Πίνδο, τη Ροδόπη, τη Στερεά Ελλάδα και τον Όλυμπο.

Βίδρα

Η βίδρα (Lutra lutra) συναντάται στη Στερεά Ελλάδα, στην Κέρκυρα και στην Εύβοια. Κατοικεί σε όχθες ποταμών και λιμνών, αρκεί να είναι πολύ καθαρά τα νερά. Γεγονός που σημαίνει πως η ρύπανση των υδάτων απειλεί την ύπαρξή της.

Μεσογειακή φώκια Monachus monachus

Η μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus) χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. Ζει και αναπαράγεται στα ελληνικά νερά, στο Αιγαίο Πέλαγος αλλά και στο Ιώνιο, σε παράκτες και νησιωτικές περιοχές. Στην χώρα μας αριθμεί περίπου 250-300 άτομα, από τα 600 άτομα παγκοσμίως. Αυτό που απειλεί πάρα πολύ την ύπαρξή της είναι η υπεραλίευση, που έχει ως αποτέλεσμα τη λιγότερη διαθέσιμη τροφή της ή την παγίδευσή της σε δίχτυα.

Δελφίνια

Τέλος, τα δελφίνια και γενικά τα κητώδη που ζουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους. Τόσο εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας (υπεραλίευση, ηχορύπανση), όσο και της κλιματικής αλλαγής, που ανεβάζει τη θερμοκρασία των νερών.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!