Γλυκά & Παγωτά

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με σταφίδες και καρύδια

Συντάκτης  | 

Η γλυκιά κολοκυθόπιτα έχει σαν βασική συνταγή την παρακάτω και είναι μια παραδοσιακή πίτα που τη λατρεύουν πάρα πολλοί.

Η γλυκιά κολοκυθόπιτα από παλιά ήταν η ιδανική πίτα για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορούσε και μπορεί να μένει εκτός ψυγείου δίχως να χαλάσει.

Από την Χριστίνα Κέμου / xristinacook

Υλικά

Για τα φύλλα

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αλάτι
  • Μισό φλιτζάνι λάδι
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι
  • Νερό

(*Μπορείτε βέβαια να πάρετε και έτοιμα φύλλα 10 τεμάχια)

Για τη γέμιση

  • ½ κολοκύθα κίτρινη (καθαρίζουμε τους σπόρους και την φλούδα και την τρίβουμε με ένα κουτάλι ή σε τρίφτη).
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • Λίγο γαρίφαλο
  • Λίγη κανέλα
  • 1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα (χοντροτριμμένα)
  • ½ κούπας σταφίδες
  • ½ κούπα ρύζι καρολίνα (βρασμένο)
  • 2 βανίλιες (κάψουλες)
  • Λίγο κονιάκ (προαιρετικό)

Εκτέλεση

Για τα φύλλα

Σε μια λεκάνη βάζουμε τα ¾ από το αλεύρι. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το αλάτι (λίγη ποσότητα με το χέρι, μία έως δύο πρέζες, γιατί αλλιώς δεν ανοίγουν καλά τα φύλλα). Ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας και ζυμώνοντας.  Προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη, τόσο, ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Μόλις πάψει να κολλάει η ζύμη στα χέρια είναι έτοιμη και σταματάμε το ζύμωμα.

* Τα φύλλα δεν χρειάζονται πολύ ώρα ζύμωμα όπως το ψωμί.

 

Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσες ποσότητες και δημιουργούμε μικρές μπαλίτσες. Κάθε μπαλίτσα είναι και ένα φύλλο. Βάζουμε τις μπαλίτσες μέσα στη λεκάνη, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη όσο ετοιμάζουμε τα άλλα υλικά της πίτας. Μια καλή πίτα θέλει τουλάχιστον 8 -10 φύλλα!

** Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμα φύλλα εμπορίου.

 

Για τη γέμιση

Τρίβουμε την κολοκύθα και την αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν τα υγρά της. Πιέζουμε ελαφρά για να στραγγίσει και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τη ζάχαρη, την κανέλα, τις βανίλιες, τα τριμμένα καρύδια, τις σταφίδες και το ρύζι (βρασμένο). Ρίχνουμε το μίγμα της ζάχαρής μέσα στην κολοκύθα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Αφού κάνουμε τη γέμιση, ανοίγουμε όλα τα φύλλα, για να τα έχουμε έτοιμα και να φτιάξουμε την πίτα μας!

Για να φτιάξουμε την πίτα μας

  1. Αρχικά κρατάμε δύο φύλλα στην άκρη, για να σκεπάσουμε την πίτα μας στο τέλος από πάνω.
  2. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 2 φύλλα. Ρίχνουμε από πάνω πασπαλιστά λίγη από τη γέμιση.
  3. Στρώνουμε πάλι ένα φύλλο, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε πάλι γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή μέχρι να τελειώσουν η γέμιση και τα φύλλα μας.
  4. Μόλις τελειώσουμε στρώνουμε από πάνω τα δύο φύλλα που είχαμε κρατήσει στην αρχή.
  5. Χαράζουμε τη πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.

Όταν ψηθεί και ροδίσει την βγάζουμε από το φούρνο!

TIPS

1. Εάν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε την πίτα μας με ζάχαρη και κανέλα.

2. Εάν μας αρέσει πολύ γλυκιά μπορούμε και να τη σιροπιάσουμε.

Φτιάχνουμε το σιρόπι από ζάχαρη, νερό και 1 στικ κανέλας. Βάζουμε τα υλικά σε κατσαρολάκι και αφήνουμε να βράσουν για μερικά λεπτά. Περιχύνουμε την πίτα μας με το σιρόπι μόλις την βγάλουμε από το φούρνο.

+ Designmagazine extra Tip

Εάν σας αρέσει η έντονη γεύση της κολοκύθας και η ευκολία στο στήσιμο…

Απλώστε τα μισά φύλλα στο κάτω μέρος ως βάση, ρίξτε στο κέντρο όλη τη γέμιση και σκεπάστε τη με τα υπόλοιπα μισά φύλλα. Με αυτό το τρόπο θα έχετε μια τραγανή στρώση από φύλλα επάνω και κάτω, ενώ το κέντρο της πίτας θα έχει πιο έντονη γεύση και θα είναι ζουμερό!

Καλή απόλαυση!

 

 
 
 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!