Διατροφή

Η υγιεινή διατροφή τα Χριστούγεννα

Συντάκτης  | 

γαλοπούλα γεμιστή με λαχανικά για υγιεινή διατροφή τα Χριστούγεννα

Μπορούμε άραγε να κάνουμε υγιεινή διατροφή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά; Ναι, εάν ακολουθήσουμε κάποιους μικρούς αλλά πολύ σημαντικούς κανόνες!

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως η υγιεινή διατροφή τα Χριστούγεννα πάει περίπατο. Όπως κάθε χρόνο άλλωστε, τη μερίδα του λέοντος στο διαιτολόγιό μας την κατέχει το εορταστικό τραπέζι. Οι ποικιλοτρόπως μαγειρεμένες γαλοπούλες, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και κάθε είδους γλυκίσματα είναι αναπόφευκτα.

Η περίοδος των χειμερινών εορτών είναι συνδυασμένη με τις ατέλειωτες γευστικές απολαύσεις και κυρίως την μεγάλη ποικιλία στα γλυκά και τα ποτά. Είθισται λοιπόν κάθε είδους δίαιτα και υγιεινή διατροφή να παραμερίζεται.

Πολλοί ωστόσο βασανίζονται από ερωτήσεις όπως «κατά πόσον κινδυνεύει η σιλουέτα μου από την κατανάλωση όλων αυτών των εδεσμάτων;» ή «μπορώ να φάω χωρίς τύψεις τα γλυκά που θα υπάρχουν στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι;».

Η απάντηση είναι ότι ναι, μπορούμε να απολαύσουμε την διατροφική ιδιαιτερότητα αυτής της περιόδου. Δίχως όμως να την χρησιμοποιήσουμε ως άλλοθι για να εκφράσουμε την υπερφαγική μας τάση.

Μπορούμε να κάνουμε υγιεινή διατροφή και τα Χριστούγεννα, τηρώντας τους παρακάτω «χρυσούς κανόνες».

Οι δέκα “χρυσοί” κανόνες της εορταστικής διατροφής!

  1. Προτιμήστε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο και λιπαρό κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι).
  2. Συνοδεύστε πάντα τα γεύματα με πολλές σαλάτες φρέσκων, αλλά και ψητών λαχανικών.
  3. Αφαιρέστε όταν τρώτε το πολύ ορατό λίπος και την πέτσα από το κρέας.
  4. Μην επιβαρύνετε πολύ τη γέμιση σε γαλοπούλα, πάπια ή κοτόπουλο με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (εντόσθια, κάστανα). Αντίθετα,  προτιμήστε λαχανικά (όπως κόκκινο ή λευκό λάχανο), σταφίδες, μήλο, πορτοκάλι και κουκουνάρι.
  5. Αποφύγετε τα πολλά… «τσιμπολογήματα» με το χέρι, τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά (ακόμη και το… λιγουλάκι) πριν από το φαγητό. Κάντε υπομονή και απολαύστε το φαγητό όταν το γεύμα και το επιδόρπιο μπουν ολοκληρωμένα στο τραπέζι.
  6. Στο τραπέζι χρησιμοποιείστε μαχαιροπίρουνα και τοποθετήστε στο πιάτο σας εξ’ αρχής την ποσότητα του φαγητού που θέλετε να καταναλώσετε. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε μέτρο και θα ξέρετε ακριβός πόσο φάγατε.
  7. Αποφύγετε περισσότερο τα γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά (π.χ. κουραμπιέδες, πάστες, γλυκά με κρέμες, πολλές σοκολάτες κλπ).
  8. Προτιμήστε γλυκά όπως τα μελομακάρονα και οι δίπλες. Αλλά και αυτά είναι καλύτερα να καταναλώνονται στην αρχή της ημέρας και μέχρι το μεσημέρι.
  9. Προτιμήστε τη χρήση ελαιολάδου και όχι βουτύρου κατά το μαγείρεμα. Η διαφορά δεν είναι καθόλου μικρή…
  10. Τέλος, ως συνοδευτικό ποτό προτιμήστε τη λογική και ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού και μπίρας. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά φτωχά σε θερμίδες. Προσπαθήστε να μην επιλέγετε άλλα αλκοολούχα ποτά, καθώς και μέσα στην ημέρα  να πίνετε άφθονο νερό (τουλάχιστον 10 ποτήρια την ημέρα).

Εάν τηρήσετε αυτούς τους χρυσούς κανόνες, θα μπορέσετε άφοβα να απολαύσετε κάθε γεύμα δίχως ενδοιασμούς. Ένα είναι σίγουρο, η σιλουέτα σας δεν θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *