Κατοικίδια & Ζώα

Μήπως η γάτα σου βαριέται; Τα σημάδια και τι μπορείς να κάνεις

Συντάκτης  | 

γάτα βαριέται

Εάν πιστεύετε πως η γάτα σας βαριέται πρέπει να εστιάσετε στους λόγους και την επίλυση τους.

Πως θα καταλάβετε όμως εάν η γάτα σας βαριέται και τι πρέπει να κάνετε για να την βοηθήσετε;

Μια γάτα είναι από τη φύση της πολύ έξυπνη, περίεργη και υπερκινητική. Ως κυνηγός χρειάζεται έτσι μεγάλη πνευματική και σωματική διέγερση, διαφορετικά βαριέται.

Πολλές γάτες, εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να κυνηγούν, να σκαρφαλώνουν και να εξερευνούν είναι υποτονικές. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει πολλές φορές και σε διαφορετικά ή περίεργα προβλήματα συμπεριφοράς. Μπορεί να κοιμούνται υπερβολικά, να τρώνε πολύ και πολλά άλλα.

Η «βαρεμάρα» μιας γάτα όμως μπορεί να αποφευχθεί με την βοήθεια του/της ιδιοκτήτη της.

Σε αυτό το άρθρο θα δείτε τις επτά βασικότερες συμπεριφορές που δείχνουν πως η γάτα σας βαριέται. Πότε βαριέται. Αλλά και πρακτικές λύσεις που θα τη βοηθήσουν να μην είναι υποτονική ή να συμπεριφέρεται περίεργα.

Με αυτές τις στρατηγικές θα εξασφαλίσετε την ευτυχία και την ευημερία της γάτας σας. Εσείς απλά φροντίστε να εντοπίσετε έστω και ένα από τα παρακάτω σημάδια.

Τι δηλώνει πως η γάτα σας χρειάζεται περισσότερη διέγερση στη ζωή της 

1. Κοιμάται περισσότερο από το καθιερωμένο

Είναι φυσιολογικό οι γάτες να κοιμούνται πολύ, αλλά ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι σημάδι πλήξης. Οι γάτες κοιμούνται συνήθως όταν θέλουν να περάσει ο χρόνος που δεν έχουν διέγερση.

2. Κάνει ζημιές

Η γάτα, όταν βαριέται μπορεί να κάνει πολλές ζημιές. Όπως να γρατζουνάει τα έπιπλα, να σκίζει κουρτίνες ή να δαγκώνει και να μασάει διάφορα αντικείμενα του σπιτιού. Αυτή η συμπεριφορά καταστροφής μπορεί να είναι μια κραυγή για να την προσέξετε.

3. Αδιαφορεί για τα παιχνίδια

Οι γάτες χρειάζονται μια ποικιλία παιχνιδιών για να τις κρατήσουν ψυχικά και σωματικά υγιής. Αν η γάτα σας αδιαφορεί για τα παιχνίδια της ή δεν θέλει να παίξει μαζί σας μπορεί να είναι σημάδι πλήξης.

4. Υπερφαγία ή απώλεια όρεξης

Η πλήξη μπορεί επίσης να επηρεάσει και τις διατροφικές συνήθειες μιας γάτας. Κάποιες γάτες μπορεί έτσι να τρώνε πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, ενώ άλλες μπορεί να μην θέλουν να φάνε. Οι αλλαγές στην όρεξη μπορεί να είναι ένδειξη της συναισθηματικής τους κατάστασης.

5. Υπερβολική περιποίηση

Οι γάτες που βαριούνται μπορεί να καθαρίζονται υπερβολικά ή πολύ σε κάποια συγκεκριμένα σημεία. Τόσο, ώστε να φτάνουν σε σημείο να δημιουργούν φαλακρά σημεία ή ερεθισμό του δέρματος τους. Οι γάτες συχνά καταφεύγουν σε αυτή την υπερβολική περιποίηση για να ηρεμήσουν, όταν είναι υποτονικές.

6. Έντονο νιαούρισμα

Οι βαριεστημένες γάτες μερικές φορές είναι πιο «γκρινιάρες». Έτσι, νιαουρίζουν υπερβολικά ή και ουρλιάζουν. Αυτό είναι επίσης μια κραυγή για προσοχή. Όπως και το κλάμα των μωρών, το έντονο νιαούρισμα της γάτας είναι ένας τρόπος της να επικοινωνήσει τις ανάγκες της. Αυτό που αναζητά τότε είναι προσοχή και αλληλεπίδραση.

