Γλυκά & Παγωτά

Kωκ ταψιού: Μια θεϊκή συνταγή που θα λατρέψετε (+ video)

Συντάκτης  | 

κωκ ταψιού

Αυτό το κωκ ταψιού θα σας τρελάνει, γιατί σαν και αυτό δεν έχετε ξανακάνει… Εδώ θα σας δείξω βήμα-βήμα πως μπορείτε να το φτιάξετε και όλα τα μυστικά του!

Τι θα λέγατε να φτιάξετε το πιο φανταστικό κωκ ταψιού που έχετε γευτεί; Το κυκλικό παραδοσιακό το βρίσκετε παντού, αλλά αυτό εδώ το γλυκό είναι όνειρο. Ακολουθήστε βήμα βήμα την παρακάτω συνταγή και θα ξετρελαθείτε!

Υλικά 

Για το παντεσπάνι 

4 αυγά σε θ.δ

150 γρ ζάχαρη

50 γρ βούτυρο λιωμένο

200 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κ.γλ baking powder

1 πρεζα αλάτι

1 κ.γλ υγρή βανίλια

Για την κρέμα 

1 λίτρο γάλα

1 κ.γλ υγρή βανίλια

100 γρ ζάχαρη

1 κρόκο αυγού

1 αυγό (ολόκληρο)

50 γρ κόρν φλάουρ

30 γρ κρύο βούτυρο

Για το γλάσο

250 γρ κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

250 γρ κουβερτούρα (σοκολάτα 54%)

1 κ.γλ μέλι

Για το σιρόπι 

100 γρ ζάχαρη

200 γρ νερό

Εκτέλεση 

Για το παντεσπάνι 

1) Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη, το αλάτι και την βανίλια. Τα  χτυπάμε περίπου για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν, να ασπρίσουν και να διαλυθεί η ζάχαρη. Πρέπει να τιπλασιαστεί ο όγκος του μίγματος.

2) Κοσκινίζουμε επάνω από το μείγμα το αλεύρι μαζί με την baking powder.

3) Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα απαλά και κυκλικά, μέχρι να χαθεί όλο το αλεύρι και να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

4) Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά μέχρι  να ομογενοποιηθεί πάλι το μίγμα.

5) Παίρνουμε ένα αντικολλητικό ταψί και το βουτυρώνουμε καλά ή τοποθετούμε  μέσα στο ταψί λαδόκολλα.

6) Ρίχνουμε όλο το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.

7) Ισιώνουμε καλά τη ζύμη από επάνω και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, κάτω σχάρα, στους 170 βαθμούς, για περίπου 25-30 λεπτά.

8) Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

9) Έπειτα, αφαιρούμε προσεκτικά την λαδόκολλα (εάν έχει).

10) Με ένα πριωνοτό μαχαίρι ψωμιού κόβουμε προσεκτικά το παντεσπάνι οριζόντια, στα δυο. Έτσι θα έχουμε δυο πιο λεπτά ίδια κομμάτια.

 

Πρώτα ετοιμάζουμε το παντεσπάνι και έπειτα ξεκινάμε την κρέμα.

 

Τοποθετούμε μέσα στο ταψί μας, για το κάτω μέρος, ένα παντεσπάνι και το αφήνουμε δίπλα.

Φτιάχνουμε το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι, σε σιγανή φωτιά, βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση χωρίς να ανακατεύουμε. Παράλληλα ξεκινάμε την κρέμα.

Ετοιμάζουμε την κρέμα 

1) Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε να βράσουν το γάλα με τη ζάχαρη (την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια). Θέλουμε η ζάχαρη να πάει παντού, δημιουργώντας στον πάτο της κατσαρόλας φιλμ για να μην αρπάξει το γάλα.

Ανακατεύουμε σε τακτά διαστήματα το γάλα, με ένα σύρμα, για να μην αρπάξει.

 

2) Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κόρν φλάουρ, μαζί με τα δύο αυγά (τον κρόκο και το ολόκληρο). Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα, μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα. Μόλις αρχίσει να μας δυσκολεύει στο ανακάτεμα, προσθέτουμε λίγο γάλα από την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά και δημιουργούμε έτσι μια ωραία, και χωρίς σβόλους, λεία κρέμα.

 

Το γάλα πρέπει να είναι ακόμη σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν πρέπει να έχει ζεσταθεί πολύ γιατί θα μας βράσει το αυγό.

 

3) Μόλις ζεσταθεί το γάλα ρίχνουμε περίπου το ¼ με μια κουτάλα στο μείγμα με τα αυγά. Ρίχνουμε αργά και ανακατεύουμε σταθερά, μέχρι να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία.

4) Μόλις συμβεί αυτό, ρίχνουμε σιγά σιγά όλο το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα  ανακατεύοντας παράλληλα. Έπειτα, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα.

Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε ανά διαστήματα την κρέμα για να μην πιάσει, παρόλο που είναι σε χαμηλή θερμοκρασία.

Η κρέμα είναι έτοιμη όταν αρχίσει να δημιουργεί φουσκάλες.

Σε αυτό το σημείο παίρνουμε το ταψί με το πρώτο παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε. Ρίχνουμε με ένα κουτάλι ή πινέλο το μισό σιρόπι για να πάει παντού.

5) Μόλις πάρει βράση η κρέμα και αρχίσει να κάνει φουσκάλες την αφαιρούμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και την βανίλια και ανακατεύουμε καλά.

6) Ανακατεύουμε την κρέμα για να μην πιάσει πέτσα και την ρίχνουμε στο  σιροπιασμένο παντεσπάνι.

7) Τοποθετούμε από πάνω το άλλο παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κάνουμε το γλάσο σοκολάτας.

Για το γλάσο 

1) Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος. Την αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει στον πάτο.

2) Παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα την σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια ή  ψιλοκομμένη. Προσθέτουμε και το μέλι.

3) Μόλις πάρει βράση η κρέμα την ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε για 1 λεπτό ώστε να λιώσει καλύτερα η σοκολάτα.

4) Αφαιρούμε την πετσέτα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ. Αρχικά περιμετρικά και έπειτα στο κέντρο του μπολ με μικρές κυκλικές κινήσεις. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα σοκολάτας.

5) Περιχύνουμε το γλυκό με την κρέμα σοκολάτας ξεκινώντας περιμετρικά. Εάν θέλουμε το στολίζουνε με τρούφα ή ότι άλλο μας αρέσει.

6) Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ώστε να παγώσει και να σφίξει.

Βγάζετε το κωκ ταψιού από το ψυγείο, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε το πιο θεϊκό και αφρώδες κωκ ταψιού που έχετε φάει ποτέ!

Καλή επιτυχία!

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!