7. Συμπεριφορά που αναζητά την προσοχή

Οι γάτες μπορεί να καταφεύγουν σε διάφορες συμπεριφορές αναζήτησης της προσοχής. Όπως να κουτουλάνε στα πόδια σας ή να σκαρφαλώνουν στην αγκαλιά σας ασταμάτητα. Επίσης αναζητούν διαρκώς χάδια όταν βαριούνται. Αναζητώντας με αυτό τον τρόπο αλληλεπίδραση μαζί σας και διέγερση από εσάς ως ανθρώπινος σύντροφος τους.

Πότε πλήττουν οι γάτες;

Όταν δεν παίζουν αρκετά.

Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για τις γάτες καθώς μιμούνται τη συμπεριφορά κυνηγιού. Εάν δεν παίξουν αρκετά ή δεν έχουν τα κατάλληλα παιχνίδια, δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα φυσικά τους ένστικτα και οδηγούνται σε πλήξη.

Όταν στερούνται κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Οι γάτες είναι πολύ κοινωνικά ζώα και λαχταρούν τη συντροφιά. Εάν διανύσουν πολύ χρόνο μόνες τους (χωρίς αλληλεπίδραση με τους ιδιοκτήτες τους ή άλλα κατοικίδια στο σπίτι), βαριούνται πολύ και αποκτούν προβλήματα συμπεριφοράς.

Όταν δεν μπορούν να σκαρφαλώνουν.

Οι γάτες είναι ορειβάτες από τη φύση τους και απολαμβάνουν να κάθονται σε ψηλά σημεία. Δέντρα, περβάζια παραθύρων, πλάτες καναπέ κλπ, τα λατρεύουν. Απογοητεύονται όταν δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοια σημεία.

Όταν έχουν ιατρικά θέματα.

Τέλος, μερικές φορές και οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις εκδηλώνονται ως πλήξη στις γάτες. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Στρατηγικές για να ανακουφίσετε την γάτας σας από την πλήξη! 

1. Χαρίστε της διαδραστικά παιχνίδια

Μπορείτε να της παρέχετε διάφορα διαδραστικά παιχνίδια που διεγείρουν τα κυνηγετικά της ένστικτα. Όπως παιχνίδια αναζήτησης, με κεράσματα ή πούπουλα. Φροντίστε να τα τοποθετείτε τακτικά εναλλάξ για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον της γάτας.

2. Αφιερώστε χρόνο παιχνιδιού

Ορίστε κάθε μέρα χρόνο παιχνιδιού με τη γάτα σας. Παίξτε μαζί της χρησιμοποιώντας διάφορα διαδραστικά παιχνίδια ή λέιζερ. Αυτό, εκτός από πνευματική και σωματική διέγερση, θα ενισχύει και τον δεσμό με το κατοικίδιο σας.

3. Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον

Δημιουργήστε στον χώρο που διαμένει η γάτα σημεία για να κρύβεται, τούνελ για να περνάει και σημεία για να ξύνει τα νύχια της. Ένα πλούσιο περιβάλλον είναι εάν τοποθετήσετε ξύλινα δέντρα ή ράφια. Δημιουργώντας επίπεδα ώστε να μπορεί η γάτα να σκαρφαλώσει και να παρατηρεί το περιβάλλον της από ψηλά. Ένα μαξιλάρι στο παράθυρο προσφέρει επίσης οπτική διέγερση.

4. Καθιερώστε μια ρουτίνα

Στις γάτες αρέσει η ρουτίνα, έτσι όταν ορίσετε χρόνο παιχνιδιού προγραμματίστε τον περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Η συνέπεια βοηθά στην πλήξη και παρέχει την προβλεψιμότητα που χρειάζεται η γάτα σας.

5. Σκεφτείτε επιπλέον συντροφιά

Εάν η γάτα σας νοιώθει μοναξιά μπορείτε να της παρέχετε και έναν σύντροφο. Σκεφτείτε να υιοθετήσετε ένα ακόμη αιλουροειδές, εάν έχετε τα μέσα και τους πόρους. 

Συνοπτικά

Τι γίνεται όταν η γάτα βαριέται; Η πλήξη επηρεάζει αρνητικά την ευημερία μιας γάτας και μπορεί να την οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Αναγνωρίζοντας τα σημάδια και εφαρμόζοντας τις κατάλληλες στρατηγικές, θα διασφαλίσετε την χαρά, την υγεία και την ευημερία της γάτας σας. Το κατάλληλο περιβάλλον και τα διαδραστικά παιχνίδια συμβάλουν πολύ στην ποιότητα ζωής της γάτας σας και στην μεταξύ σας σχέση!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!